Шкідники і хвороби овочевих культур у закритому грунті
Павутинний кліщ. Дуже небезпечний шкідник огірків, кавунів і динь у теплицях і парниках. У теплицях він живе та розмножується протягом усього періоду їх експлуатації. Живляться кліщі соком рослин, проколюючи шкіру листків з нижнього боку, де вони живуть під павутинкою. Пошкодження спочатку мають вигляд світлих крапок — наколів, добре помітних з верхнього боку листків, які згодом жовтіють або зовсім знебарвлюються і тоді листя стає ніби мармуровим. Пошкоджені листки всихають, відмирають, рослини відстають у рості й передчасно закінчують вегетацію.
Бурий помідорний кліщ. Пошкоджує помідори, баклажани, перець, картоплю та інші пасльонові. Розмножуючись у великій кількості, кліщі заселяють цілими колоніями стебла, листки, плоди помідорів та висмоктують з них сік. Пошкоджені частини рослин набувають іржаво-бурого забарвлення, листки в’януть і згодом опадають. Плоди вкриваються пробковою тканиною, тріскаються і стають непридатними для споживання, пошкоджені рослини не розвиваються або зовсім гинуть.
Тютюновий трипс. Дуже дрібна жовта комаха з видовженим сплющеним тілом і вузькими крилами. В теплиці часто потрапляє з цибулею - сіянкою або цибулею-вибірком при вирощуванні їх на перо. Пошкоджує огірки та інші овочеві культури.
Дорослі трипси і їхні личинки висмоктують соки з листків, внаслідок чого на них з’являються білуваті кутасті плями з чорними крапками (екскрементами трипсів). Пошкоджені листки жовтіють і всихають, рослини погано розвиваються або й зовсім гинуть.
Білокрилка. Дрібна комаха з білими крильцями. Пошкоджує помідори, огірки, салат, селеру, квасолю. Часто у великій кількості розмножується на квіткових декоративних рослинах. Яйця відкладає на нижній бік листків. Личинки після виходу з яєць зразу ж присмоктуються до листків і живляться їхнім соком, виділяючи густу солодку рідину, на якій оселюються сажкові гриби. Листки скручуються, рослини в’януть, а при сильному пошкодженні гинуть.
Баштанна попелиця. Небезпечний шкідник огірків, кавунів і динь, пошкоджує також розсаду баклажанів і перцю. Висмоктує сік з листків, пагонів, зав’язей і квіток. При сильному заселенні рослин попелицями листки скручуються, в’януть і врешті-решт всихають, а самі рослини припиняють ріст і незабаром гинуть, не зав’язавши плодів.
Оранжерейна, або персикова, попелиця. Найбільш небезпечна для помідорів, пошкоджує також баклажани, селеру, буряки, петрушку, салат, різні декоративні рослини. В теплицях розмножується протягом цілого року. На листках, стеблах, пагонах, квітках утворює великі колонії, живиться соком рослин, спричинює скручування листків, призводить до затримання росту; при сильному пошкодженні рослини гинуть. Поширює вірусні хвороби — мозаїку, стовбур, стрик помідорів.
Галова нематода. Небезпечний шкідник овочевих культур у закритому грунті. На коренях рослин, уражених нематодою, утворюються здуття і нарости (гали). Сильно пошкоджені рослини пригнічені, відстають у рості й гинуть. Найбільшої шкоди завдає огіркам і помідорам у теплицях при температурі 22—30° та вологості грунту 60—80 %. Значних збитків завдає і при гідропонному способі вирощування овочевих культур. Основним джерелом зараження в цих умовах є розсада. Зараження можливе також у період вегетації при занесенні шкідника в субстрати або поживні речовини.
Капустянка. Поширена на всій території республіки, пошкоджує овочеві й баштанні культури у парниках, теплицях і відкритому грунті на добре зволожених землях, у заплавах та в умовах зрошення. Зимують дорослі комахи і личинки у грунті й перегної. При обігріванні парників і теплиць починає живитися спершу висіяним насінням, а потім корінцями рослин. Копаючи ходи, вона підгризає та перегризає корінці і стебла або вигортає з грунту молоді рослини.
Несправжня борошниста роса розсади капусти, або пероноспороз.
Грибна хвороба. На листках і сім’ядолях з’являються розпливчасті жовті плями, з нижнього боку яких розвивається білий сіруватий борошнистий наліт з конідієносців і конідій гриба.
Розвиток хвороби посилюється за надмірної вологості повітря і грунту в парниках, недостатньої"вентиляції і загущення посіву.
Чорна ніжка розсади. Поширена грибна хвороба розсади капусти, помідорів, перцю, баклажанів та інших культур у парниках і теплицях. Прикоренева частина ураженої рослини буріє, стоншується або загниває, рослина ламається і гине.
До розвитку хвороби призводять надмірна вологість грунту і повітря в парниках, різкі коливання температури, загущення посіву.
Бура плямистість помідорів. Грибна хвороба. Уражує головним чином листя. Перші ознаки хвороби виявляються звичайно в період цвітіння помідорів. З верхнього боку листка утворюються жовті плями, а з нижнього, під плямами з’являється бурий оксамитовий наліт. При сильному ураженні плями вкривають більшу частину листкової поверхні, внаслідок чого листки жовтіють і засихають.
На розвиток хвороби дуже впливають зовнішні умови, зокрема температура і особливо вологість повітря в теплиці. При вологості повітря до 60 % зараження рослин не відбувається, при вологості 95 % і температурі 20—25° хвороба розвивається найбільш інтенсивно.
Коренева гниль помідорів і огірків. Грибна хвороба, що починається з побуріння кореневої шийки і коренів. Пізніше кора розтріскується, коріння трухлявіє. Рослини легко висмикуються з грунту. Листки, починаючи з верхніх, жовтіють, плоди опадають і рослина гине.
Уражуються переважно ослаблені рослини в теплицях при порушенні режиму вирощування помідорів і огірків. Поливи холодною водою, різкі коливання температури і вологості повітря та грунту — все, що ослаблює рослини, призводить до розвитку і поширення хвороби.
260. Система заходів боротьби з шкідниками і хворобами овочевих культур у закритому грунті
Концен |
|||||
Заходи боротьби |
трація |
Норма |
|||
Шкідник, хвороба |
Строк проведення заходу |
Пестициди |
пестицидів, %, за препаратом |
витрати препарату, кг/га |
|
Павутинний кліщ, |
Знезаражуван |
Вслід за остан |
Акрекс, ЗО %-ний |
0,2 |
3-6 |
білоікрилка, попе |
ня (обприску |
нім збиранням |
|||
лиці, трипси, бо |
вання) після |
врожаю |
|||
рошниста роса, бак |
збиральних |
Каратан, 25 %-ний |
ОД |
1—3 |
|
теріоз, антракноз, |
решток і рос |
Фосфамід, 40 %- |
|||
аскохітоз огірків |
лин огірків |
ний к е. Акте лік, 50 %-ний к. е |
0,2 0,2 |
3—6 3—6 |
|
Білокрилка, помі |
Те саме |
Те саме |
Фосфамід, 40 %~ |
||
дорний кліщ, попе- |
ний к. с. |
0,2 |
3—4 |
||
ли’ці, бура плямис |
Актслік, 60 %-ний |
||||
тість, макроспорі- |
к. е |
0,2 |
3—6 |
||
оз, сспторіоз помі |
Цинсб, 80 %-ний |
0,5 |
2,4 |
||
дорів |
з. п. |
||||
Павутинний кліщ, |
Волога дезии- |
Після закін |
Карбатіон, 40 %- |
сл о о |
|
білокрилка, попе |
фекція, знеза |
чення сезону |
ний |
1,5—2 |
|
лиці, трипси, по |
ражування |
використання |
Формалін, 40 %- |
2 |
60 |
мідорний кліщ, бо |
культиваційних |
теплиць, пар |
ний |
||
рошниста роса, |
приміщень |
ників |
Фосфамід, 40 %- |
0,2 |
3-6 |
бактеріоз, аскохі |
(теплиць, пар |
нпй к. е. |
|||
тоз, антракноз |
ників), тари, ін |
Акрекс, ЗО %-ниЙ |
0,2 |
о і со |
|
огірків, бура пля |
вентаря і по |
к. е. |
|||
мистість. макросі ю- |
верхневого ша |
Ксльтан, 20 %-ний |
0,3 |
5—8 |
|
ріоз, сспторіоз по |
ру грунту (3— |
к. е. |
|||
мідорів |
5 см) |
||||
Папутшший кліщ, |
Газова дезшь |
За 5—7 днів до |
Сірка |
100 г/м3 |
|
білокрилка |
фекція спалюванням сірки |
висадження розсади в теплиці |
|||
Галова нематода |
Знезаражування грунту |
У міжсксплуа - таційний пері |
Карбатіон, 40 %- ний |
2-2,5 |
2000—2500 |
Те само |
Те саме |
од за ЗО днів до висадження |
Препарат ДД, 50 %-ний техніч |
||
розсади на по |
ний |
— |
1000—2000 |
||
стійне місце |
ДДБ, 40%-ний тех |
200-400 |
|||
нічний |
|||||
Вірусні хвороби |
Прогрівання |
Перед сівбою |
— |
— |
— |
огірків, помідорів |
насіння огірків при температурі 50—52° протягом двох діб І 80° протягом однієї доби; помідорів при 50—52° дві доби і 80°— чотири доби Замочування насіння: |
||||
протягом 1 год |
Тринатрійфосфат |
15 |
— |
||
протягом |
|||||
ЗО хв |
Соляна кислота |
20 |
— |
Концен |
|||||
Строк проведення |
трація |
Норма |
|||
Шкідник, хвороба |
Заходи боротьби |
Пестициди |
пестицидів, %, за |
витрати препарату, |
|
заходів |
препара том |
кг/га |
|||
Бактеріальні й |
Протруєння |
||||
грибні хвороби |
насіння: |
||||
огірків |
Після прогрівання |
ТМТД, 80 %-ний |
4 г/кг |
||
помідорів |
Те саме |
ТМТД, 80 %-ний |
— |
8 г/кг |
|
Білокрилка, паву |
Профілактичні |
У фазі розсади |
Фосфамід (Бі-58), |
||
тинний кліщ, попе |
обприскування |
за 3—5 днів до |
40 %-ний |
0,05—0,1 |
0,8—1,5 |
лиці, трипси, помі |
рослин огірків |
висадження |
|||
дорний клин, збуд |
і помідорів |
огірків І помі |
|||
ники антрактозу і |
дорів у тепли |
||||
борошнистої роси |
ці |
||||
огірків, бурої пля |
Перше за 5— |
Фундозол, 50 %-ний |
0,1—0,2 |
0,8—1 |
|
мистості помідорів |
6 днів до висадження огірків, друге — |
||||
через 12—15 |
Топсин, 70 %-ний |
0.1 |
0,8—1 |
||
ДНІВ після пер |
|||||
шого |
|||||
Павутинний кліщ |
Обприскування |
Перше — при |
Акрекс, ЗО %-ний |
||
на огірках, помі |
рослин |
виявленні пер |
к. е. |
0,1—0,15 |
3-6 |
дорний — на помі |
винних вогнищ |
Кельтаи, 20 %-ний |
|||
дорах |
шкідників, на |
к. е. |
0,2 |
4-6 |
|
ступні через |
Карбофос, ЗО %- |
4-6 |
|||
7—10 днів в мі |
ний к. е. |
0,2 |
|||
ру потреби |
Акте лік, 50 %-ний к. е. |
0,1—0,15 |
3-6 |
||
• |
Сірка колоїдна |
0,1—0,15 |
2-4 |
||
Павутинний кліщ |
Випуск хижого кліща фітосей - улюса |
При виявленні первинних вогнищ шкідника з чисельністю 20—100 особин на одну рослину або 50—100 на парникову раму |
|||
Те саме |
Підтримування |
При виявленні |
|||
відносної воло |
шкідника |
— |
— |
||
гості повітря в |
|||||
межах 80-—90 % |
|||||
Оранжерейна біло |
Обприскування |
При виявленні |
Актелік, 50 %-ний |
||
крилка |
огірків, помі |
первинних вог |
к, е. |
0,1-0,15 |
3-6 |
дорів |
нищ шкідника, |
Амбуш, 25 %-ний |
2—2,5 |
||
наступні через |
к, е. |
0,1 |
|||
5—7 днів, в мі |
Ізатрин, 10 %-ний |
||||
ру потреби |
к. е. Карбофос, 30%-ний к. е Рипкорд, 40 %-ний к. е. Цимбуш, 25 %-ний |
0.1 0,2—0,3 0,05-0,1 |
2-2,5 4-6 0,8-1 |
||
к. е. |
0,1 |
2—2,5 |
|||
Баштанна і оранже |
Обприскування |
При з’явленні |
Актелік, 50 %-ний |
||
рейна попелиці, трипси |
рослин |
шкідників |
к. е. |
0,1-0,15 |
1-3 |
Шкідник, хвороба |
Заходи боротьби |
Строк проведення заходу |
Пестициди |
Концентрація пестицидів, %, за препаратом |
Норма витрати препарату, кг/га |
Амбуш, 25 %-ний |
|||||
к. е. |
0,1 |
2—2,5 |
|||
Карбофос, 30 %-ний |
|||||
к. е, |
0,2—0,3 |
4—6 |
|||
Ізатрин, 10 %-ний |
|||||
к. е. |
0.1 |
0,5-2,5 |
|||
Бенлат, 60 %-ний |
0,1—0,2 |
0,8-1 |
|||
Борошниста роса, |
Обприскування |
При з’явленні |
Топсин-М, 70 %-ний |
0,1 |
0,8—1 |
антракноз |
рослин |
перших ознак |
Каратан, 25 %-ний |
0,1 |
0,5—1 |
хвороб |
БМК, 50 %-ний |
0,2 |
1,2—2 |
||
Сірка колоїдна, |
|||||
5 %-на |
0,15—0,2 |
1-2 |
|||
Бактеріоз, бура |
Обприскування |
Те саме |
Акрекс, 50 %-ний |
0,1-0,15 |
1-2 |
плямистість, ма |
рослин |
Бордоська рідина |
І |
6—8 за мід |
|
кроспор і оз, септо- |
ним купо |
||||
ріоз помідорів |
росом |
||||
Капустянка |
Отруйні прина |
За 7—10 днів |
Хлорофос, 80 %- |
50 г на 1 |
кг припади |
ди — зерно, |
до висіву на |
ний |
|||
дерть, висівки |
сіння або пікі |
Метафос (вофа- |
50—100 г на |
1 кг припа- |
|
або макуха, за |
рування розса |
токс) ЗО %-ний |
ди. Норма |
витрати — |
|
труєні отруто |
ди |
60—80 г принади на |
|||
хімікатами |
1 м2 |
||||
Те саме |
Полив грунту і |
При з’явленні |
Хлорофос, 80 %~ |
||
рослин під ко |
шкідника у пе |
ний |
0,2—0,3 |
Норма ви |
|
рінь |
ріод вегетації |
Фосфамід, 40 %- |
трати 5— |
||
ний |
0,2 |
8 л рідини |
|||
Подури |
Обприскування |
При з’явленні |
Карбофос, ЗО %-ний |
на 1 м2 |
|
рослин І грун |
шкідників |
к. е. |
0,2 |
Те саме |
|
ту у вогнищах |
|||||
ШКІДНИКІВ |
|||||
Несправжня бо |
Обприскування |
Перше обприс |
Цииеб, 80 %-ний |
0,4 |
2,4—3,2 |
рошниста роса иа |
розсади |
кування при |
Бордоська рідина |
0,5—1 |
2,5—6 за |
розсаді капусти |
з’явленні ознак |
мідним ку |
|||
хвороби, на- |
поросом |
ступні через
б—7 днів в міру потреби
Щоб запобігти розвитку шкідників та хвороб, необхідно також дотримуватись правильного режиму вирощування овочевих культур та санітарно-гігієнічних правил у теплицях і парниках, зокрема не допускати зниження температури нижче 17°, поливу рослин холодною водою, різких коливань температури тощо
Біла гниль помідорів і огірків. Грибна хвороба. Поширена в парниках і теплицях. Уражуються всі частини рослин, але найчастіше стебла біля кореневої шийки. Уражена тканина розм’якшується, ослизшоється, а на її поверхні при підвищенні вологості утворюється білий пухнастий наліт грибниці збудника. При сильному ураженні рослина в’яне і засихає.
Стрик і мозаїка помідорів. Це дуже шкідливі вірусні хвороби. При ураженні стриком на стеблах, черешках і плодоніжках уражених рослин утворюються переривчасті коричнево-червоні штрихи та смужки. Побуріння також може спостерігатися і в тканинах серцевини при поздовжньому розрізі. На листках хвороба виявляється у вигляді темних некротичних плям, які пізніше підсихають. Листки часто відмирають, залишаючись на рослині, стебла та листки стають крихкими і ламкими. На плодах утворюються бурі кутасті блискучі плями. При сильному ураженні плоди деформуються, розтріскуються, втрачають товарну якість.
При ураженні мозаїкою окремі темно-зелені частини листка чергуються з жовто-зеленими. При сильному ураженні листки деформуються, стають зморшкуватими.
Борошниста роса огірків. Грибна хвороба, що проявляється у вигляді окремих білих борошнистих плям спочатку на верхньому, а пізніше і на нижньому боці листків. При сильному ураженні листки і стебла вкриваються суцільним борошнистим нальотом. Уражені листки і стебла буріють і засихають. Урожай і якість плодів значно знижуються. Розвиток хвороби посилюється при різких коливаннях температури, вологості повітря, а також недостатній освітленості рослин.
Антракноз (медянка). Дуже шкідлива грибна хвороба, що особливо поширена у весняних теплицях. Проявляється звичайно в кінці травня на листках огірків у вигляді круглих світло-бурих або жовтих плям, які досягають іноді 2—3 см у діаметрі. При підвищенні вологості повітря плями вкриваються рожевим нальотом спор гриба. Пізніше бурі поздовжні плями з’являються також на черешках листків і стеблах. На плодах утворюються бурі заглиблені плями у вигляді виразок. Хвороба швидко поширюється при високій вологості повітря.
Зелена мозаїка огірків. Вірусна хвороба, характерною ознакою якої е мозаїчність листків. Темно-зелені ділянки їх чергуються з світло-зеленими, листки стають зморшкуватими, деформованими. На плодах іноді також спостерігається мозаїчність. Хворі рослини пригнічуються. Урожай огірків може знижуватися на 25—ЗО %.
Перші ознаки хвороби виявляються на листках у вигляді жовтуватих кілець. Пізніше листки стають світло-жовтими або білими, поступово відмирають і рослини часто гинуть. Плоди на хворих рослинах деформовані, дрібні або зовсім не утворюються. Урожай часто знижується на 50—60 %.
Система заходів боротьби з шкідниками і хворобами овочевих культур у закритому грунті наведена у таблиці 260.