Cправочник агронома

Вирощування садивного матеріалу

Основний спосіб розмноження винограду — вегетативний, зокрема в зоні, вільній від філоксери,— чубуками, в зоні поширення філоксери — щепами. В республіці 90 % виноградників закладають щепленими саджанцями.

Вирощування підщепної лози. Маточник підщепних лоз — це насад­ження винограду філоксеростійких сортів, що розмножують спеціально для використання у щепах як підщепні чубуки.

Найбільш поширені районовані сорти підщеп: Рипарія X Рупестріс 101-14, Берландієрі X Рипарія Кобера 5ББ, Берландієрі X Рипарія СО 4, Берландієрі X Рипарія Кречунел 2.

Кращими грунтами для закладання маточників підщепних лоз є чор­ноземи типові, багаті на перегній, легкі за механічним складом, з водо­проникним підгрунтям і глибоким заляганням підгрунтових вод.

Маточні насадження закладають з площею живлення рослин 2,5 X X 2 м. Для забезпечення доброго росту кущів під садіння треба вносити 50—60 т гною, 12—15 ц суперфосфату і 5—7 ц калійної солі на 1 га. За­кладають маточник однорічними саджанцями. Глибина садіння залежно від морозостійкості сорту становить від 35—40 (Рипарія X Рупестріс

101-14) до 45—50 см (Кобер 5ББ, СО 4 та ін.). Для вирощування кущів на маточнику підщепних лоз встановлюють вертикальну 4—5-дротову шпалеру 2—2,5 м заввишки. Відстань між дротами по вертикалі 40—■ 50 см. Якщо маточник культивують на штамбах, застосовують Т-подібну шпалеру. В цьому разі пагони прикріплюють до горизонтальної рами

162. Показники плодоношення, кількості та якості врожаю основних і дефіцитних сортів винограду

Кількість

Середня маса гро­на, г

Врожай­

ність,

Ц/га

Сорт

плодонос­них паго­нів

грон на розвину­тий пагін

Цукрис­тість, %

Кислот­ність, г/л

Аліготе

60—80

1,1

78—108

80—100

17,8—20

5,3—10

Альфонс Лавальє

60—75

0,8—1

130-170

80—100

16—18

6-9

Бастардо Магарацький

61

1

163

80—100

21—25

7

Г олубок

Дністровський роже­

80-93

1,5—2

100

80—100

20—24

7—9

вий

53

0,53

250

90—120

19—21

6—8

Іршаї Олівер

50

0,6—0,7

125—150

60—80

16—23

5—8

Італія

35—50

0,5

326

60—120

15—20

6—8

Каберне Совіньйон

70—80

1,2

90

60—80

20—22

8

Карабурну

40

0,4—0,7

330

80—150

15—19

8—10

Кардинал

55—80

0,7—0,8

265

75

16,5—17,5

5,5—6

Кокур білий Королева виноградни­

55—80

0,6—1

180

100—250

17—22

7—10

ків

41—54

0,5—0,6

230

90—100

14—16

5—8

Красуня Цегледа Марсельський чорний

60

0,6—0,8

150

80—120

15—16

4—7,2

ранній

66—78

1

112

70—90

21—26,4

4,5-7,4

Мускат білий

46—58

0,6

120—180

60—70

24—27

4,3—4,6

Мускат гамбурзький

50 -60

1

210—230

40—120

16—22

6—7,5

Мускат таїровськнй

58

0,8

280

100

16—17

в—7

Одеський чорний

70—85

1 — 1,2

120

100—120

18—22

6,5—8

Перлина Саба

45—48

0,8

100—120

50—70

16—19

5—7

Піно сірий

52

0,82

87

30—100

19—25,3

6,8

Ранній Магарача

60—70

0,8—1

300—350

100—120

16—17

7,1

Рислінг рейнський

65—80

0,8

90—100

60—80

18—21

7,5

Рислінг італійський

35—60

0,7—1,5

110—120

75

16,2—21,1

5,8—10,1

Ркацителі

35—50

0,4—0,5

115

40—114

17—23

7—12,9

Рубіновий Магарача

62

1

160—170

90—100

20,9—23,8

6,3—7,5

Сапераві північний

75—80

1 — 1,4

109

72—115

21—23

7,2

Сенсо

65

1

220

90—120

16—19

6—8

40 років Жовтня

50—60

0,6

180

80—120

18—22

8—9

Сухолиманський білий

65—75

1,1

80—100

100—140

18—20

8—9

'Грамі нер рожевий

49—76

0,8—1,2

84

45—70

20—25

6.1

Фіолетовий ранній

78

1,4

85

101—105

20—23

5,4

Шасла біла

65—75

1,2

125—150

90—120

15—16

5—6

з 3—4 дротами. На маточниках підщепних лоз застосовують головчасте короткорукавне і штамбове формування кущів.

Довжину пагонів регулюють обламуванням та пасинкуванням. У сор­тів Кобер 5 ББ, СО 4, Кречунел 2 залишають 14—20 розвинутих паго­нів, Рипарія X Рупестріс 101-14 — в межах 12—18. Пасинки видаляють при їх відростанні на довжину до 15 см. Водночас видаляють вусики й суцвіття на пагонах. При безштамбовому формуванні пагони підв’язують з нахилом під кутом ЗО—45° з орієнтацією на південь або південний схід.

Для підживлення маточника підщепних лоз вносять по 3 ц сірчано - кислого амонію і 6 ц суперфосфату на 1 га. На малородючих грунтах до­дають по 0,5 ц/га сірчанокислого калію і 20 т/га перепрілого гною.

Підщепні лози (довжиною 2 м) або чубуки (0,5 м) на маточнику за­готовляють у грудні — січні. Перед закладанням на зберігання чубуки намочують протягом 2 год у 0,5%-йому розчині хінозолу при температурі близько 15°. Оптимальна вологість чубуків має бути 50—52%, вміст вуг­леводів близько 12 %. Зберігати підщепні лози і чубуки до щеплення треба у спеціально обладнаних приміщеннях при температурі 0—2° і від­носній вологості повітря не менше 80 %.

Вирощування прищепного матеріалу. Маточник прищепних лоз — це насадження районованих сортів, закладені елітними саджанцями, що ви­користовуються як прищепи при вирощуванні садивного матеріалу.

Закладання і догляд за маточником прищепних лоз такі самі, як і за звичайним виноградником, але провадити всі операції необхідно більш ретельно і своєчасно з тим, щоб одержати повноцінні й здорові рослини. При цьому, обрізуючи і обламуючи маточні кущі, навантаження на них зменшують на 20—25 %.

Залежно від природно-кліматичних умов, прищепні чубуки заготов­ляють у жовтні — грудні. При цьому мають бути забезпечені нормальне достигання лози і добра збереженість вічок. Не можна, зокрема, допуска­ти пошкодження їх морозами. Вміст вуглеводів у повністю достиглій лозі має становити не менше 19 %, а вологість 48—50 %.

Зразу після заготівлі прищепні лози нарізують на одновічкові чубуки, при необхідності одночасно їх калібрують за розмірами і протягом 2 год намочують у 0,5%-ному розчині хінозолу при температурі 15°. Зберігають їх у поліетиленових мішках при температурі 0...+ Г і вологості повітря 95 ±5 %.

Щеплення. Щеплення винограду — це з’єднання чубуків філоксеро­стійкого сорту з нестійкими проти цього шкідника європейськими сор­тами.

Оптимальні строки щеплення — від 20 березня до 20 квітня. Для щеплення відбирають чубуки діаметром 7—12 мм.

Підщепні чубуки нарізають розміром 40—50 см залежно від довжини щепи, «осліпляють» і підрізають під «п’ятку», тобто під нижній вузол.

Чубуки прищепи протягом 2—4 діб намочують у воді при температурі 15—18°, а потім провадять підгонку верхівок протягом 6—8 діб при температурі 24—26°, витримуючи температуру в базальній частині 2—5°. Для підгонки використовують електростратифікаційні установки ЕСУ-2М.

Одновічкові чубуки прищепи намочують у воді за 14—16 год до щеп­лення. При ручному щепленні роблять навскісну поліпшену копуліровку, а при машинному — щеплення на «ступінчастий шип» чи ін. Зрізи мають бути чистими, гладенькими, елементи з’єднання без розколів і зломів. Після з’єднання щепи парафінують при температурі 100—105° і ставлять на стратифікацію — теплову обробку при високій вологості, що забезпечує добре зростання щеп.

Найбільш поширений спосіб стратифікації — без вологоутримуваль - ного матеріалу в спеціальних теплицях на воді або з подачею кондиці­йованого повітря.

При стратифікації щеп на воді їх укладають в ящики, вистелені плівкою і на 10 см залиті водою. Щепи ставлять вертикально прищепою догори і вкривають поліетиленовою плівкою. В камерах, де встановлені щепи, підтримують температуру 28—30° і відносну вологість повітря не менше 95 %. Після з’явлення пагонів довжиною 1,5—2 см плівку зні­мають.

Стратифікація триває 14—18 діб, після чого щепи сортують. Усі щепи, які мають суцільний калюс і проросле вічко, направляють на за­гартування. З цією метою їх укладають у ті самі ящики, заливають гідропонним розчином шаром 3—4 см і встановлюють у світлих, неопа­люваних приміщеннях. На 3—4 дні ящики з щепами вкривають плівкою. Потім її знімають, а щепи залишають відкритими до садіння. Якщо доз­воляє погода ( температура повітря понад 10°), щепи виносять на відкри­ті майданчики, але краще провадити загартування у плівкових теплицях, де є можливість провітрювати приміщення і підтримувати необхідну температуру. Щепи, вибракувані під час сортування, ставлять на дорощу­вання у стратифікаційні камери.

Стратифікація без вологоутримувального матеріалу відкритим спо­собом провадиться у спеціальних камерах, обладнаних системою подачі кондиційованого повітря і пристроями для автоматичного підтримування температури й вологості.

Для збільшення виходу і поліпшення якості саджанців рекомендовано застосування регуляторів росту і фізіологічно активних речовин. Користу­ватися ними доцільно в період підготовки чубуків до щеплення, при стра­тифікації, загартуванні і при висадженні щеп у шкілку.

Під час підготовки чубуків до щеплення ефективне застосування міо- іонізиту, сахарози і гетероауксину.

Мі о-іон і з ит — природна речовина з вітамінною активністю. За­стосовується 0,005—0,01%-нип розчин у воді (5—10 г на 100 л води). Спосіб застосування — намочування підщепних чубуків перед щепленням за звичайно прийнятою технологією до повного насичення розчином (про­тягом 8—72 год).

Сахароза застосовується у формі 1—2%-ного водного розчину (1—2 кг на 100 л води). Спосіб застосування — такий самий, як і міо - іонізиту.

Г е т с р о а у к с. и н (бста-індоліл-оцтова кислота) — добре відомий стимулятор росту, застосовується в формі 0,01—0,05%-ного водного роз­чину (10—50 г на 100 л води). Способи застосування: намочування верх­ньої частини підщепи, щепи або всього чубука підщепи з експозицією від ЗО хв до 24 годин. Застосовують також 0,15—0,20%-нпіі розчин гетеро­ауксину (150—200 г па 100 л води), намочуючи в ньому верхні частини щепи 1—2 секунди.

У період загартування і перед висадженням щеп у шкілку для підви­щення їх життєдіяльності пропонується також застосування хлорхолін - хлориду (препарату тур). Використовують 0,1—0,15%-ний розчин за д. р.

Вирощування саджанців у шкілці. Під шкілку орють грунт на глиби­ну 50 см. При цьому вносять по 40 т гною і 6—8 ц/га суперфосфату.

Садять щепи у шкілку двома способами: по горбках, насипаних восе­ни, а також з наступним їх насипанням після садіння. У посадочні щі­лини подається вода з розрахунку 15—18 л на 1 м. Відстань між щілина­ми (рядами) 110—120 см. Щепи встановлюють у щілини зразу після подачі води. Глибина садіння 12—15 см від поверхні грунту. Відстань між щепами 8 см. На 1 га шкілки висаджують 100—120 тис. щеп. Садін­ня провадять, коли температура грунту на глибині 20—25 см досягне 12—13°. Після цього розпушують грунт на глибину 20—25 см. Таке роз­пушування повторюють після кожного поливу. Крім того, провадять куль­тивацію міжрядь на глибину 10—12 см і розпушування горбків.

Для зрошення шкілки використовують дощувальні установки загаль­ного призначення. Вологість грунту в шкілці має підтримуватися на рівні 75—90 % НВ. На чорноземних грунтах провадять 3—4, а на піща­них — 5—6 поливів при нормі витрати води близько 500 м3/га.

Протягом вегетаційного періоду рослини 10—12 разів обприскують 1 %-ним розчином бордоської рідини, а також 2—3 рази видаляють під­щепну поросль і корені на прищепі.

Викопують саджанці в кінці жовтня — на початку листопада. Саджан­ці сортують, відбирають здорові, які добре зрослися, з розвинутою коре­невою системою і елементами крони, що відповідають вимогам діючих стандартів.

Cправочник агронома

Додатки

І. Коефіцієнти переведення побічної та супутньої продукції в основну (по зернових, технічних, кормових культурах і травах — одиниці маси, по плодово-ягідних культурах і винограду — 1000 шт. садивного матеріалу по …

Техніка безпеки

У господарствах за організацію і стан охорони праці відповідають керівники (в колгоспі—голова, в радгоспі—директор). Головні спеціа­лісти господарства відповідають за охорону праці й техніку безпеки окре­мо по галузях: головний агроном — …

Зберігання сільськогосподарської техніки

Трактори, комбайни та іншу сільськогосподарську техніку зберігають здебільшого на відкритих майданчиках з твердим покриттям. У передо­вих господарствах складну техніку (трактори, комбайни) зберігають у закритих приміщеннях. Майданчики для зберігання техніки обладну­ють …

Как с нами связаться:

Украина:
г.Александрия
тел./факс +38 05235  77193 Бухгалтерия

+38 050 457 13 30 — Рашид - продажи новинок
e-mail: msd@msd.com.ua
Схема проезда к производственному офису:
Схема проезда к МСД

Партнеры МСД

Контакты для заказов оборудования:

Внимание! На этом сайте большинство материалов - техническая литература в помощь предпринимателю. Так же большинство производственного оборудования сегодня не актуально. Уточнить можно по почте: Эл. почта: msd@msd.com.ua

+38 050 512 1194 Александр
- телефон для консультаций и заказов спец.оборудования, дробилок, уловителей, дражираторов, гереторных насосов и инженерных решений.