СОНЯШНИК селекція, насінництво, технологія вирощування
СОНЯШНИК селекція, насінництво, технологія вирощування
В. І. ТРОЦЕНКО
Соняшник займає важливе місце в харчуванні людей. Високий вміст олії у насінні соняшнику характеризує його як високоолійну культурну рослину. В групі олійних культур соняшник за площею посівів посідає друге місце у СВІТІ ПІСЛЯ СОЇ-
Соняшник відносно молода сільськогосподарська культура. Після того, як він був завезений до Європи з американського континенту, використання його обмежувалося квітниками завдяки яскравому привабливому суцвіттю. Інколи насіння соняшнику використовувалось як замінник горіхів, і тільки в 20 столітті цей вид набув широкого розповсюдження як олійна культура.
В багатьох країнах світу спостерігається неухильне зростання виробництва олійних культур. Різко збільшилися ресурси олії та виробництво макухи і шроту, підвищилося споживання олії у порівнянні з продуктами тваринництва, які містять велику кількість речовин, що негативно впливають на здоров’я людини і є причиною серцево-судинних захворювань.
Щорічно в світі виробляється біля 60 мли. тонн олії, з цієї кількості приблизно 48 млн. тонн використовується людством як продукт харчування. За обсягами виробництва перше місце посідас соєва олія, потім - пальмова й третє - соняшникова. Слід враховувати також ту обставину, що виробництво олії в 15-20 разів дешевше, ніж виробництво тваринних жирів. Для того щоб одержати одну тонну тваринного масла, необхідно утримувати 10-12 корів. Для годівлі такої кількості тварин необхідно 9-10 гектарів землі. В той же час для одержання однієї тонни олії необхідний один гектар посіву соняшника (при значно менших затратах людино-годин). Крім олії, із цієї площі можна одержати до однієї тонни рослинного білку, вартість якого в кілька разів менша у порівнянні з вартістю білку тваринного чи мікробіологічного походження.
Вважається, що найбільш поширеною формою накопичення поживних речовин є олія, тому що при однаковій масі, в порівнянні з
іншими речовинами, вона значно перевищує їх за теплоутворюю - чою здатністю. Так, наприклад, один грам олії забезпечує 9500 калорій, тоді як один грам білку - лише 4400, а один грам вуглеводів - 4180 калорій.
В олії соняшника містяться біологічно активні речовини - фосфатиди, жиророзчинні вітаміни й провітаміни А, Д,Е. Вміст токоферолів (вітамін Е) досягає 60-80 мг%, фосфоліпідів - 0,7-10%, з яких 55-60% припадає на частку лецетинів - речовин, які є найбільш цінними для харчових і технічних потреб. Серед жирних кислот соняшникової олії основними є лінолева та олеїнова.
В Україні соняшник є основною олійною культурою для одержання олії, яка представляє собою високоякісний продукт із високим рівнем калорійності і широко використовується в харчовій та консервній промисловості. Слід звернути увагу на те, що потенціал соняшнику в зоні Лісостепу та Поліссі України далеко не використаний. За виходом олії з одиниці площі соняшник перевищує інші олійні культури й виробництво його економічно ефективне в усіх зонах країни.
Посівні площі під цією культурою розширюються не лише в Епропі, а також в інших країнах. Наприклад, у Сполучених Штатах Америки, де основною олійною культурою є соя, посівні плоші під соняшником збільшилися за останні 10 років майже вдвічі
На сьогодні зусилля вчених спрямовані на удосконалення технології вирощування цієї культури, на виведення скоростиглих сортів та гібридів, які забезпечать розширення зон вирощування.