Cправочник агронома

Озимі культури на зелений корм

Озимі культури дають високі й сталі врожаї зеленої маси в ранньовес­няний і пізньоосінній періоди. При вирощуванні їх у проміжних посівах значно підвищується продуктивність кормового гектара.

Біологічні особливості. З найбільш поширених озимих культур на корм озима суріпиця, перка і ріпак належать до родини хрестоцвітих (капустових), жито, пшениця, тритикале — до злакових, вика озима (во­лохата) — до бобових.

Показник

Суріпиця

РІпак

Перко

Маса 1000 насінин, г

2,1—2,5

3,7—4,5

4,3—5

Мінімальна температура проростан­ня насіння, °С

2—3

2—3

2—3

Потреба насіння у воді при про­ростанні, % від абсолютно сухої речовини

50

60

55—60

Сума активних температур за пері­од від проростання до збирання: осінь

700—800

700—800

700—800

весна

350—450

350—450

350—450

Коефіцієнт транспірації

600—800

600—800

Посухостійкість

Нижче серед­

Нижче серед­

Нижче серед­

ньої

ні 0

ньої

Зимостійкість

Те саме

Те саме

Те саме

Температура вимерзання на глибині вузла кущіння, °С

— 14.. .— 16

— 14. . .— 16

— 14. . .— 16

Спосіб запилення

Перехресний

Змішаний

Перехресний

Коренева система

Стрижнева

Стрижнева

Стрижнева

Вимоги до вологи

Підвищені

Підвищені

Підвищені

Вимоги до поживного режиму грунту

Середні

»

»

Стійкість проти кислотності грунту

Нижче серед­

Нижче серед­

Нижче серед­

ньої

ньої

ньої

Кількість днів від сівби до з’явлен­ня сходів

4—5

4—5

4—5

Тривалість вегетаційного періоду до укісного стану, днів

230—248

235—253

240—250

Ареал озимих культур иа корм залежить від їхніх біологічних особли­востей (табл. 167).

Найменш вибагливою до грунтово-кліматичних умов, а тому й най­більш поширеною озимою культурою на корм є жито, що здатне форму­вати врожай практично на всіх грунтових відмінах.

Озима суріпиця, перко і ріпак добре ростуть лише на родючих грун­тах в умовах м’яких зим, але дають самий ранній корм, і тому набули в останні роки значного поширення.

Озима пшениця на корм також потребує родючих грунтів і за своєю зимостійкістю поступається озимому житу, але дає високопоживний зеле­ний корм наприкінці весняного періоду.

В усіх зонах республіки вирощування озимих злакових культур у сумішці з озимою викою збільшує вихід поживних речовин і поліпшує якість корму.

Тритикале — нова високоврожайна сільськогосподарська культура, стійка проти хвороб. За зимостійкістю поступається житу, а нерідко й ози­мій пшениці.

Перко — нова озима кормова культура, що створена в ФРН схрещу­ванням тетраплоїдної озимої суріпиці з тєтраплоїдною китайською ка­пустою. В озимих проміжних посівах рослини перко відзначаються ви­сокою інтенсивністю наростання зеленої маси, холодостійкістю. Зелена маса добре поїдається тваринами усіх видів, а засвоєння поживних речо­вин перко значно вище від інших капустових культур.

Жито

Пшениця

Тритикале

Вика

25—50

30—50

40—50

25—30

1—2

1—2

1—2

2—3

56

55—60

55—60

110-120

500—600

500—550

350—420

Підвищена

450—550

650—750

350—400

Підвищена

450—550

650—750

350—420

Підвищена

500—600

550—700

400—450

Середня

Те саме

Середня

Середня

»

—18. ..—20 Перехресний

Мичкувата

Середні

—15.. .—20

Самозапилення

Мичкувата

Підвищені

—15...—20 Самозапилення, частково перехрес­ний

Мичкувата

Підвищені

— 15. ..—18 Перехресний

Стрижнева Середи і

Нижче середніх Підвищена

»

Нижче середньої

»

Середня

Нижче середніх Нижче середньої

5—6

7-8

7—8

7—11

245—260

250—260

250—260

250—260

Агротехніка озимих на корм. Здебільшого озимі на корм висівають у зайнятому пару, що йде під посів озимих зернових, або вирощують у проміжних посівах як попередники пізніх ярих (просо, гречка, льон, картопля, кукурудза).

Капустові повторно розміщують на тому самому місці не раніше як че­рез 5 років.

Обробіток грунту і удобрення — див. розділ «Обробіток грунту під ози­мі культури» (с. 145). Якщо озимі на корм висівають у зайнятому пару, органічні й мінеральні добрива вносять у повній нормі з розрахунку по­треби їх і під озимі зернові. За проміжної культури враховується потреба в добривах і післяукісної культури.

Озимі на корм добре реагують на внесення мінеральних добрив (табл. 168).

При нестачі добрив мінімальна норма їх в усіх зонах: в рядки по 10—15 кг/га азоту, фосфору і калію, а також по ЗО—40 кг/ га азоту в ранньовесняне підживлення.

Сівба. Перед сівбою насіння протруюють гранозаном (тільки з барв­ником), 80%-ним ТМТД або фентіурамом з розрахунку 2 кг одного з препаратів на 1 т насіння.

Серед значної кількості сортів озимих на корм, як правило, більш врожайні ті, що районовані в даній зойі, а також сорти кормового при­значення.

Агротехнічні вимоги до сівби озимих наведені в таблиці 169.

Норми мінеральних добрив (вносили під оранку)

Ріпак

152

209

321

Жито тетраплоїдне

186

278

361

Жито зелепоукісне

174

251

318

Жиго зелепоукісне + вика

260

323

381

Пшениця

133

209

308

Пшениця + вика

204

254

304

169. Агротехнічні вимоги до сівби озимих культур на корм при весняному

Строки

сівби

Степ

Культура

Полісся

Лісостеп

південний

північний

Суріпиця 5—15. VIII 10—20.VIII 20—30.VIII 15—25.VIII

Перко 15—25.VIII 20—30.VIII 1—ІО. ІХ 25.VIII—5.ІХ

Ріпак 15—25.VIII 20—30.VIII 1—ІО. ІХ 25.VIII—5.ІХ

Жито 25. VIII—ІО. ІХ. 1—І5.ІХ 5—20.ІХ 5—20.ІХ

Пшениця 25. VIII—ІО. ІХ 1 — 15.ІХ 5—20.ІХ 5—20.ІХ

Тритикале 20.VIII—5.IX 25. VIII—10.ІХ І —15. IX 1—15.ІХ

170. Оптимальні фази збирання озимих культур на зелений корм

Фази збирання

Початок цвітіння Початок масового цвітіння

Культура

викою

компонента

171. Продуктивність озимих капустових

культур (фон 20 т/га гною + М9ІІР90К90)

за даними Українського НДІ кормів

Збір, ц/га

Культура

зеленої маси

сухої речовини

сирого протеїну

Суріпиця

315

40,6

8,6

Перко

556

43,4

8,2

Ріпак

390

41,3

9,6

Суріпиця, ріпак Бутонізація

Перко »

Злакові культури в чистому Кінець трубкування Початок колосіння вигляді

Сумішки злакових культур з Те саме

Початок колосіння злакового

Норма висіву жита тетраплоїдного в чистому посіві 5—6 млн. схожих насінин, або 240—150 кг/га, кормового жита сорту Зарічанське зелено - укісне — 4—5 млн., або 80—100 кг/га.

Сумішки озимих злакових культур з озимою викою потрібно сіяти за 50—60 днів до переходу середньодобової температури через +5°, тобто на 15—20 днів раніше оптимальних строків сівби жита і пшениці. На По­ліссі викосумішки сіють 15—25 серпня, а в Лісостепу з 20 серпня по 5 ве­ресня. Озиму вику висівають разом із злаковим компонентом або на 2— З тижні раніше, що підвищує частку бобової культури в урожіаї.

Для осіннього використання на зелений корм і випас злакові куль­тури висівають в чистому посіві або в сумішках, як, наприклад, жито з горохом (відповідно 75 і 50% повної норми на 1 га), з горохом і вів­сом (жита 50% —гороху чи вівса 50%). Сіють, як правило, не пізніше 5 липня.

Після сівби озимих необхідно провести коткування кільчасто-шпоро-

використанні

Норми висіву, млн./га

Спосіб сівби

Глибина загортання насіння, см

Полісся, Лісо­степ

Степ

Полісся, Лісо­степ

Степ

2,5—3

2—2,5

Звичайний рядковий

2—3

2—4

2,5—3

2—2,5

Те саме

2—3

2—4

2,5—3

2—2,5

»

2—3

2—4

5,5—6

5—5,5

Звичайний рядковий

4—5

4—6

і вузькорядний

5,5—6

5—5,5

Те саме

4—5

4—6

5,5—6

5—5,5

»

4—5

4-6

172. Продуктивність озимих на корм в чистих і змішаних посівах (за даними Українського НДІ землеробства)

Збір з

1 га, ц

Кількість пере­

Культура

травного протешу

Каротину,

кормових оди­

сирого про­

в кормовій ОДИ­

мг/кг корму

ниць

тешу

НИЦІ, г

Озиме жито

35

4

80

152

Озима пшениця

31,5

3,4

77,4

131,4

Озиме жито - f - вика

46,3

7,1

108

158.7

Озима пшениця -|- вика

37,8

6,2

113,7

154,1

173. Частка озимої вики в сумішці залежно від живлення (за даними Українського НДІ кормів)

злакового

компонента та фону

Частка озимої

вики, %

Злаковий компонент

без добрив

^4йР4бК4Б

NeoPfioKeo

Озиме жито зеленоукісне

30,7

t

21,2

17,2

Тритикале

44

49,5

43

Озима пшениця

66,6

55,7

48,1

На початку використання

В кінці використання

сухої ре­човини, %

в % від сухої речо­вини

сухої ре­човини, %

в % від сухо'і речо­вини

протеїну

клітко­

вини

протеїну

клітко­

вини

Жито тетраплоїдне

15,5

19,8

18,5

17,4

11,1

29,8

Жито зеленоукісне

15

18,5

17,8

17,4

10,4

30,4

Тритикале

17,7

15,7

18,2

19,2

12

28,6

Пшениця

17,7

16,3

18,6

20,9

9,6

28,6

Пшениця + вика

* В чисельнику — 15

16,7

* 18,2

16,7

19,4

12,3

28,1

14,7

злаковому

21

компоненті, в

17,8

зплмсішнку —

17,1

у виці

18,4

26,2

Культура

175. Поживність зеленої маси озимих культур на корм залежно від фази розвитку рослин (за М. М. Карпусем, С. І. Карпович, Л. С. Прокопенком)

Культура

Фаза вегетації

Вміст

в 1 кг корму

кормо­

вих

оди­

ниць

перетрав­ного про­теїну, г

каль­цію, г

фосфо­ру. Г

каро

типу,

мг

Ріпак

Бутонізація

0,10

29

1,20

0,60

45

Цвітіння

0,16

18

1,60

1

25

Жито

Кущіння

0,16

23

0,59

0,49

41

Вихід у трубку

0,18

22

0,82

0,59

31

Колосіння

0,19

17

0,96

0,63

ЗО

І Ішениця

Кущіння

0,20

ЗО

1,1

0,70

41

Вихід у трубку

0,18

28

1

0,67

39

Колосіння

0,18

21

1

0,64

32

вими котками, що сприяє з’явленню дружних сходів і запобігає обриван­ню коренів при осіданні грунту.

Догляд за посівами полягає в снігозатриманні зимою, підживленні азотними добривами і ранньовесняному боронуванні. Проте при борону­ванні посівів зеленоукісного жита і викосумішок значна кількість рослин пошкоджується, що може призвести до зниження врожаю.

Площі посіву озимих на корм обгрунтовують господарськими потре­бами і економічними розрахунками. При використанні на зелений корм засівають близько 0,25 га на одну голову великої рогатої худоби. Опти­мальні фази збирання озимих культур иа зелений корм наведені в таб­лиці 170.

Цінною культурою є кормове жито сорту Зарічанське зеленоукісне, а самий ранній і досить поживний корм забезпечують озима суріпиця і перко.

Вихід поживних речовин, особливо протеїну, із вико-житніх і вико- пшеничних сумішок завжди вищий, ніж* із чистих посівів жита і пшениці

176. Поживність зеленої маси озимих пшениці й жита в фазі колосіння залежно від зони вирощування (за М. М. Карпусем, С. І. Карпович, Л. С. Прокопенком)

Вміст у абсолютно сухій речовині

Вміст каротину в 1 кг натурального корму, мг

Зона

Вміст во­ДИ, %

кормових

одиниць

сирого

протеїну.

о/

/0

Са

1 р

г/кг

Полісся

78,4

0,91

Жито

11,5

3,6

2,7

111

Лісостеп

79,4

0,87

13,3

4,8

3,4

160

Степ

77,6

0,85

13,2

4,7

2,3

134

Полісся

76,9

0,74

Пшениця

12,2

4,2

2,6

139

Лісостеп

75,6

0,70

12,8

4,4

2,8

131

Степ

75,5

0,70

12,9

3,8

2,3

131

(табл. 172), проте при збільшенні норми азотних добрив частка озимої вики в сумішці зменшується (табл. 173).

Якість та поживність корму у великій мірі залежать від строків ви­користання (табл. 174, 175), а також від грунтово-кліматичних зон (табл. 176).

Cправочник агронома

Додатки

І. Коефіцієнти переведення побічної та супутньої продукції в основну (по зернових, технічних, кормових культурах і травах — одиниці маси, по плодово-ягідних культурах і винограду — 1000 шт. садивного матеріалу по …

Техніка безпеки

У господарствах за організацію і стан охорони праці відповідають керівники (в колгоспі—голова, в радгоспі—директор). Головні спеціа­лісти господарства відповідають за охорону праці й техніку безпеки окре­мо по галузях: головний агроном — …

Зберігання сільськогосподарської техніки

Трактори, комбайни та іншу сільськогосподарську техніку зберігають здебільшого на відкритих майданчиках з твердим покриттям. У передо­вих господарствах складну техніку (трактори, комбайни) зберігають у закритих приміщеннях. Майданчики для зберігання техніки обладну­ють …

Как с нами связаться:

Украина:
г.Александрия
тел./факс +38 05235  77193 Бухгалтерия

+38 050 457 13 30 — Рашид - продажи новинок
e-mail: msd@msd.com.ua
Схема проезда к производственному офису:
Схема проезда к МСД

Партнеры МСД

Контакты для заказов оборудования:

Внимание! На этом сайте большинство материалов - техническая литература в помощь предпринимателю. Так же большинство производственного оборудования сегодня не актуально. Уточнить можно по почте: Эл. почта: msd@msd.com.ua

+38 050 512 1194 Александр
- телефон для консультаций и заказов спец.оборудования, дробилок, уловителей, дражираторов, гереторных насосов и инженерных решений.