Cправочник агронома

Зберіганння та основні способи переробки овочів

Умови зберігання овочів залежать від їхнього призначення, видових і сортових особливостей, фізіологічного стану тощо.

Для збереження високої якості овочів при транспортуванні важливе значення має тара, яка захищає продукцію від механічних пошкоджень і полегшує механізацію робіт по завантаженню та розвантаженню про­дукції.

Вибір тарп, її місткість та конструкція визначаються фізіологічними

140. Стандарти на ящики для пакування овочів

Внутрішні розміри, мм

.№

НІДПКЗ

довжи­

на

ширина

апсота

Об’єм,

дм3

Овочі, що пакують у ящики

21

570

380

380

ГОСТ 17812—72

79,6 Свіжі огірки, ріпчаста цибуля, часник,

22

475

285

245

32,9

цвітна капуста, коренеплоди, кабачки та ін.

Те саме

24

475

285

126

16,8

Помідори, зелениі

1

475

285

126

ГОСТ 13359—73 17,1 Помідори, зелениі

2

570

380

152

32,9

Свіжі огірки, ріпчаста цибуля, часник,

3

570

380

266

57,6

цвітна капуста, коренеплоди, кабачки та ін.

Свіжі огірки, цвітна капуста, дрібно­

4

570

380

380

82,3

плідні дині, кабачки, баклажани, ріпчас­та цибуля, часник

Капуста білоголова, червоноголова, дині,

5

570

380

84

18,0

кабачки

Помідори, зелень

осооливостями овочів, їх призначенням (для транспортування на далекі

відстані, для зберігання, переробки тощо). Тара, призначена для паку­вання та перевезення овочів, має бути стандартною, міцною, сухою, чи­стою і без стороннього запаху. ГОСТами 17812—72 і 13359—73 для па­кування, транспортування і зберігання свіжих овочів, починаючи з 1973— 1974 pp., рекомендовані планчасті дерев’яні нерозбірні ящики (табл. 140).

Крім того, для затарювання овочів використовують поліетиленові ящики, мішкотару та контейнери.

Перевезення та зберігання свіжої городини в контейнерах забезпечує максимальну збереженість якості продукції і повну механізацію робіт по завантаженню та розвантаженню.

Показники якості овочів за діючими стандартами наведені в табл. 141.

Зберегти добру якість свіжих овочів можна лише при додержанні оптимальної температури й вологості у сховищах (табл. 142).

141. Стандарти на основні овочі

Зберіганння та основні способи переробки овочів

Культура

Основні вимоги стандарту

1725—68

Помідори

Плоди свіжі, цілі, чисті, сухі, здорові, невирод - ливі, без сонячних опіків, в фазі молочної, бу­рої, рожевої або червоної стиглості, але не пе­рестиглі. Найменший діаметр плодів округлої форми 4 см, для сливовидних сортів не встанов­люється

-І" V

Капуста білоголова 1724—67

1721—67

Морква

1722—67

Буряки столові

механічних пошкоджень, м якуш плодів щільний з недорозвинутим водянистим насінням

Цибулини достиглі, здорові, цілі, сухі, чисті, з сухими зовнішніми лусками і сухою шийкою не більше 2,5 см. Найменший діаметр 3—4 см. Головки капусти, що закладаються на зберігання, свіжі, здорові, повністю сформовані, не трісну­ті, з 3—4 покривними листками І качаном зав­довжки 2—5 см

Коренеплоди свіжі, без пошкоджень, цілі, сухі, чисті, невиродливі, з довжиною черешків не більше 2 см. Діаметр коренеплоду 2,5—6 см.

Те саме. Діаметр коренеплодів 5—14 см.

неуражені хво

мла

Cправочник агронома

Додатки

І. Коефіцієнти переведення побічної та супутньої продукції в основну (по зернових, технічних, кормових культурах і травах — одиниці маси, по плодово-ягідних культурах і винограду — 1000 шт. садивного матеріалу по …

Техніка безпеки

У господарствах за організацію і стан охорони праці відповідають керівники (в колгоспі—голова, в радгоспі—директор). Головні спеціа­лісти господарства відповідають за охорону праці й техніку безпеки окре­мо по галузях: головний агроном — …

Зберігання сільськогосподарської техніки

Трактори, комбайни та іншу сільськогосподарську техніку зберігають здебільшого на відкритих майданчиках з твердим покриттям. У передо­вих господарствах складну техніку (трактори, комбайни) зберігають у закритих приміщеннях. Майданчики для зберігання техніки обладну­ють …

Как с нами связаться:

Украина:
г.Александрия
тел./факс +38 05235  77193 Бухгалтерия

+38 050 457 13 30 — Рашид - продажи новинок
e-mail: msd@msd.com.ua
Схема проезда к производственному офису:
Схема проезда к МСД

Партнеры МСД

Контакты для заказов оборудования:

Внимание! На этом сайте большинство материалов - техническая литература в помощь предпринимателю. Так же большинство производственного оборудования сегодня не актуально. Уточнить можно по почте: Эл. почта: msd@msd.com.ua

+38 050 512 1194 Александр
- телефон для консультаций и заказов спец.оборудования, дробилок, уловителей, дражираторов, гереторных насосов и инженерных решений.