Вирощування розсади і овочів у парниках, зимових і плівкових теплицях
Для вирощування розсади і овочів використовують парники, теплиці зимові засклені (грунтові та гідропонні) й теплиці плівкові. Парники бувають на біологічному (типовий проект 10—133), електричному (типові проекти 810—23, 810—32; 33; 34; …
Підготовка насіння до сівби
Насіння кожної овочевої культури має відповідати вимогам стандартів за схожістю, чистотою та вологістю, бути вирівняним за абсолютною масою і відібраним за розміром. Застосовують такі способи передпосівної підготовки насіння, як пророщування, …
Зрошення
Зрошувальні й поливні норми визначають за методикою, наведеною в розділі «Зрошення земель» (с. 121). Орієнтовно в умовах південного і східного Степу зрошувальна норма для пізньостиглої капусти становить 2800—3800, а в …
Основний та весняний обробітки грунту під овочеві культури
В овочевій сівозміні треба дотримуватись системи обробітку грунту, основні завдання якої полягають у тому, щоб створити глибокий орний шар з високою біологічною активністю грунту, сприяти нагромадженню в ньому вологи і …
Овочеві сівозміни
Товарне виробництво овочів дедалі більше концентрується у спеціалізованих господарствах з обов’язковим дотриманням овочевих сівозмін. Кращими попередниками основних овочевих культур по зонах республіки є такі (табл. 127). У побудові овочевих сівозмін …
Махорка
Біологічні особливості. Насіння може проростати при 7—8 °С, найбільш сприятлива температура для проростання і з’явлення сходів 20—25 °С, максимальна 35 °С. Сходи, як і дорослі рослини, чутливі до приморозків і …
Тютюн
Біологічні особливості. Тютюн — розсадна культура, його вегетаційний період ділиться на розсадний, або парниковий, і польовий. Мінімальна температура, при якій тютюн може розвиватися, 10—13 °С, а максимальна — 35 °С. …
Коноплі
біологічні особливості. Насіння може проростати при 1—2 °С, а дружин проростає при 6—8°С.. Сходи витримують нетривалі приморозки до іі Ь"< і (іноді іі до 7 °С). Рослини конопель з жіночими …
Льон-довгунець
Біологічні особливості. Насіння проростає при температурі грунту близько 2—З °С. Сходи добре витримують приморозки до 3—5 °С, Оптимальна температура росту у фазі ялинки 14—16 °С, цвітіння та формування насіння 16—18 …
Технічні культури
На Україні з технічних культур поширені льон-довгунсць, коноплі, тютюн і махорка. Льон і коноплі вирощують для одержання волокна, яке використовується для виготовлення різних тканин, брезентів, шпагату, канатів тощо. Крім волокна …
Гірчиця сарептська
Це однорічна рослина, насіння якої містить 33—40 % олії, цінної за смаковими якостями і за придатністю до тривалого зберігання. Застосовують її у консервній, маргариновій, хлібопекарській та кондитерській промисловості. З макухи …
Ріпак
Ріпак — олійна й кормова культура. На Україні вирощують дві форми— озимий і ярий. В насінні озимого ріпака вміст олії 45—49,6 %, яка належить до групи напіввисихаючих. Використовують її для …
Льон олійний
Сорти олійного льону здебільшого невибагливі до тепла. Насіння проростає при 3—4 °С. Молоді сходи переносять весняні приморозки до З—4 °С, а у двотижневому віці — навіть до 6 °С. Вегетаційний …
Рицина
Біологічні особливості. Рицина — світлолюбна і теплолюбна рослина. Насіння починає проростати при 10—12°, а масове проростання настає при 18—20 °С. До приморозків дуже чутлива, при температурі мінус 1 °С пошкоджуються …
Соняшник
Біологічні особливості. При температурі грунту 10—12 °С на глибині 10 см сходи з’являються на 11 — 13-й день. Сума ефективних температур у цей період повинна становити 110—125 °С. Сходи переносять …
Картопля
Біологічні особливості. Бульби проростають при температурі грунту 7— 8 °С. Найбільш сприятлива температура для їх формування 16—17 °С. При температурі грунту, нижчій 6—7 °С і вищій 23 °С, приріст бульб …
Цукрові буряки
Біологічні особливості. Цукрові буряки—дворічна рослина. На першому році життя утворює добре розвинутий коренеплід з прикореневою розеткою листків, а на другому — суцвіття й плоди. Проте в окремі роки, за тривалої …
Коренеплоди і бульбоплоди
До польових коренеплідних рослин належать цукрові і кормові буряки, морква та інші, а до бульбоплідних — картопля й земляна груша.
Люпин
Біологічні особливості. На Україні поширені чотири види люпину: жовтий, білий, вузьколистий і багаторічний. Жовтий і білий люпин значно різняться між собою за вимогами до зовнішніх умов і кормовою цінністю. Найбільш …
Нут
Біологічні особливості. Пут найбільш посухостійкий порівняно з іншими зернобобовими культурами. Добре переносить грунтову й повітряну посуху. Коефіцієнт транспірації 290—350. Росліша теплолюбна, хоч насіння може проростати і при низьких температурах (2—4 …
Кормові боби
Біологічні особливості. Кормові боби належать до рослин з підвищеними вимогами до вологи, тому вирощують їх в основному в районах з достатньою кількістю опадів (західний Лісостеп, а також передгірні та гірські …
Чина
Біологічні особливості. Чина — більш теплолюбна рослина, ніж горох. Насіння починає проростати при плюс 2—З °С. Сходи з’являються при 5—7 °С. Вони витримують зниження температури до мінус 5—8 °С. При …
Квасоля
Біологічні особливості. Квасоля — теплолюбна культура. Мінімальна температура проростання насіння 8—10 °С, а оптимальна 20—24°С. Сходи дуже чутливі до весняних приморозків і гинуть при зниженні температури нижче 0 °С. Але …
Горох
Біологічні особливості. У посівах поширені два види гороху — посівний, або звичайнії#, та польовий, чи пелюшка. Основним є посівний, а польовий вирощують як кормову культуру. Горох маловибагливий до тепла. Насіння …
Зернобобові культури
Зернобобові (горох, квасоля, соя, кормові боби, чина і нут) порівняно з іншими сільськогосподарськими культурами мають найбільший вміст білків у насінні. Висока харчова й кормова цінність зерна цих культур пояснюється ще …
Кукурудза
Біологічні особливості. Кукурудза — теплолюбна культура. Насіння починає проростати при температурі грунту 8—10 °С. Найкраще росте і розвивається в період сходи — викидання волотей при середньодобовій температурі 20—25 °С. Температура …
Рис
Біологічні особливості. Рис вирощують лише у південних областях республіки на спеціальних інженерних рисових системах. Це теплолюбна культура. Насіння проростає при температурі грунту 14—15 °С. Сходи можуть гинути прн мінус. 1 …
Гречка
Біологічні особливості. Насіння починає проростати при температурі грунту 6 °С, а дружно проростає при 15—20 °С. Сходи з’являються при оптимальних умовах через 6—7 днів після сівби. Весняні приморозки (2—З °С) …
Просо
Біологічні особливості. Просо вибагливе до тепла й світла, тому в перший період вегетації дуже повільно розвивається і вимагає спеціальної підготовки грунту з метою очищення його від бур’янів. Насіння починає проростати …
Овес
Біологічні особливості. Овес не вибагливий до тепла. Насіння проростає при температурі грунту 1—2 °С. Сходи добре переносять приморозки 3—4 °С. У період від цвітіння до наливання зерна оптимальна температура повітря …
Ярий ячмінь
Біологічні особливості. Мінімальна температура проростання насіння 1—2 °С, оптимальна 15—20 °С. Сходи витримують приморозки 3—4 °С, а іноді й до 6 °С. Порівняно з іншими ярими зерновими ячмінь відзначається посухостійкістю …
Яра пшениця
Біологічні особливості. Насіння починає проростати при температурі грунту 1—2 °С. Сходи переносять приморозки до 10 °С. Оптимальна тем-, пература розвитку й росту 16—22 °С. Вибагливість до вологи підвищена; Транспіраційний коефіцієнт …
Тритикале
Біологічні особливості. Тритикале належить до культур з підвищеними вимогами до родючості грунту. Кращими грунтами для нього є чорноземи, проте й на інших може давати високі врожаї при належній агротехніці. На …
Озимий ячмінь
Біологічні особливості. Мінімальна температура проростання насіння 1—2 °С. Морозостійкість ячменю нижча, ніж озимого жита й пшениці. Районовані сорти витримують зниження температури на глибині вузла кущіння до мінус 10—12 °С. Рослини …
Озима пшениця
Біологічні особливості. Озима пшениця — однорічна зимуюча рослина. Існує декілька її видів та велика кількість різновидностей і форм. Основними є два види: м’яка і тиерда пшениця. Насіння починає проростати при …