Укісне використання травостою
Строки і частота скошування травостоїв значною мірою впливають на довголіття і урожайність природних та сіяних кормових угідь. Багаторазове скошування травостою в ранні строки призводить до зниження життєдіяльності рослин, що негативно …
Створення та раціональне використання культурних пасовищ
Значення пасовищ і пасовищного корму для тварин. Зелений пасовищний корм є основним кормом при літньому утриманні більшості видів сільськогосподарських тварин. Частка його в літньому раціоні великої рогатої худоби, залежно від …
Система докорінного поліпшення сіножатей і пасовищ
Докорінне поліпшення сіножатей і пасовищ проводиться тоді, коли поверхневим поліпшенням не досягається необхідний рівень їх продуктивності. Докорінне поліпшення - це система заходів, спрямованих на перетворення низькопродуктивних природних кормових угідь у …
Система поверхневого поліпшення природних кормових угідь
Існують дві системи поліпшення природних кормових угідь: докорінного і поверхневого. Система докорінного поліпшення лук передбачає знищення природної рослинності і створення нового травостою з культурних видів багаторічних злакових і бобових трав. …
Природні кормові угіддя України, їх класифікація та розподіл по природно-кліматичних зонах
Природні кормові угіддя в Україні займають площу 5,4 млн. га. З них на Поліссі - 1,4 млн. га, в Лісостепу - 1,5 млн. га і в Степу 2,6 млн. га, …
Біологічні та екологічні особливості рослин сіножатей і пасовищ
Життєві форми рослин сіножатей і пасовищ. Рослинний покрив природних сіножатей і пасовищ складається в основному з наступних форм: дерев, чагарників, напівчагарників, багаторічних і однорічних трав та мохів. Дерева поширені в …
Лучне кормовиробництво
Луківництво як галузь сільського господарства є складовою частиною кормовиробництва, яка включає систему організаційних заходів і технологічних прийомів, спрямованих на підвищення продуктивності природних кормових угідь, їх раціональне використання і покращення, а …
Технологія заготівлі кормів
Виробництво повноцінних кормів і зниження втрат поживних речовин при їх заготівлі і зберіганні є одним із вирішальних факторів зміцнення кормової бази тваринництва. Якість кормів, їх збереження і вміст в них …
Проміжні посіви кормових культур
Значення проміжних посівів. Польові культури використовують лише частину можливої продуктивної вегетації рослин. В Лісостепу, наприклад, цей період для більшості польових культур складає 190-220 днів. Зважаючи на те, що тривалість вегетаційного …
Однорічні трави
Однорічні кормові трави поряд з багаторічними займають значне місце в системі кормовиробництва. Їх використовують на зелений корм, сіно, сінаж, силос, корми штучного сушіння. Основні види їх належать до родини тонконогових …
Багаторічні трави
Серед польових культур, що вирощуються на корм, надзвичайно велике значення мають багаторічні трави. Кормом багаторічних трав тварини забезпечуються з весни до глибокої осені. Тривалий період вегетації дає можливість використовувати їх …
Силосні культури
Вирощувати на силос можна будь-які рослини. Проте силосними називають тільки ті рослини, які потенційно спроможні формувати високі й стійкі врожаї зеленої маси з достатнім вмістом поживних речовин. До основних силосних …
Баштанні культури
Значення, поширення. Баштанні культури - кавуни, гарбузи і дині вирощують для одержання соковитих плодів, які мають високі смакові якості і використовуються на продовольчі і кормові цілі. Плоди кавунів і динь …
Польове кормовиробництво
Польове кормовиробництво - це галузь кормовиробництва, яка займається виробництвом кормів на орних землях. Основними напрямками інтенсифікації польового кормовиробництва є вдосконалення структури посівних площ, підвищення урожайності кормових культур, застосування проміжних та …
Основи кормовиробництва
Кормовиробництво - це галузь сільського господарства, яка займається вирощуванням кормових культур в польових сівозмінах, на сіяних і природних сінокосах і пасовищах з метою забезпечення тваринництва достатньою кількістю якісних, збалансованих за …
Хміль
Значення. Хмелярство - досить важлива галузь рослинництва. Шишки хмелю - незамінна сировина для пивоварної промисловості. Крім вуглеводів, білків, олії, зольних речовин, які є в складі будь-яких рослин, в шишках хмелю …
Махорка
Значення. Махорку вирощують для одержання листя і стебел, з яких виготовляють курильну (махоркову) крупку, махоркові сигарети, нюхальний жувальний тютюн. В сухих листках махорки міститься від 5 до 15% нікотину, 15- …
Тютюн
Значення. Тютюн вирощують заради листя, з якого виготовляють цигарки, сигарети, сигари та люльковий тютюн. В листі тютюну міститься : нікотину 1-3%, ефірної олії 0,4-0,5%, смоли 4-7%, білків 7-9%, вуглеводів 413%, …
Тютюн, махорка, хміль
Серед наркотичних рослин, що вирощуються в Україні, найбільш поширеними є тютюн і махорка, які містять нікотин - один з найотруйніших алкалоїдів. При окисленні хромовою кислотою нікотин перетворюється на нікотинову кислоту, …
Кенаф
Значення. Кенаф - цінна лубоволокниста рослина. В стеблах міститься до 24% міцного, м'якого і гігроскопічного волокна. Волокно використовують для виготовлення брезенту, мішковини, тарних, килимових і мебельних тканин, шпагату, канатів та …
Бавовник
Значення. Бавовник є основною прядивною культурою в світовому землеробстві. Волокно бавовнику - найважливіший вид рослинної сировини для текстильної промисловості. Це пов’язано з високими технологічними якостями бавовняного волокна. Воно тонке, легке, …
Коноплі
Значення. Коноплі вирощують на волокно і насіння. Волокно конопель має високу міцність, стійке проти гниття. Його використовують для виготовлення канатів, вірьовок, шпагату, різних технічних тканин. Конопляне насіння містить до 36% …
Льон-довгунець
Значення. Льон-довгунець - одна з основних прядивних культур. Велике поширення його посівів та значення в економіці льоносіючих господарств зумовлені насамперед господарсько-цінними ознаками культури. З льону виробляють волокно, олію і кострицю. …
Прядивні культури
Прядивні культури вирощують на волокно, яке використовується для виробництва різних тканин побутового і технічного призначення. В світовому землеробстві вирощуються прядивні культури, які об’єднують у дві групи. До першої групи належить …
Меліса лікарська
Застосування. Мелісу вирощують як лікарську, ефіроолійну і медоносну рослину. Листя меліси містять 0,30-0,35% ефірної олії, 0,45% аскорбінової кислоти, близько 5% дубильних речовин, слиз, смоли та ін. Ефірну олію широко використовують …
Нагідки лікарські
Застосування. Використовують квітучі кошики, які містять близько 3% каротиноїдів, 3,5% смол, до 4% слизу, до 7% органічних кислот та 0,2% ефірної олії. Препарати з нагідок характеризуються протизапальною і бактерицидною дією. …
Ромашка аптечна
Застосування. Ефірна олія, яку добувають з квіткових кошиків ромашки аптечної, містить хамузулен, терпен, капринову та ізовалеріанову кислоти. Засоби з ромашки позитивно діють на нервову систему, виявляють антисептичний і протизапалювальний ефект, …
Валеріана лікарська
Застосування. В медицині використовують кореневища і коріння, які містять 0,5-2% ефірної олії, спирти, ефіри, алкалоїди, глікозиди, дубильні речовини, цукри, органічні кислоти. Препарати з валеріани заспокійливо діють на нервову систему, при …
Блекота чорна
Застосування. Блекоту здавна використовують у народній медицині Для фармакологічних цілей використовують листя, в якому містяться різноманітні алкалоїди (атропін, гіосціамін, скополамін та ін.). В невеликих дозах алкалоїди блекоти діють як заспокійливий …
Беладона звичайна
Застосування. Всі органи рослини містять алкалоїди (атропін, гіосціамін, скополамін). Для приготування лікарських препаратів використовують корені і листя. Препарати з беладони: настойки, сухі та рідкі екстрати, відвари. Виготовляють також комплексні препарати …
Лікарські рослини
Вирощування лікарських рослин, як самостійна галузь рослинництва, почала розвиватись на Україні в 30-ті роки ХХ ст.. До цього часу задоволення потреб фармацевтичної промисловості в сировині відбувалось, головним чином, за рахунок …
Лаванда справжня
Значення, поширення. Лаванду вирощують з метою виробництва ефірної олії, яка міститься у квітучих суцвіттях (1,2-2,3%). Основними компонентами ефірної олії є ліналілацетат (50-55%), ліналоол (10-12%), а також гераніол, нерол, камфора (10%) …
Шавлія мускатна
Значення, поширення. В суцвіттях шавлії мускатної міститься 0,2-0,35% цінної ефірної олії, основним компонентом якої є складні ефіри (50-77%). Олія з приємним запахом амбри, апельсину, бергамоту. Використовують ефірну олію шавлії в …
М’ята перцева
Значення, поширення. М’ята перцева - цінна ефіроолійна культура. В листках м’яти міститься 2,5-3,5% ефірної олії, основною складовою частиною якої є ментол (50-75%). Чим більш в олії ментолу, тим вища її …
Фенхель
Значення. З плодів фенхелю добувають ефірну олію (4-6%), яка на 5060% складається з анетолу. Ефірну олію і анетол використовують у харчовій, парфумерно-космеичній, фармацевтичній та інших галузях промисловості. Анетол використовують для …