Cправочник агронома

Овочеві сівозміни

Товарне виробництво овочів дедалі більше концентрується у спеціалі­зованих господарствах з обов’язковим дотриманням овочевих сівозмін. Кращими попередниками основних овочевих культур по зонах республіки є такі (табл. 127).

У побудові овочевих сівозмін є певна специфіка. Нерідко, наприклад, доцільно мати збірне поле для вирощування малопоширених культур. Деякі овочеві культури, які мають короткий період вегетації (редиска,

127. Кращі попередники овочевих культур по зонах республіки

Степ

Полісся

Лісостеп

Культура

Капуста Озима пшениця, Озима пшениця на зср - Озима пшениця, огірки,

огірки, цибуля, по - но і зелений корм, цибуля, горох, рання мідори, рання кар - огірки, помідори, цибу - картопля топля, кукурудза на ля, кукурудза на силос, силос, однорічні горох, однорічні трави трави

Помідори Озима пшениця, Огірки, цибуля, озима Люцерна, огірки, ци-

огірки, кукурудза пшениця, кукурудза на буля, озима пшениця, на силос, капуста силос, зелени І, капуста капуста

Огірки Конюшина, люпин Багаторічні трави, по - Люцерна, озима пше­

на силос, капуста, мідори, капуста, цибу - ниця, горох, помідори, горох, трави одно - ля, горох, вико-вівся - рання картопля, куку - річні, кукурудза на па сумішка, кукурудза рудза на силос силос на силос

Цибуля, часник Озима пшениця, Озима пшениця, огірки, Озима пшениця, горох, огірки, помідори, помідори, рання кар - огірки, помідори, ран - рання картопля топля ня картопля

(./голові корене - Озима пшениця, Озима пшениця, огір - Озима пшениця, огір - іілоди опрки, рання кар - ки, цибуля, картопля, ки, помідори, рання

топля, помідори, ка - капуста, горох картопля, цибуля, го-

пуста, горох рох

Перги,!., бакла - Огірки, цибуля, зе - Огірки, цибуля, озима Огірки, цибуля, озима жаип ленні пшениця, зеленні, ка - пшениця, горох, бага-

пуста торічні трави, капуста

Овочевий горох, Огірки, цибуля, по - Огірки, цибуля, помі - Цибуля, огірки, помі - овочеиа квасоля мідори, озимі зер - дори, рання картопля, дори, рання картопля, нові озима пшениця, куку - пшениця, кукурудза,

рудза на силос столові коренеплоди

салат, шпинат та ін.), вирощують у проміжних посівах. Багаторічні ово­чеві розміщують на запільних або біляпарникових ділянках. У Степу та в районах нестійкого зволоження Лісостепу овочеві культури розміщу­ють насамперед на зрошуваних землях в овочевих, овочево-кормових та польових сівозмінах. В овочево-кормових сівозмінах два-три поля обо­в’язково відводять під люцерну.

Багаторічні трави, утворюючи густий травостій, пригнічують сходи однорічних бур’янів, завдяки чому забур’яненість овочевих культур у сі­возміні зменшується на 23—52 %. Орієнтовна схема овочево-кормової сівозміни може бути такою: 1 поле — кукурудза на зелений корм з під­сівом люцерни; 2,3 — люцерна; 4 — розсадні помідори; 5—збірне поле (цибуля, столові коренеплоди, капуста); 6 — кормові коренеплоди.

Нерідко в овочеві, овочево-кормові сівозміни вводять озиму пшеницю па зелений корм або зерно. Ця культура утворює щільну надземну масу, пригнічує сходи бур’янів, зменшуючи забур’яненість полів сівозміни в

2,5— 3 рази. Тому вона є добрим попередником дрібнонасінних куль­тур— цибулі, моркви, безрозсадних помідорів, капусти та ін. Поперед­никами озимої пшениці в таких сівозмінах можуть бути листкові та пло­дові ранні овочеві культури, овочевий горох, рання картопля, кукурудза па зелений корм або силос, як, наприклад, у пижчспавсдсиін схемі:

1 поле — рання картопля, після збирання якої висівають люцерну; 2, 3 — люцерна; 4 — озима пшениця; 5 — огірки, помідори; 6 — кукурудза па си­лос; 7 — озима пшениця; 8 — цибуля, столові коренеплоди, безрозсадна капуста.

Структура посівних площ овочевих культур у різних зонах Україн­ської РСР неоднакова.

У Степу виділяють дві зони товарного овочівництва: південно-західну та північно-східну. В південно-західній зоні (Одеська, Миколаївська, Херсонська, Кримська, Запорізька області) провідне місце в структурі займають помідори — понад 35% посівної площі овочевих культур.

У північно-східній зоні (Донецька, Дніпропетровська, Ворошилов­градська, Кіровоградська області) переважають помідори і капуста.

У ііівдсппо-західпііі частині Степу нерідко два поля овочевої сівозміни займають помідори, одне поле або частину ного відводять під горох на зелений горошок, два поля — під багаторічні трави. Поширені також ово­чеві сівозміни з озимою пшеницею: 1 — кукурудза на зелений корм з під­сівом люцерни; 2,3 — люцерна; 4—помідори (розсадні), баклажани, пе­рець; 5 — столові коренеплоди, цибуля; 6 — овочевий горох, ранні овоче­ві культури; 7 — озима пшениця; 8 — помідори (безрозсадні); 9 — огірки, капуста.

В умовах дальшої інтенсифікації овочівництва, поглиблення його спеціалізації та концентрації кількість культур у сівозміні зменшується. Так, у радгоспах «Овочевий» і «Городній велетень» Херсонської області, де окремі відділки спеціалізуються на виробництві помідорів і зеленого горошку (для промислової переробки), освоєна така спеціалізована три­пільна сівозміна; 1—озима пшениця; 2 — помідори; 3 — горох (на зеле­ний горошок).

При достатній площі зрошуваних земель і кількості поливної води в таку сівозміну доцільно ввести вивідне поле люцерни.

Для північно-східної підзони Степу рекомендується така зрошувана сівозміна: 1 — зернобобова сумішка на зелений корм з підсівом люцер­ни; 2, 3 — люцерна; 4 — огірки; 5 — помідори; 6 — цибуля, часник, столо­ві коренеплоди та інші культури; 7 — капуста.

Для господарств, що спеціалізуються на вирощуванні помідорів, ре­комендується сівозміна з двома полями цієї культури; 1—кукурудза або зернобобові сумішки на зелений корм з підсівом люцерни; 2, 3 — люцерна; 4 — помідори; 5 — цибуля, столові коренеплоди; 6 — зернобобо­ва сумішка на зелений корм післяукісно, капуста пізня (розсадна); 7 — помідори та інші пасльонові.

Якщо провідною овочевою культурою є капуста, її можна розмістити в двох полях зрошуваної сівозміни: 1, 2 — люцерна; 3 — капуста; 4 — по­мідори; 5 — столові коренеплоди; 6 — зернобобова сумішка на зелений корм, післяукісно капуста пізня (розсадна).

В разі спеціалізації на вирощуванні цибулі, раціональною є сівозміна: 1 — рання картопля; 2 — цибуля; 3 — помідори; 4 — ранні овочеві куль­тури; 5 — озима пшениця, 6 — цибуля, а також столові коренеплоди; 7 — капуста білоголова та ін.

У Лісостепу на зрошуваних землях в овочеву сівозміну нерідко вво­дять люцерну та озиму пшеницю: 1 — ярі зернові з підсівом люцерни; 2—3 — люцерна; 4 — капуста; 5 — помідори; 6 — огірки; 7 — озима пше­ниця; 8 — цибуля, столові коренеплоди. Якщо зрошуваних земель мало, озиму пшеницю з сівозміни виключають.

У господарствах Лісостепу, в яких зовсім немає зрошуваних земель, овочеві сівозміни впроваджують без багаторічних трав: 1 — горох або вико-вівсяна сумішка; 2—огірки; 3—цибуля, столові коренеплоди; 4 — помідори; 5 — капуста; 6 — збірне поле.

У правобережному Лісостепу вводять овочеві сівозміни з одним полем конюшини: 1 — ярі зернові з підсівом конюшини; 2 — конюшина; 3 — огірки; 4 — столові коренеплоди та цибуля; 5 — помідори; 6—капуста; 7 — збірне поле.

Для господарств, в яких провідними овочевими культурами є капуста та огірки, кращою є сівозміна: 1 — зернобобова сумішка на сіно, після­укісна кукурудза; 2 — капуста; 3—огірки; 4 — озимі зернові; 5 — цибу­ля; 6 — капуста; 7 — огірки.

На Поліссі в овочевих сівозмінах сіють конюшину, а на піщаних грунтах—кормовий люпин на зелений корм або силос: 1—люпин на силос; 2 — огірки; 3 — цибуля, столові коренеплоди; 4 — збірне поле; 5 — капуста.

Сівозміни на торфових грунтах здебільшого овочево-кормові: 1 — ярі зернові з підсівом багаторічних трав; 2, 3 — багаторічні трави; 4 — кар­топля; 5 — капуста; 6 — коренеплоди; 7 — кукурудза на силос.

Cправочник агронома

Додатки

І. Коефіцієнти переведення побічної та супутньої продукції в основну (по зернових, технічних, кормових культурах і травах — одиниці маси, по плодово-ягідних культурах і винограду — 1000 шт. садивного матеріалу по …

Техніка безпеки

У господарствах за організацію і стан охорони праці відповідають керівники (в колгоспі—голова, в радгоспі—директор). Головні спеціа­лісти господарства відповідають за охорону праці й техніку безпеки окре­мо по галузях: головний агроном — …

Зберігання сільськогосподарської техніки

Трактори, комбайни та іншу сільськогосподарську техніку зберігають здебільшого на відкритих майданчиках з твердим покриттям. У передо­вих господарствах складну техніку (трактори, комбайни) зберігають у закритих приміщеннях. Майданчики для зберігання техніки обладну­ють …

Как с нами связаться:

Украина:
г.Александрия
тел./факс +38 05235  77193 Бухгалтерия

+38 050 457 13 30 — Рашид - продажи новинок
e-mail: msd@msd.com.ua
Схема проезда к производственному офису:
Схема проезда к МСД

Партнеры МСД

Контакты для заказов оборудования:

Внимание! На этом сайте большинство материалов - техническая литература в помощь предпринимателю. Так же большинство производственного оборудования сегодня не актуально. Уточнить можно по почте: Эл. почта: msd@msd.com.ua

+38 050 512 1194 Александр
- телефон для консультаций и заказов спец.оборудования, дробилок, уловителей, дражираторов, гереторных насосов и инженерных решений.