Кмин
Значення, поширення. В плодах кмину міститься 4-7% ефірної олії, до складу якої входить карвон, що використовується для надання запаху лікерам, і лімолен, який застосовується при виготовленні парфумерних виробів. Ефірну олію …
Аніс
Значення. В плодах анісу міститься 2,5-4% ефірної, 16-22% жирної олії і до 20% білка. Головною складовою частиною анісової ефірної олії є спирт анетол (80%), який широко використовується в медицині, ветеринарії, …
Коріандр
Значення, поширення. Коріандр - одна з найважливіших ефіроолійних культур. В плодах коріандру міститься 1,4-2,1% ефірної олії, головним компонентом якої є терпеновий спирт - ліналоол, який використовується як вихідна речовина для …
Ефіроолійні культури
Ефіроолійні рослини містять в плодах, насінні, листі, суцвіттях та в інших органах леткі ароматичні речовини - ефірні олії. За складом і хімічною будовою ефірна олія - це суміш різних органічних …
Сафлор
Значення, поширення. Сафлор - олійна культура, яку вирощують в посушливих районах. В насінні сафлору міститься 32-37% напівисихаючої олії (йодне число 115-155) і до 12% білка. Олія сафлору за смаковими якостями …
Перила
Значення, поширення. В насінні перили міститься 40-45% технічної швидковисихаючої олії (йодне число 181-200). Із перилової олії виготовляють високоякісні лаки і фарби, які при висиханні утворюють блискучу і еластичну плівку, що …
Арахіс
Значення. Арахіс (земляний горіх) - цінна олійна культура. В насінні міститься 48-60% високоякісної харчової невисихаючої олії (йоне число 83103), 35% білка, 15-20% вуглеводів, За смаковими якостями олія арахісу наближається до …
Кунжут
Значення, поширення. Кунжут найбільш високоолійна культура. Його насіння містить 50-65% слабовисихаючої олії (йодне число 103-112), 16-19% білка, 16-17,5 розчинних вуглеводів. Кунжутна (сезамова) олія, одержана холодним пресуванням за поживними і смаковими …
Мак олійний
Значення, поширення. Насіння олійного маку містить 46-56% висихаючої олії (йодне число 131-143), 20-25% білків, 19-20% вуглеводів, 57% золи і 6-10% клітковини. Олія, одержана методом холодного пресування використовується в харчовій, кондитерській …
Рижій
Значення. Насіння рижію містять 35-46% олії, яка використовується переважно для технічних цілей. З олії виготовляють високоякісні лаки і фарби, зелене мило. Застосовують олію в текстильній та металургійній галузях промисловості. Харчові …
Гірчиця
Значення. Гірчиця - цінна олійна культура. Вирощують два види гірчиці: сизу (сарептську) і білу (рис.28). В насінні сизої гірчиці міститься 35-47% олії, а білої -30-40%. Крім олії, в насінні гірчиць …
Ярий ріпак
Значення. Насіння ярого ріпаку містить 35-45% слабовисихаючої олії, 21- 25% білка та 17-18% вуглеводів. Олію ярого ріпаку, як і озимого, використовують переважно для технічних цілей. Через високий вміст в ній …
Озимий ріпак
Значення. Серед капустяних (хрестоцвітих) культур озимий ріпак найбільш високоолійна культур (рис.26). Насіння його містить 45-50% напіввисихаючої (йодне число 94-112) харчової і технічної олії. Ріпакова олія містить 60-70% олеїнової кислоти і …
Рицина
Значення. Рицина - важлива високоолійна культура. В її насінні міститься 50-55% невисихаючої олії (йодне число 82-86), а в ядрі - 65-70%. Олія дуже в’язка, не застигає при низьких температурах (мінус …
Соняшник
Значення. Соняшник - основна олійна культура в нашій країні. На його долю припадає близько 96% площ посіву всіх олійних культур. Насіння сучасних сортів містить 50-55% олії (на абсолютно суху масу …
Олійні культури
До олійних належать культури, в насінні або плодах яких міститься жирна олія. У нашій країні вирощуються такі олійні культури: соняшник, сафлор, рицина, арахіс, мак олійний, кунжут, перила, лялеманція, ріпак, рижій, …
Цукрові буряки
Значення. Цукрові буряки - важлива технічна культура України, яка вирощується для одержання із її коренеплодів цукру, як цінного продовольчого продукту. Цукор легко засвоюється організмом і є засобом відновлення його енергетичної …
Коренеплоди
До коренеплодів належать буряки, морква, турнепс, бруква, куузику, цикорій. Ці культури поділяють на дві групи: сировинно-рослинні та кормові. До першої групи належать буряки цукрові і цикорій, до другої - буряки …
Земляна груша (топінамбур)
Вирощують земляну грушу як кормову, технічну та продовольчу культуру. На корм тваринам використовують зелену масу у свіжому або засилосованому вигляді та бульби. Зелена маса поживна. В 100 кг міститься 2025 …
Картопля
Значення. Картопля належить до найважливіших сільськогосподарських культур. В світовому землеробстві їй належить одне з перших місць поряд з рисом, пшеницею і кукурудзою. Це культура універсального використання. Картопля є важливою продовольчою, …
Бульбоплоди
Найважливішою і найбільш поширеною серед бульбоплідних культур в світовому землеробстві, в тому числі і в нашій країні, є картопля. На невеликих площах вирощують земляну грушу (топінамбур). В інших країнах світу …
Сочевиця
Значення. Сочевиця - культура різнобічного використання - продовольчого, кормового і технічного. В насінні її міститься до 35% білка, близько 55% безазотистих речовин, 1,5% жиру, 2,5-4,9% зольних речовин. Має високі смакові …
Кормові боби
Значення. Вирощують кормові боби переважно як кормову культуру. Насіння бобів містять 26-34% білка, 50-55% вуглеводів, 0,8-1,5% жиру, 2,1-4% золи, вітаміни А, В і є високопоживним концентрованим кормом (в 1 кг …
Чина
Значення. Вирощують чину як продовольчу і кормову культуру. Насіння характеризується високою поживністю. В ньому міститься 28-30% білків, 2445% вуглеводів, 0,5-0,7% жиру, 2,5-3,0 солей мінеральних речовин. Із борошна чини готують різні …
Нут
Значення. Нут вирощують як цінну продовольчу і кормову культуру (рис.17). Для продовольчих цілей використовуються, головним чином, білонасінні сорти нуту, насіння якого добре розварюється. В насінні міститься 25-34% білка, 47-60% БЕР, …
Квасоля
Значення. Квасоля - цінна харчова рослина. На їжу використовують насіння і зелені боби, як в свіжому так і в консервованому вигляді. Страви із насіння мають високі смакові і поживні якості. …
Люпин
Значення. Люпин використовують як кормову і сидеральну культуру. На кормові цілі люпин почали вирощувати з 30-х років ХХ ст. після виведення солодких безалкалоїдних сортів, які містять в насінні не більше …
Соя
Значення. Соя - культура виключно різнобічного використання. В насінні сої міститься в середньому 39% (33-52%) білків, 20% (14-25%) олії, 2527% вуглеводів, 5% золи, вітаміни (А, В, С, Д, Е), ферменти …
Горох
Значення. Г орох вирощують головним чином як продовольчу і кормову культуру. Насіння гороху в середньому містить 28% білка, 52% вуглеводів, 1,6% жиру, 2,5-3% зольних речовин. Білок гороху засвоюється краще, ніж …
Зернові бобові культури
До складу зернових бобових (зернобобових) культур, які вирощуються в Україні, належать горох, соя, люпин, сочевиця, квасоля, чина, нут, кормові боби. Вони належать до родини бобових (БаЬаееае). Значення їх визначається насамперед …
Гречка
Значення. Гречку вирощують, головним чином, як круп’яну культуру. Це єдина незлакова культура у групі зернових. Страви із гречаної крупи смачні, високопоживні, добре засвоюються і рекомендуються для дієтичного харчування. Середній хімічний …
Рис
Значення. Рис - основна продовольча культура в багатьох країнах світу. Використовується зерно рису, в основному, для виробництва крупи. Рисова крупа містить до 88% крохмалю, 6% білків, до 0,5% цукру, 1% …
Сорго
Значення, походження, поширення. Сорго використовується як кормова, продовольча і технічна культура. Зерно використовується для приготування комбікормів і як концентрований корм для свиней, корів, коней і птиці. Зелена маса і сіно …
Кукурудза
Значення. Кукурудза є однією із основних культур сучасного світового землеробства. Це культура одна з найбільш високопродуктивних, різнобічного універсального використання. Її вирощують для продовольчих, кормових і технічних потреб. В нашій країні …
Просо
Господарське значення. Просо одна з важливих круп'яних культур (рис. 8). Крупа із проса (пшоно) - високопоживна, а страви із його мають добрі смакові якості. Пшоно відрізняється від інших круп високим …