Cправочник агронома

Вирощування розсади у парниках

Для вирощування розсади овочевих культур на 1 га відкритого грунту потрібно в середньому 120—150 парникових рам. Вирощують її в горщеч­ках і без них, з пікіруванням або без нього, висіваючи насіння безпосе­редньо у грунт парника при знижених нормах висіву (табл. 130). Орієн­товні строки сівби та пікірування розсади овочевих культур наведені в таблиці 131.

130. Норми висіву насіння, площа живлення, віх та діловий вихід розсади овочезих культур

Культура

Норма висіву насіння, г на 1 раму

Розмір

Площа

живлення

Вік

Вихід

розсади

з пікіру­ванням

без пікі­рування

горщечка,

см

безгорщечке - воі розсади, см

розсади.

Днів

з і рамп,

ШТ

Капуста раньостигла

15—20

_ .

6X6

6x7

45—50

400

25—20

8X8

55-60

250

Капуста цвітна

15—20

6X6

6X7

45-50

400

Помідори

10—15

4—5

8X8

50—55

250

Помідори

10-15

4—5

10X10

60-75

150

Помідори

10-15

4—5

6X7

45—50

400

Помідори

10-15

4—5

7X7

50—55

300

Баклажани

6-8

3—4

8X8

55-60

250

Баклажани

6-8

3—4

5x6

50-55

500

Перець

8—10

4—5

бхб

50-55

420

Перець

8-10

4—5

8x8*

—.

55—60

500

Перець

8—10

4—5

5X5

50—55

640

Огірки

5—6

8X8

25

250

Огірки

5—6

10X10

—.

25

300

Дині

4—7

10x10

30

150

Кавуни —

А! Іо дві рослини в горщечку

10-15

10X10

ЗО

150

Для одержання ранньої продукції овочів у відкритому грунті розсаду вирощують в поживних горщечках, збільшуючи цим вік розсади та пло­щу її живлення. Перегнійно-земляні горщечки готують з 5—8 частин пе­регною та однієї частини землі, а торфоперегнійні — з перегною і торфу в однаковому співвідношенні. На 1 м3 суміші додають 1,5—2 кг аміач­ної селітри, 2—4 кг суперфосфату та 1 — 1,5 кг сірчанокислого калію, а також мікроелементи: по 1,5—2 г борної кислоти і сірчанокислої міді, по 1 —1,5 г сірчанокислого марганцю та сірчанокислого цинку.

Для біологічного обігрівання ранніх парників потрібно гною 0,7—0,9 т, середніх — 0,5—0,6, пізніх — 0,3—0,4 т на раму. Шар грунту при виро­щуванні горщечкової розсади має становити 5—7, безгорщечкової — 15—18 см.

131. Орієнтовні строки сівби та пікірування розсади овочевих культур

Культура

Зона

Строки

сівби

пікірування

Капуста:

ранньостигла та цвітна

Полісся

10—20.11

20.11—5.ІІ1

Лісостеп

1 —10.11

11—20.11

С геп

15-25.1

25.1—5.11

Крим

5-15.1

25.1—5.11

Західні області

20—30.1

1—10.11

середньостигла

Полісся

15-25.111

1—10.1V

Лісостеп

5—15.111

20—30.111

Степ

1—10.Ill

15—25.111

пізньостигла

Полісся

10-15.IV

Лісостеп

15—30.IV

Степ

25.IV—10.V

Крим

10—20.V

Помідори

Полісся

15-25.111

1-10.IV

Лісостеп

5—15.111

20.111—5.IV

Степ

1—10.111

15—30 III

Крим

10—20.11

25.11—10.111

Західні області

10—20.ІІІ

25.111- 10.IV

Перець і баклажани

Полісся

10—20.111

1—10.1V

Лісостеп

5—10.111

25.111—10.IV

Степ

20—28.11

5.ІІІ—15.111

Крим

1 —І0.ІІІ

20—30.111

Режим температури і вологості

повітря і грунту

при вирощуванні

розсади наведено в таблиці 132.

При поливанні весь шар грунту в парниках промочують водою. Спо­чатку, коли рослини ще малі, витрата води має становити 10 л на дві рамп; пізніше, в міру підростання рослин за сонячної погоди на одну

132. Режим температури і вологості повітря при вирощуванні розсади у парниках

Температура,

Відносна во­логість при

Культура

при вирощуванні розсади

до з’яв­лення сходів

при виро­щуванні сіянців

вдень у сонячну погоду

вдень у хмарну погоду

вночі

вирощуванні розсади у пар­никах

Капуста ранньо­стигла

20

8—10

14—18

12—14

8—10

60—70

Капуста цвітна

22

8—10

16—18

12—16

8—10

70—80

Помідори

25—28

8—12

16—18

12—16

8—10

60—65

Перець та бакла­жани

25—30

13—14

20—25

17—20

12—16

60—75

Огірки

25—30

12—15

19—20

17—19

17—19

70—80

Дині, кавуни

25—30

14

18—20

16—18

16—18

65—75

Культура

Підживлення

Час внесення добрив

Органічні доб­рива, розведені У воді *

Мінеральні добрива, г на 10 л води

коров’як

пташиний

послід

аміачна

селітра

суперфос­

фат

сірчано­

кислий

калій

Капуста ранньо­

1

Через 8—10 днів

стигла та цвітна

після пікірування

1 : 4

1 : 15

20

40

10

II

Через 10 днів після

першого піджив­

лення

1 :4

1 : 15

40

40

15

III

Перед висаджуван­

ням у грунт

60-80

Помідори

1

При з’явленні двох

справжніх листків

5

40

12

11

3 ПОЯВОЮ 6-го

листка

10

80

24

111

Через 10—15 днів

після другого під­

живлення

10

80

24

Перець та бак­

І

Через 10 днів піс­

лажани

ля пікірування

1 :4

10

25

15

II

Через 10—15 днів

після попереднього

10

25

15

III

Через 10—15 днів

після другого

10

25

15

Огірки

І

При з’явленні пер­

шого справжнього

листка

1 : 4

1 : 15

7

15

8

11

При з’явленні дру­

гого справжнього

листка

10

25

15

111

Через 7 днів після

другого піджив­

лення

1 : 4

1 : 15

15

45

25

Дині, кавуни

1

При з’явленні пер­

кабачки

шого справжнього

листка

10

35

15

II

При з’явленні дру­

гого справжнього

листка

1 : 15

25

50

25

III

За два дні до ви­

саджування

25

50

25

* Вносять одне з добрив

раму витрачають до 10—15 л води. В парниках на електрообігріві поли­вають частіше, бо там земля швидше висихає.

Види добрив для підживлення розсади наведені в таблиці 133.

Підживлюють вранці у сонячні дні. Добрива розчиняють у воді, тем­пература якої становить 20—22°. Норма витрати розчину добрив—10 л на рйму.

Під час одного з підживлень додають також мікроелементи: 1—2 г борної кислоти, 1,5—2 г сірчанокислої міді, по 0,5—1,5 г сірчанокислого

цинку та сірчанокислого марганцю (останній можна замінити марганце­вокислим калієм —0,5—1 г) в розрахунку на 10 л води.

Загартування розсади проводять за 10—12 днів до висаджування. Для цього її не поливають, а рами піднімають на підставки—спочатку низькі, а потім високі (до 0,7—1 м). За 3—5 днів до висаджування рами знімають, якщо немає загрози приморозків.

Cправочник агронома

Додатки

І. Коефіцієнти переведення побічної та супутньої продукції в основну (по зернових, технічних, кормових культурах і травах — одиниці маси, по плодово-ягідних культурах і винограду — 1000 шт. садивного матеріалу по …

Техніка безпеки

У господарствах за організацію і стан охорони праці відповідають керівники (в колгоспі—голова, в радгоспі—директор). Головні спеціа­лісти господарства відповідають за охорону праці й техніку безпеки окре­мо по галузях: головний агроном — …

Зберігання сільськогосподарської техніки

Трактори, комбайни та іншу сільськогосподарську техніку зберігають здебільшого на відкритих майданчиках з твердим покриттям. У передо­вих господарствах складну техніку (трактори, комбайни) зберігають у закритих приміщеннях. Майданчики для зберігання техніки обладну­ють …

Как с нами связаться:

Украина:
г.Александрия
тел./факс +38 05235  77193 Бухгалтерия

+38 050 457 13 30 — Рашид - продажи новинок
e-mail: msd@msd.com.ua
Схема проезда к производственному офису:
Схема проезда к МСД

Партнеры МСД

Контакты для заказов оборудования:

Внимание! На этом сайте большинство материалов - техническая литература в помощь предпринимателю. Так же большинство производственного оборудования сегодня не актуально. Уточнить можно по почте: Эл. почта: msd@msd.com.ua

+38 050 512 1194 Александр
- телефон для консультаций и заказов спец.оборудования, дробилок, уловителей, дражираторов, гереторных насосов и инженерных решений.