Озимі хліба
До зернових озимих культур відносяться: пшениця, жито, ячмінь,
тритикале. Їх сіють осінню і отримують урожай після перезимівлі. Для осіннього розвитку і успішної перезимівлі їм необхідні знижені температур - 030С ( в фазі кущення 10-120С) протягом 35-60 днів. Порівняно з ярими озимі культури мають багато переваг. В них добре розвинена коренева система і вони краще використовують запаси вологи і поживних речовин рано навесні, менше схильні до пошкодження суховіями. Рослини, що перезимували швидко відростають, на 30-40 днів раніше від ярих укоріняються і, відповідно, на 10-15 днів раніше достигають, а тому є добрими попередниками для більшості
сільськогосподарських культур. Вирощування озимих культур зменшує напруженість весняних посівних і збиральних робіт.
У зв’язку з значними біологічними перевагами озимих порівняно з ярими культурами, їх урожайність значно вища, Проте ці переваги можуть бути реалізованими лише тоді, коли озимі перезимують і будуть створені сприятливі умови для їх весняно-літнього розвитку.