Сортовий контроль
Сортовий контроль буває державшій і внутрішньогосподарський. Державний включає польову апробацію та реєстрацію сортових посівів, обстеження ділянок гібридизації, лабораторний контроль, комірну апробацію. Внутрішньогосподарський здійснюється безпосередньо в господарствах на всіх етапах вирощування …
Післязбиральна обробка та зберігання насіння
Насіння, що протягом дня надійшло на тік або завод, треба насамперед очистити на зерноочисних машинах (ЗД-10.000, К-522, К-523, ОВП-20А та ііі.) для відділення бур’янів, полови, іншого сміття, а також для …
Основи насінництва зернових, зернобобових, олійних та інших культур
Агротехніка цих культур на насінних посівах в основному така сама» як і на товарних, за винятком нижчснаведених особливостей. Чергування культур у насінних сівозмінах має забезпечити не тільки вирощування високих урожаїв, …
Сортозаміна і сортооновлення
Сортозаміну здійснюють в міру районування нових сортів з метою заміни у виробництві старих сортів новими, більш урожайними, з кращою якістю продукції та іншими цінними ознаками і властивостями. Установа-оригінатор у рік …
Система насінництва на промисловій основі
З метою прискореного розмноження і впровадження у виробництво нових високопродуктивних сортів зернових, олійних культур і трав, повного забезпечення колгоспів, радгоспів та інших державних підприємств високоякісним сортовим насінням, а також виконання …
Строки і кількість спасувань трав на пасовищах
Випасання худоби на новостворених травостоях необхідно починати з другого року життя трав і тільки при доброму розвитку трав і сприятливому стані дернини —в рік сівби, за винятком торфовищ. Щоб не …
Використання пасовищ і догляд за ними
Основними факторами одержання високої продуктивності й збереження доброго травостою пасовищ є загінна система випасання; чергування пасовищного і укісного використання; оптимальна щільність поголів’я на одиницю площі пасовища; зміна строків початку та …
Створення та раціональне використання культурних пасовищ
Культурні пасовища є однією з важливих форм організації лукопасовищного господарства, джерелом збільшення виробництва і раціонального використання зелених кормів. Організація території культурних пасовищ. Культурні пасовища треба створювати в першу чергу на …
Використання сіножатей
Сіножаті використовують для заготівлі сіна, приготування сінажу, трав’яного борошна, а також скошують на зелений корм. Найкращими строками скошування трав є фаза бутонізації — початок цвітіння бобових, колосіння — початок цвітіння …
Удобрення сіножатей і пасовищ
Застосування добрив найбільш ефективне на достатньо зволожених природних кормових угіддях, в травостої яких переважають цінні кормові трави. Лучні трави, що зазнають багаторазового використання, потребують великої кількості поживних речовин. З урожаєм …
Строки і способи сівби лучних трав і їхніх сумішок дли залуження
У зонах Полісся, Лісостепу та в Карпатах лучні трави сіють рано навесні під покрив однорічних культур, які використовують на зелений корм, або влітку — без покриву після ранніх культур. На …
Підбір трав і їхніх сумішок для залуження
Залуження провадиться переважно травосумішками, які забезпечують вищі врожаї, більш рівномірний розподіл їх за роками, мають вищу якість, позитивно впливають на родючість грунту. Склад трав для вирощування у сумішках залежить від …
Докорінне поліпшення природних кормових угідь
При докорінному поліпшенні повністю руйнується природна дернина, знищується існуючий травостій і провадиться залуження культурними лукопасовищними травами. Докорінному поліпшенню підлягають луки і пасовища, які дуже заросли чагарником, вкриті великою кількістю купин, …
Поверхневе поліпшення природних, а також сіяних сіножатей і пасовищ
З мстою підвищення продуктивності природних кормових угідь провадять їх поверхневе і докорінне поліпшення. При поверхневому поліпшенні для існуючої рослинності створюють кращі умови росту і розвитку без порушення дернини. Провадять його, …
Злаки
Бекманія звичайна Багаторічний кореневищний верховий злак ярого типу, заввишки 120—150 см, добре облистнепий, з великою кількістю пагонів. Суцвіття — складний колос, насіння серцевидне, сплющене. Зимостійкий, солевитривалий, витримує весняне затоплення до …
Рослини, їх біологічна та господарська характеристика
Господарське використання І сорти Вологі й сирі луки, заплави річок поліської і лісостепової зон тривалого затоплення. В Степу — на солончакових грунтах лиманів. Краще росте на вологих родючих суглинистих і …
Отруйні й шкідливі рослини природних кормових угідь
До отруйних належать рослини, які містять алкалоїди, глюкозиди, сапоніни та інші речовини, що спричинюють отруєння і навіть загибель тварин. Трапляються такі рослини в усіх зонах республіки, але отруйність їх змінюється …
Лучне кормовиробництво
Природними кормовими угіддями в республіці зайнято 6,6 млн. га, або 16,7 % сільськогосподарських угідь. З них близько 80 % припадає на заплавні й низинні луки, степові рівнинні й схилові пасовища …
Кормові баштанні культури
Біологічні особливості. На корм вирощують кормові кавуни, гарбузи і кабачки. Найбільш вибагливі до тепла кормові кавуни, які добре ростуть при температурі 25—35°, оптимальна температура для розвитку гарбузів і кабачків 20—25°. …
Кормові коренеплоди
З кормових коренеплодів в республіці вирощують буряки, моркву, брукву, турнепс. Найбільші площі займають кормові буряки (97 %). Буряки і моркву вирощують в усіх областях, а брукву і турнепс у північних …
Соняшник
Соняшник на корм висівають сумісно з кукурудзою, бобовими культурами і в чистому виді. Весняну сівбу з бобовими на силос провадять зразу після ранніх зернових культур. Спосіб сівби на силос — …
Райграс однорічний
Біологічні особливості. Мінімальна температура проростання насіння 1— 4°, оптимальна 20—25°. Тривалість вегетаційного періоду 70—80 днів. Колосіння починається через 45—50 днів після з’явлення сходів. Укосів 2— 3. Вологолюбний, до грунтів і …
Суданська трава
Суданська трава використовується на сіно, зелений корм і для випасання. Вона швидко відростає і добре кущиться. Протягом всього вегетаційного періоду дає високі врожаї зеленої маси і є цінною культурою в …
Сорго
В республіці у виробництві найбільш поширені зернове і цукрове сорго. На великих площах вирощують сорго-суданкові гібриди. Зернове сорго при збиранні у восковій і повній стиглості використовують на монокорм, з цукрового …
Кукурудза на корм
Як кормова культура кукурудза не знає собі рівних серед інших зернових культур, що вирощуються на корм. В 1 кг її зерна міститься 78 г перетравного протеїну, що поживністю дорівнює 1,34 …
Однорічні бобові культури
Однорічні бобові культури (горох, вика, чина, кормові боби, кормовий люпин, соя і серадела) є важливим джерелом рослинного білка, їх вирощують па великих площах і широко використовують на зелений корм, для …
Багаторічні бобові трави
Конюшина. У світовій флорі налічується близько 300 багаторічних і однорічних видів, з них в СРСР — близько 70, в Українській РСР — 37. В культурі найбільш поширені конюшини лучна, рожева …
Озимі культури на зелений корм
Озимі культури дають високі й сталі врожаї зеленої маси в ранньовесняний і пізньоосінній періоди. При вирощуванні їх у проміжних посівах значно підвищується продуктивність кормового гектара. Біологічні особливості. З найбільш поширених …
Ремонт і реконструкція виноградників
Внаслідок різних причин виноградники можуть зріджуватися. В таких випадках провадять їх ремонт і реконструкцію. Па молодих (одно-, трирічних) виноградниках найбільш ефективним способом ремонту є підсаджування саджанцями. В цьому разі саджанці …
Збирання і зберігання винограду
Збирати врожай необхідно у стислі строки при досягненні ягодами певних кондицій залежно від використання винограду (табл. 166). 166. Встановлені кондиції ягід при збиранні винограду технічних сортів Використання винограду Цукристість, % …
Зрошення
Одним з основних факторів інтенсифікації виноградарства в південних районах республіки є зрошення. Застосовують три способи поливу виноградників: наземний (по борознах, борознах-щілипах), підгрунтовий і дощуванням. Найбільш поширені наземні способи поливу. Основу …
Обробіток грунту, удобрення
Основне завдання раціонального обробітку грунту полягає у створенні оптимального водно-повітряного режиму, а також у ретельному знищенні бур’янів. На плодоносних виноградниках після збирання врожаю необхідно провести чизелювання міжрядь на глибину 25—ЗО …
Обламування зелених пагонів
Остаточне регулювання навантаження кущів, а також підтримання заданої форми їх досягається обламуванням зелених пагонів. Провадять його після з’явлення суцвіть і якомога в коротші строки. При цьому Сорт Напрямок використання вро …
Підв’язування рукавів, плодових лоз і пагонів
Після підрізування кущів до розпускання вічок необхідно правильно і своєчасно підв’язати рукава, плечі кордону та плодові стрілки. Рукава та плечі підв’язують горизонтально, плодові стрілки з метою рівномірного розвитку по всій …
Навантаження та довжина підрізування плодоносних кущів
У комплексі агрозаходів по догляду за виноградними кущами підрізування відіграє важливу роль. Змінюючи навантаження кущів та довжину плодових лоз за допомогою підрізування, можна регулювати величину та якість урожаю у відповідності …