Cправочник агронома

Додатки

І. Коефіцієнти переведення побічної та супутньої продукції в основну (по зернових, технічних, кормових культурах і травах — одиниці маси, по плодово-ягідних культурах і винограду — 1000 шт. садивного матеріалу по відношенню до 1 ц плодів)

Культура, продукція

Кое фіцієнт

Культура, продукція

Коефіцієнт

Зернові колосові культури:

солома

0,1

зерно

1

зелена маса

0,3

солома і полова

0,08

Зерняткові плодові:

Кукурудза:

плоди

і

зерно

1

живці

0,5

стебла

0,17

Кісточкові плодові:

Цукрові буряки:

1

плоди

1

коренеплоди

живці

0,4

гичка

0,20

Суниці:

Льон-довгунець

І

ягоди

1

насіння

саджанці

0,1

солома

0,25

Смородина:

Кормовий люпин, буркун:

1

ягоди

1

0,8

сіно

відсадки

насіння

14

живці

0,2

солома

0,1

Агрус:

зелена маса

0,25

ягоди

1

Однорічні трави:

відсадки

0,8

сіно

1

Малина:

насіння

9

ягоди

1

солома

0,1

відсадки

0,3

зелена маса

0,25

Виноград:

Багаторічні трави:

ягоди

1

сіно

1

чубуки

0,4

насіння

75

2. Об’єм і маса добрив та меліорантів

Добрива та інші матеріали

Об’єм 1 т, м3

Маса 1 м3, кг

Аміачна селітра

1,2

800—820

Карбамід кристал ічний

1,4

700

Карбамід гранульований

1,25

800

Аміачна вода

1,1

910

Аміакати

o'

1

со

о

1075—1240

Сульфат амонію

1,2

800

Натрієва селітра

0,7—0,9

1100—1400

Кальцієва селітра

' 0,9—1,1

910—1130

Хлористий амоній

1,7

580

Безводний аміак (100 %-ний) Суперфосфат простий:

1,6

630

порошкоподібний

0,9—1,0

1010—1080

гранульований

0,9

980

Суперфосфат подвійний гранульований

1

900

Амофос

1,1—1,25

800-900

Фосфатшлак

0,5

2000

Термофосфат

0,6

1700

Преципітат

1,2

800

Фосфоритне борошно

0,6

1700—1800

Калійна сіль (40 %)

0,9

1000—1200

Хлористий калій

1,1

920—950

Каїніт

0,8

1400

Сильвініт

0,9

1100

Сірчанокислий калій

0,8

1300

Сиромолотий вапняк

0,6

1700

Вапно палене

0,8 -1,4

700—1200

Доломітове борошно

0,7

1500

Гіпс

1,3

750

Гній:

свіжий без ущільнення

2,5—3,3

300—400

після ущільнення

1,4

700

напівперепрілий

1,3—1,4

700—800

перепрілий

1

900—1000

Г ноївка

1

1000

Торфова кришка

3,3—4,0

250—300

Торф напіврозкладений, вологість 60 %

1,6

600—800

Попіл деревний

2

500

Попіл торф’яний

2,5

400

3. Маса 1000 насінин основних сільськогосподарських культур

Культура

Маса 1000 насінин, г

Культура

Маса 1000 пасішш, г

Пшениця

20—56

Конюшина червона

1,5—2

Жито

15—50

» біла

0,6—0,7

Ячмінь

20—50

Люцерна посівна

1—2,7

Овес

15—35

Еспарцет

20—25

Кукуруд:'а

200—350

Лядвенець рогатий

1,1 —1,4

Тритикале

25—50

Буркун

1,8—2,4

Г речка

20—35

Тимофіївка лучна

0,3—0,8

Просо

5—10

Костриця лучна

1,9—2,5

Горох

150—370

Райграс однорічний

2,5—3

Рис

25—35

Житняк

1,3—2,7

Сорго

20—30

Пирій безкореневищний

3—3,5

Квасоля

160—350

Грястиця збірна

0,8—1,4

Сочевиця

25—80

Вика яра

50—75

Соя

100—200

» озима

25—45

Чина

50—100

Серадела

2—2,5

Кормові боби

350—500

Горох кормовий

85—200

Нут

200—300

Суданська трава

8—15

Люпин жовтий

110—180

Могар

1,5—3,5

» білий

220—450

Канарник очеретяний

0,8—0,9

» синій

160—190

Стоколос безостий

3—4,5

» багаторічний

20—25

Райграс пасовищний

2-2,2

Соняшник

50—100

» високий

2,5—2,9

Льон олійний

6—11

Лисохвіст лучний

0,7—0,8

Гірчиця

2—4

Мітлиця біла

0,1— 0,3

Культура

Маса 1000 насінин, г

Культура

Маса 1000 насінин, г

Ріпак озимий

3—7

Кавуни

60—140

Рицина

270—360

Баклажани

3,5—5

Мак олійний

0,3—0,5

Бруква

2,8—4,5

Коріандр

6—10

Горох

150—400

Льон-довгунець

2,1—6,2

Кабачки

140—200

Коноплі

12—26

Дині

30—55

Махорка

0,2—0,3

Капуста білоголова

3,1—5

Тютюн

0,1—0,2

Капуста цвітна

2,5—3,8

Цибуля ріпчаста

2,8—5

Салат

0,8—1,3

Морква столова

1—2,8

Буряки столові

10—22

Огірки

16—35

Помідори

2,8—5

Перець

4,5—8

Г арбузи

140—350

Редиска

8—12,5

Кріп

1,2—2,5

[1] Вапно вносять цід цукрові буряки, кукурудзу і після збирання картоплі.

[2] Цукрові буряки підживлюють слідом за формуванням густоти рослин

[3] Чорний пар (V2

поля)+ 30—35 * 00 0 0000000 0 0

однорічні трави на зелений корм

(72 поля) 0 20 20 20 0 0 0 0 0 0 ЗО 20 20

[4] Органічні добрива під цибулю вносять у вигляді перегною.

[5] Вапнування — 0,75 — 1 норма вапна за гідролітичною кислотністю.

[6] Норми гербіцидів наведено в розділі «Боротьба з бур’янами (с. 534).

[7] Адреси цього інституту та його філіалів наведені в додатку на с. 659.

[8] Норми внесення гербіцидів наведені за діючою речовиною.

[9] Закритою вважається місцевість, оточена лісосмугами, лісами або посівами високорослих рослин (таких, наприклад, як коноплі), що перешкоджають пере­запиленню висадків.

До родючості грунту баштанні вибагливі, тому в Лісостепу і на По­ліссі під кабачки, гарбузи вносять ЗО—40 т/га гною та мінеральні добри­ва в нормі N45—боР45—соКбо—зо. Під кавуни дають фосфорно-калійні або пов­не мінеральне добриво по 45—60 кг поживної речовини кожного елемента на гектар.

При з’ явленні 3—4 листків сходи проривають, залишаючи гарбузів з площею живлення 210X210 см по дві рослини в гнізді, 210X140 см — по одній-дві (у посушливих районах — по одній, у вологих—дві), кабач­ків — по одній-дві рослини в гнізді, а кормових кавунів після з’явлення

5— 6 справжніх листків, по одній-дві рослини в гнізді. Грунт у міжряддях обробляють два-три рази, поки не зімкнеться огудина. В період її наро­стання рослини доцільно підживити повним мінеральним добривом у до­зі N15P20K25.

Гарбузи збирають у вересні — жовтні в міру досягнення окремими плодами типового розміру, а кабачки — протягом вегетації 5—6 разів через кожні 7—10 днів, що сприяє збільшенню продуктивності посівів.

[10] Норми і строки внесення, а також інші умови застосування гербіцидів висвітлені в розділі Боротьба з бур’янами», с. 534

[11] Габарити з трактором

Cправочник агронома

Техніка безпеки

У господарствах за організацію і стан охорони праці відповідають керівники (в колгоспі—голова, в радгоспі—директор). Головні спеціа­лісти господарства відповідають за охорону праці й техніку безпеки окре­мо по галузях: головний агроном — …

Зберігання сільськогосподарської техніки

Трактори, комбайни та іншу сільськогосподарську техніку зберігають здебільшого на відкритих майданчиках з твердим покриттям. У передо­вих господарствах складну техніку (трактори, комбайни) зберігають у закритих приміщеннях. Майданчики для зберігання техніки обладну­ють …

Как с нами связаться:

Украина:
г.Александрия
тел./факс +38 05235  77193 Бухгалтерия

+38 050 457 13 30 — Рашид - продажи новинок
e-mail: msd@msd.com.ua
Схема проезда к производственному офису:
Схема проезда к МСД

Партнеры МСД

Контакты для заказов оборудования:

Внимание! На этом сайте большинство материалов - техническая литература в помощь предпринимателю. Так же большинство производственного оборудования сегодня не актуально. Уточнить можно по почте: Эл. почта: msd@msd.com.ua

+38 050 512 1194 Александр
- телефон для консультаций и заказов спец.оборудования, дробилок, уловителей, дражираторов, гереторных насосов и инженерных решений.