СОНЯШНИК селекція, насінництво, технологія вирощування
НАРОДНОГОСПОДАРСЬКЕ ЗНАЧЕННЯ КУЛЬТУРИ
Соняшник - головна олійна культура, яка вирощується в Україні. Посіви соняшника почали поширюватись в Україні в кінці XIX - на початку XX століття.
Соняшникова олія - цінний харчовий продукт із високими смаковими якостями. Олія представляє собою найбільш економічну форму запасної поживної речовини. Олія утворюється в клітині і не дифундує через клітинну стінку. Хоча олієутворюючий процес завжди має у своїй основі гліцериди, він завершується в рослинах на різних широтах земної кулі утворенням якісно різних олій. В умовах м’якого південного приморського клімату в рослинах утворюються насичені кислоти, а в північних континентальних і високогірних - накопичується ненасичена ліноленова кислота. Жирні олії, що містять велику кількість ненасичених кислот, належать до висихаючих. Олія соняшника належить до напіввисихаючих поряд із кунжутовою, соєвою, кукурудзяною, сафлоровою, рапсовою. Серед жирних кислот соняшникової олії основними є лінолева та олеїнова. В олії сучасних сортів соняшника частка лінолевої кислоти складає 55-60%, олеїнової - 30-35% суми всіх жирних кислот. Містяться також в олії соняшника і насичені кислоти - пальмітинова й стеаринова. Вони складають 10%. Найбільшу цінність для організму людини представляє лінолева кислота. Соняшникова олія найбагатша на цю сполуку з усіх рослинних олій (після олії з волоського горіха, де вміст лінолевої кислоти становить 75%). В олії містяться біологічно активні сполуки - фосфатиди, жиророзчинні вітаміни й провітаміни А, Д, Е. Вміст токоферолів в олії досягає 60-80 мг% (вітамін Е надає олії антиокислювальних властивостей; чим більший вміст цієї речовини, тим стійкіша олія до згіркнення), фосфатидів (фосфоліпідів) - 0,7-1,0%, з яких 55-65% припадає на лецетини - речовини, найбільш цінні для харчових та технічних потреб. Нижчі сорти соняшникової олії використовуються для технічних потреб, а одержані з них фосфатиди - як кормові домішки до раціону тварин із метою підвищення їх продуктивності. На Центральній експериментальній базі Інституту олійних культур (Краснодар, РФ) був створений сорт соняшника “Первенец” [105]. Його відмінна особливість - високий вміст в олії олеїнової кислоти. Олія цього сорту використовується як замінник оливкової.
Вміст олії в насінні олійного соняшника залежить від вмісту в його ядрі та від лушпинності. Чим вищий вміст олії в ядрі і чим нижчий відсоток лушпиння, тим насінина багатша на олію. Відсоток олії в ядрі і відсоток лушпинності значно варіюють у залежності від сортів та умов вегетації. На вміст олії також впливає густота стояння рослин.
Олія соняшника широко застосовується в харчовій промисловості (для виготовлення рибних та овочевих консервів, маргарину (попередньо олію рафінують для видалення запаху, а потім піддають гідрогенізації), кондитерських виробів, хлібопеченні. Вагова одиниця олії за поживними властивостями рівноцінна восьми аналогічним одиницям картоплі, чотирьом - хліба, двом-трьом одиницям цукру.
При переробці насіння на олію пресовим способом як сторонній продукт одержують макуху (33%), переробка насіння екстракційним шляхом дає сторонній продукт шрот (35%). Ці продукти - цінні висо - кобілкові корми для тварин. Шрот містить 32-35% сирого протеїну, близько 1% жиру (у макусі 5,5-7%), майже 20% вуглеводів, 3-3,5% фітину, 13-14% пектину, вітаміни групи В, кальцій та фосфор. Протеїн шроту та макухи характеризується досить високим вмістом незамінних амінокислот, а також їх сприятливим співвідношенням. В 1 кг шроту міститься 12,8 г лізину, 5,1 г триптофану, 6,5 г тирозину, 2,7 г цистину, 29,3 г аргініну, 8,7 г гістидину. Важливо відмітити, що при селекції соняшника на підвищення олійності насіння в ньому збільшується і вміст незамінних амінокислот (табл. 1).
Висока олійність насіння супроводжується підвищенням поживної цінності протеїну, який за складом незамінних амінокислот (за виключенням лізину) не поступається сої. Соняшниковий шрот та жмих широко використовують у тваринництві як високо - концентрований білковий корм. Він є важливим компонентом при виробництві різних комбікормів. Білок соняшника можна використовувати не тільки у тваринництві, але й для приготування харчових продуктів. В останні роки білок соняшника знаходить все ширше застосування в кондитерській промисловості (білкове соняшникове борошно).
При переробці насіння одержують як сторонній продукт - лушпиння, яке є цінною сировиною гідролізної промисловості. Лушпиння складає 16-20% маси переробленого насіння. В лушпинні сучасних високоолійних сортів міститься 3% жиру, 3,4% сирого
Таблиця 1 Вміст незамінних амінокислот у білку деяких культур (у г/100 г білку)
|
протеїну, 29,7% безазотистих екстрактивних речовин, 61,1% клітковини. Проте великий вміст лігніну робить низькою перетравність лушпиння при годівлі тварин. З лушпиння виробляють фурфурол, який широко використовується в хімічній та інших галузях промисловості, етиловий спирт та інші продукти. Лушпиння соняшника може служити поживним середовищем для культивування кормових дріжджів Candida і Torula з метою одержання кормового білку. В обмолочених кошиках соняшника міститься 3,5-4% жиру, 5-8 протеїну, 14-17 клітковини, 13-15 зольних елементів (фосфор, калій, кальцій, магній), до 60% безазотистих екстрактивних речовин, -14-16% клітковини; 1 кг борошна із сухих кошиків містить 0,7-0,8 кормових одиниць і 38-43 г сирого протеїну, за поживністю не поступається сіну середньої якості. Кошики багаті на цінні високоякісні пектинові речовини, вміст яких досягає 22-27%. Пектин, який одержують із кошиків, широко використовується в кондитерській промисловості.
Кошики соняшника - цінний корм для тварин. Маса сухих кошиків складає 50-60% маси врожаю насіння. Кошики для годівлі тварин готують заздалегідь, перешаровуючи з соломою ячменю або гороху, добавляють в силос або готують борошно й гранули. Борошно з кошиків соняшника, приготоване разом з відходами вороха, є поживним кормом з високим вмістом жиру, білку, вуглеводів, мінеральних солей.
Соняшник широко використовують як силосну культуру. Добре силосується зелена маса, скошена під час цвітіння. В цей період урожай сирої маси досягає 600 ц/га. Соняшниковий силос багатий на поживні речовини. В ньому міститься 2,5% протеїну, 0,8% жиру, 17% вуглеводів, багато фосфору, кальцію, багато каротину (35 мг на 1 кг).
Певну господарську цінність представляють стебла соняшника після збирання врожаю. Дослідження, проведені в США, показали, що вони можуть служити сировиною для виготовлення деревоволокнистих плит.
Соняшник - гарний медонос. Особливу цінність він має в степових районах України, де зацвітає в середині літа, коли всі інші рослини вже відцвілися. Одна квітка функціонує 2 дні. В перший день вона виділяє 0,3-1, у другий - 0,2-0,4 мг цукру в нектарі. При цьому забезпечуються збори високоякісного меду. Під час цвітіння культури приріст в показниках контрольного вулика може становити 3-5 кг за день. Медопродуктивність 1 гектара соняшника становить 47-75 кг. Соняшниковий мед світло-жовтого кольору, має слабкий квітковий запах, терпкий солодкий смак, швидко кристалізується, тому його не рекомендують залишати для зимівлі бджіл. Містить 28-33% глюкози, 42-46% фруктози. Діастазне число коливається від 15,8 до 27,8 одиниці Готе [8].
Соняшник застосовують як лікарську рослину. Для медичних потреб використовують листя, язичкові квітки і соняшникову олію. Листя і язичкові квітки містять бетаїн, холін, арнідіол, фарадіол, флавоноїди (кверциметрин і глікозид ціанідин), каротиноїди й пектин. Крім того, у листі є солантова, фумарова і лимонна кислоти, смолисті речовини (до 3%); у язичкових квітках - сапоніни, фенолкарбонові кислоти (хлорогенова, неохлорогенова, кавова, саліцилова). Соняшникову олію використовують як основу до мазей, пластирів і розтирань, вживають як жовчогінний засіб при хронічних захворюваннях печінки і жовчних шляхів (холецистит, холангіт, холангіогепатит, калькульозний холецистит). Крім того, вона входить до складу аерозолю “Лівіан”, який застосовують для лікування опікових ран. Крайові пелюстки (язичкові квітки) мають спазмолітичну, протималярійну дію. Препарати з них вживають при спазмах бронхів і шлунково- кишкових кольках, для покращення апетиту, як спазмолітичний засіб. Для лікування шкіри від висипів і застарілих виразок застосовують настойки однієї частини крайових квіток та листя на п’яти частинах 70% - го етилового спирту. При ревматизмі і хворобах вух вживають відвар кошиків соняшника [69].
Соняшникова олія широко використовується як сировина для виготовлення високоякісних фарб різного призначення. Фарби, виготовлені на основі соняшникової олії, характеризуються високими протиерозійними властивостями, тривалий час захищають вироби від псування.
Таким чином, соняшник має досить широкий діапазон використання в сільському господарстві, харчовій, лакофарбовій промисловості та медицині