Cправочник агронома

Столові коренеплоди

Столові коренеплоди містять багато вітамінів та поживних речовин, добре зберігаються і тому їх можна споживати у свіжому вигляді про­тягом року.

Рослппп порівняно холодостійкі. Так, редиска добре росте і розпиває­ться при температурі 10—12°, сходи буряків і моркви витримують корот­кочасні приморозки до —2...—3°.

Коренева система добре розвинута, наприклад, у моркви і буряків коріння проникає до 2 м і більше вглиб і розростається в радіусі до 60— 70 см.

У більшості цс дворічні рослини, які в перший рік після посіву утво­рюють коренеплоди, а в наступному році формують квіткові стебла, квіт­ки і насіння.

Орієнтовні строки та способи сівби столових коренеплодів наведені в табл. 138.

Морква. Холодостійка культура помірно теплого і вологого клімату. Оптимальною температурою для її росту і розвитку є 18—20°.

Сіють моркву в перші дні польових робіт сівалками СО-4,2 на тязі тракторів типу МТЗ, ЮМЗ шнрокосмужним способом. Перед сівбою і після неї поле коткують гладенькими або кільчастими котками.

Догляд за посівами полягає у досходовому і післясходовому борону­ваннях (у фазі 2—3 листків), розпушенні грунту в міжряддях, прополю­ванні та руйнуванні кірки.

Збирають моркву в два прийоми—спочатку гнчкозбнральною маши­ною УБД-3 обрізають вегетативну масу, а потім переобладнаним буряко­комбайном РКС-6 чи цибулезбиральною машиною ЛКГ-1,4 викопують коренеплоди і укладають їх у валки або вантажать у транспортні засоби на ходу. З валків коренеплоди підбирають вручну, доочищають і заванта­жують у контейнери, а при навантаженні в транспортні засоби доочшца-

п.

Г‘

,п

Спосіб

сівби

Орієнтов­ний строк сівби

Норма

висіву,

кг/га

; Глибина і загортан - 1 ня насін­ня, см

Ширина

міжрядь,

см

Ширина смуги, см

Кількість рослин на 1 га, тис. шт.

Меркші

Широкоряд­

ний

В перші дні польових ро­

біт

5—6

2,5—3

45

600-800

Широко-

смужний

ранньовес­

няний

Той самий

5-6

2,5—3

45

6—8

1000-1200

Широко-

Кінець трав­

смужний

ня — початок

ЛІТНІЙ

червня

Є—7

2,5-3

45

6—8

1000—1200

Нуряки

Широкоряд­

Через 3—

СІ олові

ний

5 днів після

сівби моркви

15—20

3-3,5

45

1000-1200

Широко-

смужний

ранньовес­

няний

Той самий

18-20

3—3,5

45

6—8

1000-1200

Широко-

смужний літ­

Наприкінці

ній

травня

18—20

3—3,5

45

6—8

1000—1200

1 Іс грушка

Широко-

смужний

В перші дні польових

робіт

5—6

2,5-3

45

6—8

900-1000

1І. іс rep-

Широкоряд­

паї;

ний

Той самий

4—5

2,5-3

45

900-1000

< Тлсра

Той самий

Одночасно з

ранньою ка­

4-5

70

80-100

пустою

2,5-3

І’гдиска

»

Висівають у 4—5 строків: перший перед

сівбою ран­

80—100

ніх зернових;

4—5

2,5—3

70

-

наступні че­

10-15

2—2,5

30—45

1000-1200

рез 8—

або

10 днів після

3, 4, 5-

попереднього

рядко-

вими стріч­ками з від­стан­ню між ряд­ками 14— 20 см, а між стріч­ками 45­60 см

Те

саме

ІІІироко-

смужпий

ео

• X са о

- X і

J)

. S

£

й

£

Спосіб

сівби

its?

О к о

Норма

висіву,

кг/га

аз w

а н ° s Спів

Ширина

міжряд

см

Ширина

смуги.

* н

=5 * - £ ч «Г

Редька

Широкоряд­

Одночасно з

літня

ний

морквою або післязби­ральною культурою у

280-330

або

липні

6—7

3-4

45

200—220

Редька

Навесні од­

зимова

ночасно з бу •

280—330

кругла

ряками або

або

чорна

»

у липні

6—7

3—4

45

200-220

Редька

зимова

кругла

біла

»

У липні

6-7

3—4

45

200—220

Бруква

для вико­

ристання

до повної

спожив­

Одночасно з

чої стиг­

морквою або

120—155

лості

»

у липні

2—3

2,5—3

45

Бруква

для одер­

жання ко­

ренепло­

дів /'ПОВ­

НІЙ спо­

живчій

стиглості

»

»

2-3

2,5—3

60

00—70

Ріпа для

літнього

спожи­

Одночасно з

вання

»

морквою

3

2—3

ЗО

60—70

для осін­

ньо-зимо­

вого

»

В липні

3

2-3

45

100-110

ють і сортують на лінії ПСК-6. Затарені контейнери вантажать з допомо­гою ПГ-0,5 і перевозять до сховища або місця реалізації.

Для збирання моркви використовують також комбайн ЕМ-11 вироб­ництва НДР. Це однорядкова морквозбиральна машина, яка за один прохід підкопує і висмикує коренеплоди з грунту, очищає від землі й гички і навантажує їх у транспортні засоби, що рухаються поряд. Цю машину можна застосовувати на звичайному рядковому і широкосмуж - ному посівах при ширині смуги не більше 6—8 см.

Столові буряки — порівняно посухостійка і світлолюбна культура. Не­достатнє освітлення пригнічує розвиток рослин. Сходи буряків, як і моркви, витримують приморозки до —1...—2°, а дорослі рослини до —3°. Кращою для розвитку рослин є температура в межах 18—25°.

Сіють сівалками СО-4,2, ССТ-12А. Після сівби через 6—8 днів при потребі посіви боронують легкими боронами ЗБП-0,6А. Буряки можна боронувати і по сходах у фазі 2—3 справжніх листків, якщо сходи друж­ні й густі. Після боронування або першого міжрядного обробітку посіви проривають, залишаючи рослину від рослини на відстані 6—8 см.

Наступний догляд за столовими буряками полягає в розпушуванні грунту в міжряддях, прополюванні в рядках, поливанні, а прн потребі й боротьбі з шкідниками і хворобами.

Врожай збирають за допомогою бурякопідіймачів або морквозбнраль - ного комбайна ЕМ-11.

Петрушка належить до пряних коренеплодів. Розрізняють кореневу і листкову петрушку. Технологія цієї культури майже така сама, як і моркви. Сіють рано навесні, до і після сівби площу коткують. Широко­рядні посіви проріджують: перший раз при з’явленні 2—3, другий 5— 6 листків. Після другого проріджування на 1 м рядка має залишитись ЗО—55 рослин. Збирають петрушку в міру потреби протягом усього літа і закінчують пізно восени. При масовому викопуванні коренеплодів ви­користовують ті самі машини, що й на збиранні моркви.

Пастернак відзначається великим вмістом вітамінів Сі, Ві, Вг, ефір­ної олії і мінеральних солей, що сприяють кращому засвоєнню їжі. Тех­нологія вирощування така сама, як і моркви. Сходи проріджують двічі, після другого проривання відстань між рослинами в рядку має стано­вити 5—6 см.

Наступний догляд полягає в розпушуванні грунту в міжряддях, зни­щенні бур’янів у рядках або смугах і поливанні. Збирають врожай у ті самі строки і такими ж машинами, як і моркву.

Селера — цінна ароматична рослина, коренеплоди і листки якої ви­користовують як приправу до супів, соусів і гарнірів. Є кілька різновид­ностей, але на Україні вирощують лише кореневу селеру. Вимоглива до вологи, а тому її треба вирощувати на зрошуваних землях. У відкритий грунт розсаду висаджують, коли зона має 5—6 листків у ті самі строки, що й ранню капусту.

Полив провадять перед садінням або під час садіння. Грунт біля ви­саджуваної рослини добре ущільнюють і слідкують, щоб не засипати землею її верхівкову бруньку.

В період вегетації грунт у міжряддях добре розпушують і своєчасно знищують бур’яни. Збирають врожай - восени, одночасно з петрушкою і пастернаком.

Редиска. Серед усіх столових коренеплодів редиска найбільш скоро­стигла. Товарну продукцію її одержують через 20—25 днів, а найбільш пізню — через 40—45 днів після сівби. У відкритому грунті її вирощують навесні й восени як проміжну або післязбиральну культуру.

З метою подовження строків надходження товарної продукції редиску весною висівають у декілька строків з інтервалами 8—Ш днів. При на­станні літньої сухої погоди сівбу припиняють, бо за таких умов вона утворює грубі нетоварні коренеплоди і швидко стрілкується. Восени, коли настає прохолодна і волога погода, редиску вирощують після збирання огірків, картоплі чи інших культур. Догляд за посівами полягає в боро­нуванні сходів, періодичному прополюванні, а на зрошуваних землях та­кож у поливанні.

Збирають врожай вибірково в міру достигання. Зібрані коренеплоди сортують і в’яжуть у пучки.

Редька. За часом достигання коренеплодів поділяється на літню і зи­мову. Сорти літнього споживання сіють рано навесні одночасно з морк­вою, а зимового — у червні.

Обробіток грунту і сівба такі самі, як і в моркви. Проріджують редь; ку при утворенні 3—4 листків. Розпушувати міжряддя треба через кожні 10—12 днів, бо на щільних грунтах редька стрілкується і дає виродливі дерев’янисті коренеплоди.

Для літнього споживання врожай збирають поступово за потребою, а для осінньо-зимового одноразово і закінчують до настання приморозків. ГІрн цьому використовують такі самі машини, що й для збирання моркви і столових буряків.

Бруква. Потребує невисоких температур, підвищеної вологості грунту й повітря. Тому її вирощують переважно в західних і північно-західних областях республіки.

Технологія вирощування й збирання врожаю така, як і редьки.

Ріпа. Ця культура також вологолюбна і вирощують її в тих самих областях, що іі брукву. Сіють для літнього споживання рано навесні, а для зимового — в першій половині серпня за 70—80 днів до настання стійкого осіннього похолодання. Проривають, коли на рослинах утворить­ся 1—2 справжніх листки. Коренеплоди для літнього споживання збира­ють тоді, як воші досягнуть 4—5 см у діаметрі.

Cправочник агронома

Додатки

І. Коефіцієнти переведення побічної та супутньої продукції в основну (по зернових, технічних, кормових культурах і травах — одиниці маси, по плодово-ягідних культурах і винограду — 1000 шт. садивного матеріалу по …

Техніка безпеки

У господарствах за організацію і стан охорони праці відповідають керівники (в колгоспі—голова, в радгоспі—директор). Головні спеціа­лісти господарства відповідають за охорону праці й техніку безпеки окре­мо по галузях: головний агроном — …

Зберігання сільськогосподарської техніки

Трактори, комбайни та іншу сільськогосподарську техніку зберігають здебільшого на відкритих майданчиках з твердим покриттям. У передо­вих господарствах складну техніку (трактори, комбайни) зберігають у закритих приміщеннях. Майданчики для зберігання техніки обладну­ють …

Как с нами связаться:

Украина:
г.Александрия
тел./факс +38 05235  77193 Бухгалтерия

+38 050 457 13 30 — Рашид - продажи новинок
e-mail: msd@msd.com.ua
Схема проезда к производственному офису:
Схема проезда к МСД

Партнеры МСД

Контакты для заказов оборудования:

Внимание! На этом сайте большинство материалов - техническая литература в помощь предпринимателю. Так же большинство производственного оборудования сегодня не актуально. Уточнить можно по почте: Эл. почта: msd@msd.com.ua

+38 050 512 1194 Александр
- телефон для консультаций и заказов спец.оборудования, дробилок, уловителей, дражираторов, гереторных насосов и инженерных решений.