Вишня
Гріот остгеймський. Дерева низькорослі, досить зимостійкі, вступають у плодоношення на 3—4-й рік, урожайність висока. Плоди вищесереднього розміру, плоско-округлі, темно-червоні. М’якуш і сік забарвлені, кісточка добре відділяється від м’якуша, смак кисло-солодкий. …
Слива
Ганна Шпет. Дерева середньорослі, зимостійкі, вступають у плодоношення на 4—6-й рік, урожайність висока. Плоди середнього розміру або великі, округлої форми, забарвлення зеленувате, покривне—червонувато-синє, з сизуватим нальотом. М’якуш жовтувато-зелений, щільний, кисло-солодкий, …
Груша
Літні сорти Бере Жіффар. Дерева середньорослі, недостатньо морозостійкі, вступають у плодоношення на 5—6-й рік, урожайність висока. Плоди середнього розміру, зеленувато-жовті, з густим червоним рум’янцем. М’якуш білий, ніжніш, соковитий, десертний, кислувато-солодкий. …
Яблуня
Літні сорти Мелба. Дерево середньоросле, відзначається раннім вступом у плодоношення (на 4—5-й рік), високою зимостійкістю. Плоди майже округлої форми, середнього розміру (100—130 г), зеленувато-жовті, з суцільним смугасторозмитим рум’янцем, десертні, кисло-солодкі, …
Сорти плодових і ягідних культур та їхня характеристика
У підвищенні продуктивності садівницької галузі особливо велика роль належить правильному добору сортів, що найбільше відповідають конкретним умовам вирощування. Найголовнішими вимогами, які ставляться до районованих сортів, є витривалість до несприятливих погодно …
Класифікація промислових плодових насаджень
Промислові плодові насадження класифікують за породами (яблуня, груша, слива, черешня, вишня, абрикос, персик), строками достигання плодів (ранньо-, середньо-, пізньостиглі), а в зерняткових порід також за силою росту дерев (сильнорослі, напівкарликові, …
Садівництво
Продовольчою програмою СРСР на період до 1990 року перед садівниками республіки поставлено завдання збільшити за десятиріччя валові збори плодів і ягід не менш як у 1,4 раза. З метою стимулювання …
Основні санітарні вимоги при переробці овочів
Якість готової переробленої продукції значною мірою залежить від гігієни праці на підприємстві. Територія заводу має бути чистою, без сміття, в належному санітарному стані. У виробничих цехах треба постійно слідкувати за …
Найпоширеніші способи переробки овочів
Щоб запезпечувати населення овочами протягом року у широкому асортименті, крім закладання на зберігання у свіжому вигляді, їх також квасять, солять, сушать тощо. Для цього використовують тільки здорові овочі без ознак …
Технологія зберігання окремих овочів
Зберігання капусти. Збирають капусту для тривалого зберігання, коли головки досягнуть нормальної стиглості, властивої певному сорту. Верхнє листя має бути зеленого або салатного кольору, а нижнє (розеткове) жовтіє. Для окремих зон …
Зберіганння та основні способи переробки овочів
Умови зберігання овочів залежать від їхнього призначення, видових і сортових особливостей, фізіологічного стану тощо. Для збереження високої якості овочів при транспортуванні важливе значення має тара, яка захищає продукцію від механічних …
Повторні й ущільнені посіви овочевих культур
Природні умови Української РСР сприяють вирощуванню на одній площі двох урожаїв протягом року. Такі культури, як овочевий горошок, цибуля на перо, редиска, шпинат та інші, рано звільняють поле, що дає …
Боби
і." Як вологолюбні й холодостійкі рослини вирощуються в зонах з помірним кліматом і достатньою кількістю опадів. Мають великі м’ясисті плоди, які вживаються недостиглими для приготування супів, соусів та інших страв …
Квасоля
Квасоля овочева за вмістом поживних речовин і калорійністю посідає одне з перших місць серед овочевих культур. У зелених бобах її міститься 3—6 % білків, до складу яких входять усі незамінні …
Горох лущильний
Вирощується переважно на зрошуваних землях та в районах достатнього зволоження. Основний спосіб зрошення—дощування. За весняної посухи, щоб запобігти зрідженню посівів, необхідно провести досходо - вий полив з нормою витрати води …
Зеленні та багаторічні овочеві культури
Салат. Однорічна рослина, що відзначається скоростиглістю і холодостійкістю. В салаті є каротин, вітаміни Ві, В.2, В6, РР, С, мінеральні солі калію, кальцію, заліза, марганцю, цинку, йоду, магнію, а також яблучна, …
Часник
Всі форми часнику, що культивують на Україні, поділяються на два підвиди — нестрілкуючі та стрілкуючі. Особливістю першого є здатність утворювати несправжнє стебло висотою від 15—20 до 40—50 см залежно від …
Цибуля-слизун
Багаторічна зимо - і морозостійка рослина, зовні схожа на цибулю запашну. Вирощують її для одержання раннього врожаю листків, в яких міститься до 70 мг% аскорбінової кислоти, смак гострогіркий, з часниковим …
Цибуля запашна
Багаторічна рослина, яку вирощують для одержання раннього зеленого пера. Листки ніжні, соковиті, мають часниковий присмак, але не гострі, містять цукри, аскорбінову кислоту та інші цінні речовини. Вирощують на достатньо зволожених …
Цибуля-різанець, або шніт-цибуля
Багаторічна трав’яниста рослина, яка відростає рано навесні, утворюючи ніжні, тонкі листки з гострим смаком та багаті на вітаміни. На одному місці може рости до десяти років, але її вирощують не …
Цибуля-порей
Дворічна рослина, яку використовують не тільки для весняно-літнього, але й для осіньо-зимового споживання. У їжу використовують несправжнє стебло, яке називають цибулиною. Воно має ніжний смак і містить багато аскорбінової кислоти …
Цибуля-батун
Це багаторічна трав’яниста холодостійка рослина, найбільш поширена з усіх багаторічних видів цибулі. Рано навесні відростає, утворюючи зелені, ніжні, смачні листки, які використовують для приготування салатів, гарнірів, супів тощо. У листках …
Цибуля ріпчаста
Розмножується насінням і цибулинами. За біологічними та господарськими ознаками поділяється на чотири різновидності: гостру, папів- гостру, солодку і шалот. До гострої цибулі належить найбільша кількість сортів. Воші скоростиглі, але менш …
Столові коренеплоди
Столові коренеплоди містять багато вітамінів та поживних речовин, добре зберігаються і тому їх можна споживати у свіжому вигляді протягом року. Рослппп порівняно холодостійкі. Так, редиска добре росте і розпивається при …
Баклажани
Баклажани за біологічними властивостями і технологією вирощування мало чим відрізняються від перцю. їх розміщують в одному полі сівозміни, застосовують однакову систему удобрення. Для одержання ранньої продукції, подовження періоду збирання і …
Перець
Перець — тепло - і вологолюбна рослина. Оптимальна температура для проростання насіння +20...+ 24°, для росту і плодоношення +22...+25°. При температурі, нижчій 13°, ріст припиняється, а при +0,3... + 0,5° …
Капуста
Вирощують кілька видів капусти: головчасту (білоголову і червоноголову), цвітну (з різновидністю броколі), савойську, кольрабі, брюссельську, пекінську. Найбільш поширена білоголова капуста, сорти якої за тривалістю вегетаційного періоду поділяють на ранньо-, середньо …
Огірки
Огірки теплолюбна культура. Стебло повзуче довжиною 0,5—3 м і більше. Коренева система слаборозвинута, корінь — стрижневий, розгалужений, його основна маса поширюється в орному шарі на глибині 20—25 см. Огіркам властива …
Особливості вирощування окремих культур у відкритому грунті Помідори
Помідори — світлолюбна культура. Якість плодів, вміст у них сухої речовини, цукрів, вітамінів і мінеральних солей залежать від інтенсивності й тривалості сонячного освітлення. Оптимальна температура для помідорів, залежно від фази …
Вирощування овочів під тимчасовими укриттями
Огірки й помідори під тунельним укриттям треба вирощувати тільки розсадою. В Степу 20—25-депну розсаду огірків сортів і гібридів Передовий, Молдавський 12, Призив 238, Харківський висаджують у другій, а в Лісостепу …
Вирощування овочів у плівкових теплицях
Вирощують огірки, помідори, перець, баклажани, кавуни, дині, зелсииі культури у першій і другій зміні після розсади для відкритого грунту. При освоєнні нових теплиць під огірки вносять 250—300 т гною, а …
Вирощування розсади у плівкових теплицях
У плівкових теплицях з обігрівом розсаду ранньостиглої і цвітної капусти, ранньостиглих помідорів, які становлять 15 % загального виходу продукції, вирощують горщечковим способом з пікірування сіянців, іншу розсаду — безпосереднім висівом …
Зеленні та салатні культури
Цибулю на перо вирощують в грудні—березні. Висаджують цибулю - вибірок містковим способом по 10—15 кг на 1 м2. Оптимальною теперату - рою для одержання високоякісної зелені за 20—25 днів є …
Вирощування овочів у зимових теплицях
Огірки і помідори Сорти огірків: бджолозапилювані — Сюрприз 66, Манул, Дружба 85 висаджують за схемою 100—120X 30—40 см; партенокарпічні — Московський тепличний, Аеліта, Лада, Фламінго та ін.— 160 X 40—50 …
Вирощування розсади у парниках
Для вирощування розсади овочевих культур на 1 га відкритого грунту потрібно в середньому 120—150 парникових рам. Вирощують її в горщечках і без них, з пікіруванням або без нього, висіваючи насіння …