Зернові культури
На Україні зернові культури за площами посіву займають перше місце— понад 45% загальної посівної площі республіки. Велике поширення зернових культур пояснюється значною їх цінністю та різноманітним використанням. Вони дають необхідні для життя людей продукти харчування (хліб, крупи тощо). Крім того, забезпечують тваринництво концентрованими кормами (кукурудза, ячмінь, овес тощо), відходами (солома, полова та інші), зеленою масою, силосом тощо.
Зерно й солому використовують і як сировину для промисловості. Наприклад, із зерна виготовляють крохмаль, спирт, пиво тощо, а з соломи папір, головні убори, легке взуття.
За біологічними особливостями зернові злаки діляться на хлібні (пшениця, жито, ячмінь і овес) — злаки першої групи та просовидні (просо, кукурудза, сорго, рис), а також гречка — злаки другої групи.