Cправочник агронома

Кормові коренеплоди

З кормових коренеплодів в республіці вирощують буряки, моркву, брук­ву, турнепс. Найбільші площі займають кормові буряки (97 %). Буряки і моркву вирощують в усіх областях, а брукву і турнепс у північних і західних.

Всі вони дворічні культури. У перший рік життя утворюють соковитий, м’ясистий коренеплід і розетку прикореневих листків, на другий, після висаджування коренеплоду навесні, рослини формують розетку листків, а згодом вступають у фазу цвітіння й утворення насіння.

Біологічні особливості кормових коренеплодів наведені в таблиці 195.

195. Біологічні особливості кормових коренеплодів

Показник

Буряки

Морква

Турнепс

Бруква (різні види)

Маса 1000 насінин, г

18—22

0,8—1,4

2,5—3

2,5—3,5

Мінімальна температура про­ростання насіння, °С

4—5

2—4

2—3

2-3

Потреба насіння у воді при проростанні, % від сухої ре­човини

120—160

80—100

50—60

50—60

Тривалість вегетаційного пе­ріоду, днів

130—150

80—140

80—120

110—140

Сума активних (понад 10°) температур за період від про­ростання до збирання на корм

1900—2200

1800—2000

600—1000

800—1200

Посухостійкість

Відносно висока

Низька

Низька

Критична температура при­морозків, °С

-3...—4

— 3... —5

—3... —4

—4 ... —5

Вимоги до родючості грунту

Високі

Менші

Менші

Менші

Показники оптимальної реак­ції грунтового розчину, pH

6-7

5,5—6,5

6—6,5

6-6,5

Оптимальна температура грунту для проростання насіння 10—12°. По­требують великої кількості води: оптимальна вологість середньо - і легко - суглинкових грунтів 60—70 % НВ. Світлолюбні рослини. При недостатньо­му освітленні ріст і розвиток їх уповільнюється, а врожай різко знижує­ться.

Потреба коренеплодів у світлі більше проявляється на початку їх ро­сту й розвитку і менше — в другій половині вегетаційного періоду.

Всі коренеплоди дають високі врожаї на добре окультурених родючих грунтах, проте найбільш вибагливі до грунту кормові буряки.

Кращими для коренеплодів є легко - і середньосуглинкові, супіщані і чорноземні грунти. Важкі, глинисті й сильноопідзолені грунти з підви­щеною кислотністю для них не придатні.

На торфових грунтах поживність коренеплодів нижча, ніж на міне­ральних.

Кращими попередниками для кормових буряків і моркви є озимі зер­нові, зернобобові, силосні культури з ранніми строками збирання, помі­дори, огірки, капуста; для турнепсу і брукви — озимі зернові, буряки, од­норічні бобові. Не можна розміщувати кормові буряки після столових, а брукву і турнепс — після капусти, редиски та інших капустових (хресто­цвітих) культур.

Обробіток грунту такий самий, як і під цукрові буряки (див. «Цукрові буряки», с. 173).

Обов’язковим заходом підготовки грунту під кормові коренеплоди є ретельне вирівнювання його поверхні. Перед сівбою грунт коткують для підняття вологи та більш рівномірного загортання насіння.

Урожай і якість кормових коренеплодів значною мірою залежать від забезпеченості їх поживними речовинами. Найбільше вони засвоюють калію, особливо в період формування коренеплодів та нагромадження в них сухої речовини (табл. 196).

196. Засвоєння основних поживних елементів коренеплодами (в кг на 1 ц основної продукції)

Культура

N

Р*06

к2о

Кормові буряки

0,65

0,15

0,85

ГЗрукпа

0,30

0,10

0,40

Морква

0,25

0,15

0,40

Орієнтовні коефіцієнти використання коренеплодами поживних речо­вин із мінеральних добрив такі: N — 50—60; Р2О5 — 20—25, К2О — 50—60; із гною — відповідно ЗО—40, 15—20 і 60—70.

Щоб одержати високі врожаї коренеплодів, необхідно вносити до­статню кількість добрив, насамперед органічних (табл. 197).

197. Орієнтовні норми добрив під кормові коренеплоди

Мінеральні

поживної речовини, кг/га

Г рунти

Органічні,

кг/га

N

р2о5

к2о

Дерново-підзолисті, світло - сірі лісові

Чорноземи, сірі й темно-сірі

лісові

Торфові

40—60

20—30

80—120

60—90

20—30

40—100

60—120

60—90

60—120

60—120

120—180

Підвищення норми внесення калію на дерново-підзолистих грунтах до 160 кг/га збільшує вміст каротину в коренеплодах моркви. Ефективність добрив залежить від строку їх внесення. Повну норму органічних і 2/з норми фосфорно-калійних добрив дають під зяблеву оранку, азотні — під культивацію, решту NPK під час сівби з насінням та в підживлення.

Дані Українського НДІ кормів показують, що кожен кілограм пожив­ної речовини азотних добрив забезпечує приріст врожаю кормових буря­ків, еквівалентний 25 кормовим одиницям.

У дослідах Українського НДІ кормів на сірих лісових грунтах най­більш ефективна норма мінеральних добрив на фоні гною (20 т/га) під буряки сорту Екендорфські жовті становила N240P240K240, при цьо^у одер­жано по 90—100 ц/га сухих речовин.

Важлива роль у підвищенні врожаю і його якості належить мікродоб­ривам, з яких на торфо-болотних грунтах вносять мідь з розрахунку 20— 25 кг мідного купоросу на 1 га, а на чорноземах — марганець по 15— 20 кг/га у формі 25%-ного сульфату марганцю або марганізованого супер­фосфату, що містить 10—15 % марганцю. При внесенні бору (1,5—2 кг/га) в коренеплодах турнепсу і брукви збільшується вміст цукру і аскорбіно­вої кислоти.

Кормові коренеплоди дуже чутливі до кислотності грунту, тому на кислих грунтах треба провадити вапнування. Норми внесення вапна за­лежно від pH і механічного складу грунту наведені в таблиці 198.

198. Норми вапна на різних за кислотністю і механічним складом грунтах

Грунти

Норми вапна, т/га

, при pH

до 4,5

4,6

4,8

5

5,2

5,4—-5,5

Піщані

3

2,5

2

1,5

1

1

Супіщані

3,5

3

2,5

2

1,5

1,5

Легкосуглинкові

4,5

4

3,5

3

2,5

2,5

Серєдньосуглинкові

5,5

5

4,5

4

3,5

3

Важкосуглинкові

6,5

6

5,5

5

4,5

4

Глинисті

7

6,5

6

5,5

5

4,5

Для сівби необхідно використовувати насіння високих посівних конди­цій кращих районованих сортів.

Перед сівбою насіння калібрують, намочують у розчинах Накро - і мікроелементів, дражують. Для кормових буряків кращою є фракція насіння — 4—5 мм, для брукви, турнепсу, моркви 2—3 мм.

У підвищенні енергії проростання і схожості насіння важливе значен­ня має прогрівання та намочування, однак насіння турнепсу і брукви на­мочувати не можна, бо воно при цьому розтріскується.

Обов’язковим прийомом передпосівної підготовки насіння є протрую­вання за 2—3 дні до сівби гранозаном з барвником або меркурбензолом у нормах відповідно 2—4 і 1—2 кг препарату на 1 т насіння. ПротруЮЮТЬ водною суспензією препарату або із зволоженням насіння водою (10 л води на 1 т насіння).

Кормові коренеплоди сіють буряковими комбінованими сівалками встановленими на ширину міжрядь 45, а на торфових грунтах 60 см.' На осушених торфових грунтах моркву доцільно висівати звичай%м ряд­ковим способом. Більш рівномірний висів досягається змішуванням на­сіння з наповнювачем — піском, тирсою, суперфосфатом тощо. Дяя ран­нього Обробітку Грунту В МІЖРЯДДЯХ ДО з’ЯВЛЄННЯ СХОДІВ КуЛЬїур; що особливо важливо для моркви і турнепсу, їхнє насіння змішують з на­сінням маячних культур, додаючи до гектарної норми по 2—3 кг вівса або гречки.

Норми висіву насіння кормових коренеплодів такі (кг/га): буряків —

8— 10, моркви — 3—4, турнепсу і брукви—2—3.

Основними заходами догляду за посівами коренеплодів є розпушення грунту, боротьба з бур’янами, шкідниками і хворобами, проріджування у рядках, підживлення, полив.

Важливим агрозаходом, спрямованим иа одержання дружних сходів і знищення бур’янів, є боронування легкими боронами за 3—7 днів до з’явлення сходів, а також при з’явленні перших справжніх листочків.

Одна з найбільш відповідальних робіт — формування густоти посіву. Запізнення з ним може призвести до витягування і ослаблення рослин, погіршення їхнього розвитку і зниження врожаю. Особливо чутливі до запізнення із проріджуванням кормові буряки. Тому їх необхідно прорід­жувати якнайраніше при утворенні першої пари справжніх листків. Брук­ву і турнепс проріджують в фазі 2—3 пар, а моркву — в фазі 4—5 справ­жніх листків.

Після проріджування і перевірки орієнтовна густота рослин має бути такого: буряків 60—80 тис./га па мінеральних грунтах і 50—60 тис. па торфових; брукви і турнепсу — 50—80 па мінеральних і 35—50 на тор­фових, моркви — 500—700 тис./га за шнрокосмужпого способу сівби. Як тільки позначаться рядки, міжряддя обробляють в міру з’явлення бур’я­нів і ущільнення грунту (2—3 рази за літо).

Останнім часом для боротьби з бур’янами на посівах коркових коре­неплодів застосовують гербіциди (див. «Боротьба з бур’янами», с. 534).

Достигання кормових коренеплодів починається з пожовтіння листя і значного зменшення маси гички порівняно з масою коренеплоду. За теплої з опадами осені ріст кормових коренеплодів і накопичення в них сухої речовини можуть тривати до кіпця жовтня. Але збирати врожай треба раніше, з тим щоб коренеплоди не пошкоджувалися морозом. По­чинають збирання з поля кормових буряків тих сортів, у яких значна частіша коренеплоду знаходиться на поверхні грунту. Потім збирають моркву, турнепс і останні. оіо — брукву.

/(ля механізованого збирання кормових коренеплодів використовують бурякові іі переобладнані картоплезбиральні комбайни. За день слід зрі­зати гичку і викопувати стільки коренеплодів, скільки їх за наявних транспортних засобів можна вивезти з поля. Закінчувати збирання треба в середині жовтня.

Кормова цінність коренеплодів визначається вмістом перетравного протеїну (табл. 199), легкозасвоюваних вуглеводів, мінеральних речовин і вітамінів. Введення їх у раціони поліпшує перетравність усіх кормів і сприяє підвищенню продуктивності тварин.

199. Кормова цінність коренеплодів

Культура

Кількість кормових одиниць в 1 кг

Вміст перетравного протеїну в 1 кг

коренеплодів

ГІІЧКИ

коренеплодів

ПІЧКИ

Буряки

0,13

0,11

10

15

Морква

0,18

0,15

11

16

Бруква (різні види)

0,16

0,11

11

16

Куузіку

0,12

0,16

11

18

Турнепс

0,08

0,11

9

16

Коренеплоди є добрим молокогінним кормом, за винятком турнепсу, в коренеплодах і листках якого міститься багато гірчичної олії. Тому при великих добових нормах турнепсу для дійних корів смакові якості моло­ка знижуються. Турнепс рекомендують згодовувати за 1,5—2 год до доїн­ня. Силосування зменшує концентрацію гірчичного масла.

Особливо великого значення набувають коренеплоди при годівлі тва­рин різними замінниками рослинного протеїну, такими як сечовина, бі­карбонат амонію тощо.

Технологія вирощування і збирання коренеплодів на насіння (маточ­ників) така сама, як і на корм. На зберігання закладають тільки добре розвинуті, здорові коренеплоди. Оптимальна маса маточних коренепло­дів кормових буряків 400—600, моркви — 150—200 г. Зберігають маточ­ники у спеціальних сховищах, траншеях і кагатах.

Висаджують їх у грунт весною якомога раніше з допомогою висадко - садильних машин ВПГ-4 і ВПГ-4Б. При садінні коренеплодів усіх видів необхідно дотримуватися просторової ізоляції: на закритій місцевості[9] від 200 до 500 м, відкритій — до 2000 м.

Збирати насіння кормових буряків починають при побурінні 20— 25 % клубочків, моркви — коли побуріють великі зонтики, брукви і тур­непсу— на початку пожовтіння стручків. Обмолочують комбайнами, після чого сушать, очищають і доводять до посівних кондицій.

Cправочник агронома

Додатки

І. Коефіцієнти переведення побічної та супутньої продукції в основну (по зернових, технічних, кормових культурах і травах — одиниці маси, по плодово-ягідних культурах і винограду — 1000 шт. садивного матеріалу по …

Техніка безпеки

У господарствах за організацію і стан охорони праці відповідають керівники (в колгоспі—голова, в радгоспі—директор). Головні спеціа­лісти господарства відповідають за охорону праці й техніку безпеки окре­мо по галузях: головний агроном — …

Зберігання сільськогосподарської техніки

Трактори, комбайни та іншу сільськогосподарську техніку зберігають здебільшого на відкритих майданчиках з твердим покриттям. У передо­вих господарствах складну техніку (трактори, комбайни) зберігають у закритих приміщеннях. Майданчики для зберігання техніки обладну­ють …

Как с нами связаться:

Украина:
г.Александрия
тел./факс +38 05235  77193 Бухгалтерия

+38 050 457 13 30 — Рашид - продажи новинок
e-mail: msd@msd.com.ua
Схема проезда к производственному офису:
Схема проезда к МСД

Партнеры МСД

Контакты для заказов оборудования:

Внимание! На этом сайте большинство материалов - техническая литература в помощь предпринимателю. Так же большинство производственного оборудования сегодня не актуально. Уточнить можно по почте: Эл. почта: msd@msd.com.ua

+38 050 512 1194 Александр
- телефон для консультаций и заказов спец.оборудования, дробилок, уловителей, дражираторов, гереторных насосов и инженерных решений.