Пізні ярі хліба
До складу пізніх ярих хлібів належать просо, сорго, рис, кукурудза (хліба другої групи) і гречка (рослина, яка належить до родини гречкових). Серед цих культур найбільші посівні площі займає кукурудза. Пізні …
Овес
Значення. Високий вміст в зерні вівса білка (12-18%), крохмалю (40,8%), жиру (4,67%) і золи (4,05%) визначають його продовольче і кормове значення. Овес є незамінним концентрованим кормом для коней, молодняку інших …
Ярий ячмінь
Значення. Ярий ячмінь - важлива кормова, продовольча і технічна культура. Зерно за хімічним складом характеризується високими кормовими якостями і використовується як концентрований корм для всіх видів сільськогосподарських тварин і особливо …
Яра пшениця
Яра пшениця на Україні має незначне поширення. Пояснюється це значно нижчою її урожайністю порівняно з озимою. Яра пшениця забезпечує високобілкове зерно (14-16%) із борошна якого випікають високоякісні хлібобулочні вироби, а …
Ранні ярі хліба
До ранніх ярих хлібів відносяться пшениця, ячмінь і овес. Їх висівають на початку весняних польових робіт при досягненні ґрунтом фізичної стиглості. Ярі ранні хліба за урожайністю поступаються озимим, проте при …
Озиме тритикале
Тритикале - новий рід культурних злакових рослин, виведений шляхом схрещування пшениці з житом. Двовидові гібриди - це гексаплоїдне тритикале, одержане від схрещування твердої пшениці з житом. Тривидове тритикале одержано в …
Озимий ячмінь
Значення. Озимий ячмінь використовують як фуражу і круп’яну культуру. В його зерні мало білка (12%), в зв’язку з чим воно є цінною сировиною для пивоваріння. Солома і полова - цінний …
Озиме жито
Господарське значення. Озиме жито - важлива продовольча і кормова культура. В зерні міститься 9-15% білка, близько 81% вуглеводів і вітаміни груп А, В, Е, РР. Житнє борошно використовується для випічки …
Озима пшениця
Господарське значення. Озима пшениця - найважливіша зернова культура в Україні. За посівними площами вона займає перше місце і є головною продовольчою культурою. Пшеничний хліб характеризується високою поживністю, смаковими якостями, а …
Перезимівля озимих культур і захист рослин від несприятливих умов
В розвитку озимих розрізняють два періоди. Перший осінній - від посіву до настання стійких заморозків, другий - починається навесні і завершується плодоношенням і відмиранням рослин. Низькі температури і короткий день …
Озимі хліба
До зернових озимих культур відносяться: пшениця, жито, ячмінь, тритикале. Їх сіють осінню і отримують урожай після перезимівлі. Для осіннього розвитку і успішної перезимівлі їм необхідні знижені температур - 030С ( …
Ріст і розвиток зернових культур
Нормальний життєвий цикл зернових культур, як і всіх вищих рослин, складається із ряду періодів, які характеризуються якісними змінами біохімічних реакцій, фізіологічних функцій і органоутворюючих процесів. В розвитку рослин можна виділити …
Морфологічні особливості зернових культур
За морфологічною будовою зернові культури мають багато спільних ознак. Коренева система - мичкувата, складається із первинного і вторинного коріння (рис. 1). Первинне коріння проникає в ґрунт, як правило, вертикально, а …
Загальна характеристика зернових культур
До зернових культур відносяться пшениця, жито, ячмінь, овес, критикане, кукурудза, просо, сорго, рис. За особливостями використання до цієї групи відносять і гречку. Серед сільськогосподарських культур, які вирощують в нашій країні, …
Очищення і сортування насіння та підготовка його до сівби
Зібране насіння до засипки на зберігання треба очистити і відсортувати. При очистці із вороху видаляються побічні домішки: кусочки стебел і листя, грудочки землі і пил, насіння бур’янів, биті зерна і …
Вплив екологічних умов та агротехніки на якість насіння
Екологічні умови. Якість насіння в значній мірі залежить від комплексу екологічних умов, в яких відбувається його формування і достигання. Екологічні умови, викликаючи певні зміни в біології рослин, впливають і на …
Поняття про партію насіння, контрольну одиницю, проби
Партія насіння - будь-яка (для оригінального та елітного - певна) кількість однорідного насіння однієї культури, сорту, репродукції, року врожаю, походження тощо - посвідченого одним документом. Якщо партія насіння занадто велика, …
Вимоги до посівного матеріалу
Насіння - один з основних факторів високої врожайності культур, оскільки є носієм біологічних і господарських якостей рослин. Високопродуктивні посіви можна сформувати тільки тоді, якщо в загальній масі кожна насінина буде …
Насіння і плоди сільськогосподарських культур, їх формування і достигання
Насіння і плоди знаходяться на ембріональному етапі розвитку рослин. З часу зародження і до настання стиглості вони зазнають складні перетворення, які називаються етапами органогенезу. У злакових (тонконогових) і деяких культур …
Основи насіннєзнавства
Насіннєзнавство - наука про насіння, яка вивчає життя насіння з часу запліднення яйцеклітини на материнській рослині до утворення з них нових самостійних рослин, тобто від переходу молодих рослин від гетеротрофного …
Агрохімічні основи програмування врожаїв
Різні ґрунти містять неоднакову кількість доступних для рослин поживних речовин, по-різному утримують їх ґрунтовим вбирним комплексом, мають неоднакову кислотність, різний гідротермічний та повітряний режими, мікробіологічну активність. Все це зумовлює настільки …
Програмування врожайності
Потенційна урожайність (ПУ) у програмуванні - це максимальна врожайність, якої теоретично можна досягти при заданому коефіцієнті засвоєння ФАР(Кфар, ФАР,%) і повному забезпеченні іншими факторами. Її розраховують за формулою, запропонованою А. …
Принципи програмування врожаїв
Процес практичного програмування поділяють на три етапи: 1) оцінка ґрунтово-кліматичних умов і можливих рівнів програмованої врожайності; 2) визначення засобів та розробка комплексу заходів та технологічних прийомів, які забезпечують одержання запланованої …
Основи програмування врожаїв сільськогосподарських культур
Розкриття суті багатьох біологічних явищ на основі сучасних досягнень сільськогосподарських і біологічних наук, дає змогу в значній мірі управляти процесами формування врожаю і якості продукції. Наукові методи управління передбачають планування, …
Інженерне забезпечення технологій вирощування сільськогосподарських культур
Характерною особливістю інтенсивних технологій вирощування сільськогосподарських культур є своєчасне і високоякісне виконання всіх технологічних операцій, строге дотримання норм, строків і способів внесення добрив і засобів хімічного захисту рослин. Однією з …
Інтегрований захист рослин від бур’янів, хвороб та шкідників
При зростаючому забезпеченні рослинництва добривами, енергетичними потужностями щорічні втрати від бур’янів, хвороб і шкідників досягають 20-30% валового урожаю, а по деяких культурах і більше. Середні втрати свідчать про значні потенційні …
Передпосівна підготовка насіння сільськогосподарських культур
Підготовка насіння до сівби залежно від культури та стану насіння включає очищення, сортування, калібрування, інкрустування, гідрофобізацію, дражування, протруювання тощо. Очищають і сортують насіння з метою відокремлення від нього домішок насіння …
Агробіологічне обґрунтування строків, способів сівби і норми висіву
Строки сівби різних культур залежать від їх біологічних особливостей та ґрунтово-кліматичних умов. Проведена в оптимальні строки сівба дозволяє створити для культури найбільш сприятливі умови водного, теплового, поживного і світлового режимів, …
Способи обробітку ґрунту
Обробіток ґрунту поліпшує повітряний, водний, тепловий та поживний режими ґрунту, сприяє знищенню бур’янів, шкідників, хвороб та їх збудників. Під час обробітку заробляють в ґрунт післяжнивні рослинні рештки, органічні і мінеральні …
Розміщення культур у сівозміні
Сівозміна - це науково обґрунтоване чергування сільськогосподарських культур і пару у часі і на території. Основним завданням сівозміни є підвищення родючості ґрунту та раціональне використання поживних речовин, створення оптимальних умов …
Теоретичні основи ресурсозберігаючих і сортових технологій вирощування сільськогосподарських культур
Ресурсозберігаючі технології. Інтенсифікація рослинництва незалежно від необхідності підтримки екологічної рівноваги в агроекосистемах (перехід до сівозмін з короткою ротацією і до монокультури, зменшення генетичної різнотипність культивованих видів і сортів тощо) вимагає …
Наукові основи інтенсивних технологій вирощування сільськогосподарських культур
Науково-технічний прогрес - це основа інтенсифікації виробництва. Стосовно сільського господарства науково-технічний прогрес забезпечує вдосконалення засобів виробництва для сільського господарства і вдосконалення технології сільськогосподарського виробництва при використанні досягнень біологічної науки, що …
Поняття і зміст технології вирощування сільськогосподарських культур
Під технологією розуміють сукупність способів і засобів здійснення виробничого процесу. Складові технології (техніка, матеріальні засоби, організація) тісно між собою пов’язані. Сільськогосподарські технології визначаються в першу чергу специфічними засобами виробництва - …
Біологічні особливості польових культур
Ріст і розвиток рослин. Ріст рослин - це збільшення їх маси і розмірів. В процесі росту відбуваються переважно кількісні зміни рослин. Якісні зміни, які відбуваються в рослинах в процесі індивідуального …
Посів як фотосинтезуюча система
Одним з основних завдань рослинництва є раціональне використання енергії сонячних променів. Тільки зелені рослини мають здатність засвоювати кінетичну енергію сонячного проміння і перетворювати її в потенціальну енергію синтезованої ними органічної …