Зберіганння та основні способи переробки овочів
Умови зберігання овочів залежать від їхнього призначення, видових і сортових особливостей, фізіологічного стану тощо.
Для збереження високої якості овочів при транспортуванні важливе значення має тара, яка захищає продукцію від механічних пошкоджень і полегшує механізацію робіт по завантаженню та розвантаженню продукції.
Вибір тарп, її місткість та конструкція визначаються фізіологічними
140. Стандарти на ящики для пакування овочів
|
осооливостями овочів, їх призначенням (для транспортування на далекі
відстані, для зберігання, переробки тощо). Тара, призначена для пакування та перевезення овочів, має бути стандартною, міцною, сухою, чистою і без стороннього запаху. ГОСТами 17812—72 і 13359—73 для пакування, транспортування і зберігання свіжих овочів, починаючи з 1973— 1974 pp., рекомендовані планчасті дерев’яні нерозбірні ящики (табл. 140).
Крім того, для затарювання овочів використовують поліетиленові ящики, мішкотару та контейнери.
Перевезення та зберігання свіжої городини в контейнерах забезпечує максимальну збереженість якості продукції і повну механізацію робіт по завантаженню та розвантаженню.
Показники якості овочів за діючими стандартами наведені в табл. 141.
Зберегти добру якість свіжих овочів можна лише при додержанні оптимальної температури й вологості у сховищах (табл. 142).
141. Стандарти на основні овочі
Культура |
Основні вимоги стандарту
1725—68 |
Помідори |
Плоди свіжі, цілі, чисті, сухі, здорові, невирод - ливі, без сонячних опіків, в фазі молочної, бурої, рожевої або червоної стиглості, але не перестиглі. Найменший діаметр плодів округлої форми 4 см, для сливовидних сортів не встановлюється
-І" V |
Капуста білоголова 1724—67 |
1721—67 |
Морква |
1722—67 |
Буряки столові |
механічних пошкоджень, м якуш плодів щільний з недорозвинутим водянистим насінням
Цибулини достиглі, здорові, цілі, сухі, чисті, з сухими зовнішніми лусками і сухою шийкою не більше 2,5 см. Найменший діаметр 3—4 см. Головки капусти, що закладаються на зберігання, свіжі, здорові, повністю сформовані, не тріснуті, з 3—4 покривними листками І качаном завдовжки 2—5 см
Коренеплоди свіжі, без пошкоджень, цілі, сухі, чисті, невиродливі, з довжиною черешків не більше 2 см. Діаметр коренеплоду 2,5—6 см.
Те саме. Діаметр коренеплодів 5—14 см.
неуражені хво |
мла