Нут
Біологічні особливості. Пут найбільш посухостійкий порівняно з іншими зернобобовими культурами. Добре переносить грунтову й повітряну посуху. Коефіцієнт транспірації 290—350.
Росліша теплолюбна, хоч насіння може проростати і при низьких температурах (2—4 °С), а сходи витримують короткочасні приморозки (до 5—7 °С). Оптимальна температура для проростання насіння 20—25 °С.
Нут належить до рослин довгого дня — розвиток його при довгому дні прискорюється, а при короткому — затримується. Тривалість вегетаційного періоду 85—115 днів.
До грунтів маловибагливий. Добре росте не тільки на чорноземах, а й на піщаних і солонцюватих грунтах.
Місце в сівозміні. Добрі врожаї дає при сівбі після озимих і просапних культур.
Обробіток грунту такий самий, як і під інші зернобобові культури.
Удобрення. Порівняно з іншими зернобобовими нут менше реагує на кислотність грунту. На легких грунтах вносять азотні й калійні добри - ва, а на чорноземах і темно-каштанових — фосфорні. Норма їх становить ЗО—45 кг/га поживної речовини кожного елемента.
Сівба. Для сівби придатне насіння з урожаю тільки попереднього року. За місяць до сівби його протруюють ТМТД або фентіурамом (2— 4 кг/т), а в день сівби обробляють нітрагіном і мікродобривами, серед яких особливо ефективні сірчанокислий цинк і молібденовокислий амоній.
Сіють зразу ж після сівби ранніх ярих культур. Спосіб сівби — звичайний рядковий. Широкорядний спосіб з міжряддями 45 см більш ефективний лише на забур’янених площах. Норма висіву при широкорядному способі — 0,5 млн./га, а при звичайному рядковому — до 1 млн./га схожих насінин. Глибина загортання насіння 9—10 см, а при пересиханні верхнього шару грунту її збільшують до 12 см.
Догляд за посівами починається з коткування поля і мало відрізняється від догляду за іншими зернобобовими. Для розпушування грунту і знищення бур’янів проводять до - і післясходове боронування, а на широкорядних посівах — міжрядний обробіток.
Збирання врожаю. Нут збирають при повній стиглості насіння однофазним способом. Оптимальним строком для його проведення є період, коли стулки бобів сухі, а зерно добре відділяється від них при обмолочуванні. Затягування із збиранням призводить до втрат урожаю, особливо в суху жарку погоду, коли плодоніжки пересихають і боби легко обламуються. В такому випадку урожай збирають вранці, коли рослини й насіння вологіші. Після обмолочування насіння зразу ж очищають і зберігають у сухих приміщеннях.