Технологія зберігання окремих овочів
Зберігання капусти. Збирають капусту для тривалого зберігання, коли головки досягнуть нормальної стиглості, властивої певному сорту. Верхнє листя має бути зеленого або салатного кольору, а нижнє (розеткове) жовтіє. Для окремих зон можна рекомендувати такі строки збирання: на Поліссі — з 10 жовтня, в Лісостепу — з 15 жовтня, в Степу — в першій декаді листопада залежно від умов погоди, але до настання постійних приморозків.
253
Умови зберігання |
||||
Овочі |
температура, °С |
відносна вологість повітря, % |
Найбільш лежкі сорти |
Способи зберігання |
0—2 |
Цибуля- |
Часпик |
Капуста бі - 0—1 80—95
логолова
Капуста
цвітна
Морква
90—95
90-95
TOC o "1-5" h z Буряки сто - 0—1 90—95
лові
18—22 70—75
або 0—З
Цибуля ріп - 0—2 75—80
часта продовольча
Цибуля ріп - 1—8 70—75
часта (матка)
0—3 75—80
Амагер 611, Подарок, Білосніжна, Южанка 31, Харківська зимова, Ліка
Сніжинка, Московська консервна, Гарантія, МОВІР 74
ІІІантепе сквирська, Бірючекутська 415, Нантська харківська
Бордо 237, Кросбі єгипетський, Носівський плоский
Золотиста і ін.
Стригунівська носівсь - ка, Сквирська, Союз, Марківська місцева, Золотиста, Сонячна Золотиста, Союз, Стри - гунівська носівська, Сквирська, Марківська місцева, Сонячна
Одеський 13, Сакський, Харківський 1, Український білий гуляй- пільський, Победа
У кагатах і траншеях; у сховищах —■ в контейнерах, ящиках-клїтях, на стелажах, насипом (2,5— З м) з активним вентилюванням
У сховищах в ящиках - клітях до 30 кг
У кагатах (у ящиках по 10—15 кг) і в траншеях з перешаруванням піском, у сховищах (у ящиках по 10—15 кг), малогабаритних контейнерах (100 кг), в поліетиленових відкритих мішках (до 30 кг), на стелажах і в штабелях з перешаруванням піском У кагатах і траншеях насипом, у сховищах в контейнерах (200—300 кг), суцільном шаром (1,5—
2 м) з активним вентилюванням
У ищиках-лотках, насипом (1,5—2,5 м) у засіках
3 активним вентилюванням
У ящиках, контейнерах (200—300 кг), насипом у засіках шаром 2,5—3 м з активним вентилюванням Насипом (2,5—3 м), у контейнерах та в засіках шаром до 1 м, у планчас - тих ящиках по 20—25 кг з активним вентилюванням
Як продовольчий, так і насінний у ящиках по 15— 20 кг або насипом (1,5— 2,5 м) в засіках з активним вентилюванням
Плоди помідорів: зелені молочні бурі стиглі |
4—6 1—2 |
12—14 80—90
8—10 80—90
80—90
90—95
Київський 139, Донець - У ящиках, у ящиках-лот - кий 3/2-1, Волгоград - ках по 8—10 кг ський 5/95, Новинка Придністров’я, Консервний Київський,
Світанок, Іскорка
Продовження табл. 142
Умови зберігання |
1 |
|||
Овочі |
температура, °С |
відносна вологість повітря, % |
Найбільш лежкі сорти |
Способи зберігання |
90—95 Ніжинський 12, Успіх У ящиках і поліетилено- |
0—2 |
Огірки |
221, Сигнал 235, Харківський, Вітязь |
вих пакетах місткістю до З кг |
85—90 Донський 14, Універ - У ящиках сал 6, Сімферопольсь - ЗО кг |
1—2 |
місткістю до |
Баклажани |
кий 105, Донецький |
урожайний, Алмаз Новочеркаський Ювілейний 307, Ново - гогошари, Подарок Молдови, Кристал Мелітопольський 60, |
У ящиках місткістю до 10 кг |
35, |
Перець лодкий |
0—1 |
90—95 |
со- |
На стелажах у полові |
Кавуни |
70—75 |
3—4 |
2—4 |
Дині |
Борчанський 70—80 Кубанка 93
Гарбузи сто - 5—15 60—65 Український багато-
У холодильниках в ящи-
ках-клітях, у динвсхови - щах в кошиках по одній На стелажах, вистелених
Мозолі ївсь - соломою |
лові |
пліднии, кий 15, Мигдальний 35, Грибовський зимовий 31
У стаціонарних сховищах з природною вентиляцією капусту зберігають на стелажах пірамідальними штабелями шириною внизу до 1 м, висотою 0,5—0,6 м. Штабелі розміщують поперек стелажів. Головки можна також укладати суцільним шаром по всій ширині стелажів у 2—3 ряди в шаховому порядку. Проміжок між верхнім рядом капусти і наступним стелажем має бути 15—20 см.
Найкраще капуста зберігається у сховищах з активною вентиляцією або в холодильниках, в ящиках-клітях чи контейнерах. Ящики-кліті встановлюють у сховищах в 5—6 рядів. Між1 верхнім ящиком і стелею залишають простір 70—80 см. Контейнери ставлять у 3—4 ряди.
У сховищах з активною вентиляцією капуста добре зберігається в штабелях шириною 2,5—3 м і висотою, при якій головки не скочуються. Штабелі розташовують вздовж вентиляційного каналу, вкритого настилом з рейок шириною 1 м, по якому подається 80 м3 повітря на 1 т капусти за годину.
Насінну капусту зберігають у стаціонарних сховищах на стелажах в 1—2 шари або підвішують за качани між полицями.
Зберігання капусти в кагатах і траншеях. Розміри кагатів для зберігання капусти такі (м): ширина 1—2, глибина котлована — 0,3, висота штабеля — 0,7—1,2, довжина 15. Перед закладанням головок на зберігання кагати обладнують припливно-витяжною вентиляцією. У котлован головки вкладають щільно^ причому кожний наступний шар за довжиною і шириною на одну головку зменшують, щоб надати кагату правильної дахоподібної форми. Головки нижніх шарів вкладають качанами догори, а верхнього — навпаки.
Укривають кагати за два рази: спочатку соломою знизу шаром 10— 25 см і по гребеню 10—15 см, потім землею з боків шаром до 10 см, не
255
вкриваючи гребінь. Після зниження температури в середині кагату до 0° його вкривають вдруге землею шаром 40—60 см з боків і 25—40 см по гребеню. На випадок великих морозів необхідно заздалегідь підготувати вкривний матеріал (солому, гній тощо).
Зберігання моркви, редиски і столових буряків. Успішне зберігання моркви значною мірою залежить від сорту і умов вирощування. Так, сорти Шантене 2461 і Незрівнянна краще зберігаються, ніж сорт Нантська харківська. Коренеплоди одного сорту, але вирощені за літніх строків сівби, зберігаються краще, ніж за весняних.
Моркву, призначену для тривалого зберігання, необхідно збирати тоді, коли температура повітря вдень становить 5—8°, запобігаючи прив'ялюванню і приморожуванню коренеплодів. У продовольчої моркви гичку обрізують біля самої головки коренеплоду, у насінної — на відстані 0,5— 0,7 см. Моркву, зібрану в теплу погоду, не можна закладати відразу на зимове зберігання. Спочатку її необхідно охолодити. Моркву, зібрану в дощову погоду, перед закладанням на тривале зберігання треба добре провітрити. На зберігання не можна закладати пошкоджені та уражені коренеплоди.
При зберіганні у штабелях пересипання коренеплодів піском роблять так: на підлогу сховища насипають пісок шаром 5—6 см, на який обережно укладають один шар моркви. Зовнішні коренеплоди укладають корінням в середину штабеля. Потім цей шар моркви засипають шаром піску товщиною 3—4 см, знову кладуть шар моркви та піску і так до висоти 0,8—1 м.
Добре зберігається морква також у ящиках, корзинах, контейнерах. У тарі в контейнерах або ящиках можна зберігати моркву по-різному. Завантажені у тару коренеплоди підвозять з поля до сховища, пересипають зверху топким шаром (3—4 см) піску або супіщаного грунту і закладають у сховище. Моркву з тимчасових сховищ (кагатів) старанно перебирають, вкладають у ящики, а потім завозять у постійне сховище.
У сховищах контейнери або ящики встановлюють штабелями висотою
2,5— 3 м і закріплюють їх рейками.
Заслуговує уваги зберігання моркви в поліетиленових пакетах місткістю до 3 кг. Укладають в них здорові, непошкоджені коренеплоди, після чого пакети зав’язують і укладають на стелажі у сховищі в 3—4 ряди. Добре зберігається морква і в поліетиленових мішках місткістю 25—30 кг. Такі мішки не зав’язують, а залишають відкритими.
В умовах активної вентиляції моркву краще зберігати в засіках з щільними стінками шаром до 1,5 м. За відсутності сховищ моркву можна зберігати в траншеях. Для цього роблять невеликі траншеї, укладають шар моркви і присипають землею або піском шаром 3—4 см, на землю знову кладуть моркву і також засипають землею або піском і так до заповнення траншеї. Зверху траншею вкривають землею: спочатку шаром 25—ЗО см, а при настанні постійних морозів товщину укриття збільшують до шару, на який промерзає грунт.
Моркву можна зберігати в ящиках або контейнерах, встановлених у траншеях чи кагатах. Для кагатів роблять котловани довжиною до 10 м, глибиною 20—40 см і шириною, що відповідає 2—6 ящикам. Ящики встановлюють штабелями у формі двосхилого кагату. Між ящиками залишають для вентиляції один або два невеликих канали залежно від ширини кагату. Ці канали виводяться за вкриття з торцевих боків на 1—
1,5 м і закінчуються трубами або ящиками без дна. Для швидкого охолодження на трубах з підвітряного боку встановлюють переносні або постійні козирки. Зимою вентиляційні труби знімають, а канали старанно закривають і утеплюють. Ящики або контейнери з морквою в кагатах укривають землею так само, як і в траншеях. Таким же способом ящики
і контейнери з морквою можна закладати на зберігання і в траншеї шириною 1,5—2 м. Для посилення вентиляції з одного боку траншеї встановлюють трубу висотою 1,5 м з козирком. Укривають такі траншеї, як і звичайні.
Редиску обрізають від гички і зберігають в постійних сховищах у зволоженому піску або в поліетиленових пакетах місткістю 1,5—2 кг. У траншеях редиску зберігають, як і моркву, пересипаючи піском. Найкраще зберігати редиску в холодильниках у поліетиленових пакетах місткістю до 2 кг.
Столові буряки. Перед закладанням на постійне зберігання коренеплоди очищають від землі, обрізають гичку і перебирають, вибраковуючи хворі, биті, підморожені. Після цього буряки зразу закладають на зимове зберігання. При необхідності можна кілька днів тримати коренеплоди на полі в купах шириною не більше 2 м, вкритих соломою або гичкою.
Найчастіше буряки зберігають у постійних сховищах у засіках висотою до 1,5 м, шириною до 2 м, в ящиках місткістю ЗО кг і в контейнерах. Добре зберігаються вони і в напівзаглиблених кагатах шириною 1,5—2 м, обладнаних припливно-витяжною вентиляцією. Укривають такий кагат соломою шаром ЗО—35 см, а зверху землею шаром до 0,8 м. При пізньому закладанні коренеплодів на зберігання вентилювати кагати не обов’язково.
Можна зберігати столові буряки в траншеях шириною 1 м, глибиною 0,8 м, обладнаних вентиляцією. Вкривають траншеї спочатку соломою, потім землею, доводячи її шар до 60 см.
Насінники буряків зберігають, пересипаючи землею, у траншеях таких самих розмірів, як і моркву.
Зберігання петрушки, селери, пастернаку та хрону. У траншеях і кагатах петрушку та селеру можна зберігати, як і моркву, пересипаючи піском; у постійних сховищах — штабелями шириною до 70 см. Штабелі, розміщені на підлозі і нижніх стелажах, роблять висотою 70 см, а на верхніх стелажах — не вище 50 см і шириною залежно від ширини стелажів. Розміщують штабелі на відстані 50 см один від одного.
Пастернак краще зберігати в постійних сховищах у нешироких (до 1,5 м) засіках шаром до 75 см, не пересипаючи піском.
Хрін, призначений для швидкої реалізації, зберігають у невеликих засіках заввишки 0,5 м. На тривале зберігання його укладають у пірамідальні штабелі з обов’язковим пересипанням піском. Корені хрону швидко в’януть, тому штабелі треба періодично зволожувати.
Зберігання цибулі та часнику. На зберігання треба закладати достиглі цибулини без механічних пошкоджень. Зібрану цибулю протягом 5—7 днів просушують у полі, розклавши її тонким шаром і часто перевертаючи. Після цього її досушують у сушарнях.
В сушарнях цибулю-ріпку і сіянку сушать протягом 10—14 діб на сітчастих або гратчастих стелажах, поступово підвищуючи температуру до ЗО—35° у кілька етапів. Після 3—4-добового сушіння цибулю охолоджують (при цьому підсихає поверхня запітнілих цибулин), потім знову підігрівають і так до висихання зовнішньої луски. Під час сушіння цибулю перемішують, щоб уникнути зігрівання. У кінці сушіння температуру підвищують до 40° на 8—10 годин. Це запобігає ураженню шийковою гниллю і скорочує тривалість сушіння в кілька разів порівняно з сушінням на полі. Сушіння потоком теплого повітря запобігає зігріванню цибулі.
Висушену цибулю можна зберігати тут же в сушарнях насипом, вентилюючи зовнішнім повітрям при підвищенні температури в середині насипу понад 5°, або в контейнерах, корзинах, планчастих ящиках, рогожних кулях, мішках тощо.
257 |
9 4-2713
Продукція |
■ Сховище |
Вере сень |
Жов тень |
Листо пад |
Тру тень |
|
Холодна |
||||||
Буряки, редька, брук |
Із штучним охолодженням |
1,5 |
0,8 |
0,8 |
0,7 |
|
ва, хріп, кольрабі, |
Без штучного охоло |
1,7 |
0,9 |
0,8 |
0,7 |
|
пастернак |
дження |
|||||
Кагати, траншеї |
1,5 |
1 |
0,7 |
0,6 |
||
Морква, петрушка, се |
Із штучним охолодженням |
2,2 |
1.3 |
1,2 |
0,3 |
|
лера, ріпа |
Без штучного охоло |
2,3 |
2 |
1,3 |
0,8 |
|
дження |
||||||
Зберігання з перешару |
1,2 |
1 |
0,6 |
0,4 |
||
ванням піском |
||||||
Кагати, траншеї |
1,5 |
1,3 |
1,2 |
0,6 |
||
Капуста білоголова, |
Сховища без штучного |
— |
3,3 |
2,4 |
1,1 |
|
червоноголова, савой |
охолодження |
|||||
ська, брюссельська (се |
Кагати, траншеї |
— |
3,3 |
1,8 |
1 |
|
редньостиглі сорти) |
||||||
Тс саме (пізньостиглі |
Із штучним охолодженням |
— |
2,3 |
1,3 |
1 |
|
сорти) |
Без штучного охоло |
— |
2,8 |
2,1 |
1 |
|
дження |
||||||
Кагати, траншеї |
— |
2,8 |
1,8 |
0,8 |
||
Цибуля ріпчаста та |
Із штучним охолодженням |
0,8 |
0,7 |
0,6 |
0,5 |
|
вибірок продовольчий |
Без штучного охоло |
1,7 |
1,2 |
1,1 |
0,6 |
|
дження |
||||||
Часник |
Із штучним охолодженням |
1,6 |
1 |
0,9 |
0,9 |
|
Без штучного охоло |
3 |
2 |
1,2 |
1,1 |
||
дження |
||||||
Гарбузи |
Те саме |
1,5 |
1,2 |
0,7 |
0,5 |
|
Тепла |
||||||
Буряки, редька, брук |
Із штучним охолодженням |
1,6 |
1,1 |
1 |
0,7 |
|
ва, хріп, кольрабі, пас |
Без штучного охоло |
2 |
1,3 |
1 |
0,7 |
|
тернак |
дження |
|||||
Кагати, траншеї |
— |
1,5 |
1,3 |
0,7 |
||
Морква, петрушка, се |
Із штучним охолодженням |
2,3 |
1,8 |
1,3 |
0,8 |
|
лера, ріпа |
Без штучного охоло |
2,5 |
2,2 |
1,3 |
0,8 |
|
дження |
||||||
Капуста білоголова, |
Те саме, кагати і траншеї |
— |
4 |
3,8 |
2,3 |
|
червоноголова, савой |
||||||
ська, брюссельська |
||||||
(середньостиглі) |
||||||
Те саме (пізньостиглі |
Із штучним охолодженням |
— |
3,5 |
2,3 |
1,8 |
|
сорти) |
Без штучного охолоджен |
— |
3,8 |
3,5 |
2 |
|
ня, кагати, траншеї |
||||||
Із штучним охолодженням |
0,8 |
0,7 |
0,6 |
0,5 |
||
Цибуля ріпчаста та ви |
Без штучного охоло |
2 |
1,5 |
1,3 |
0,7 |
|
бірок продовольчий |
дження |
|||||
Часник |
Із штучним охолодженням |
1,9 |
1,7 |
1,2 |
1 |
|
Без штучного охоло |
3,2 |
2,1 |
1,5 |
1,1 |
||
дження |
||||||
Гарбузи |
Те саме |
1,5 |
1,2 |
0,7 |
0,5 |
|
П р_и мітки, і. При зберіганні коренеплодів у кагатах |
і траншеях з перешаруванням піском |
|||||
І. При зберіганні плодів у холодильних камерах з регульованим газовим середовищем |
природні |
|||||
на 15 %. |
||||||
3. У холодній зоні при зберіганні плодів у сховищах без |
штучного охолодження природні втра |
|||||
4. До теплої зони віднесено Кримську, Миколаївську, Херсонську і Одеську області, а до холодної |
Січень |
Лютий • |
Березень |
Квітень |
Травень |
Червень |
Липень |
Серпень |
зона |
|||||||
0,6 0,6 -> |
0,6 0,6 |
0,6 0,6 |
0,8 0,8 |
0,9 1,1 |
0,9 1,9 |
— |
— |
0,3 0,7 0,7 |
0,3 0,7 0,8 |
0,6 0,7 1 |
0,9 1 1,2 |
2 1 2,4 |
1 |
— |
І |
0,3 |
0,4 |
0,4 |
0,6 |
1,2 |
-- |
-- |
— |
0,6 2,5 |
0,6 2,7 |
0,8 |
0,9 |
2 |
-- |
-- |
— |
2 |
2,5 |
-- |
-- |
— |
--- |
--- |
— |
1 1 |
1 1,2 |
1.3 1.3 |
1,3 1,5 |
1,8 |
1,8 |
— |
|
0,8 0,5 0,6 |
0,8 0,5 0,6 |
1,1 0,6 0,6 |
1,3 0,8 1 |
1,1 1,7 |
1,2 |
1,5 |
1.5 2.5 |
0,9 1,1 |
0,9 1,2 |
0,9 1,3 |
0,9 1,5 |
1,5 |
1,5 |
1,5 |
1J/ |
0,3 |
-- |
— |
-- |
-- |
-- |
-- |
— |
зона |
• |
||||||
0,6 . 0,6 |
0,7 0.7 |
1 1,2 |
1,1 1,8 |
1,1 1,9 . |
1,2 2 |
||
0,5 0,7 0,7 |
0,6 1.3 1.3 |
0,7 1,4 1,6 |
2.3 1,6 2.3 |
2.5 1,8 2.5 |
1,9 |
-- |
/ |
• 1.3 1.4 |
1.3 1.4 |
2 2,1 |
--- |
--- |
— |
------------- |
— |
0,5 0,6 |
0,5 0,7 |
1 1,1 |
1,3 1,6 |
1,6 2 |
1,6 |
1,8 |
1,8 3 |
1 1,1 |
1 1,2 |
1 2 |
1 2,5 |
1,7 |
1,7 |
1,7 |
2 |
0,3 |
— |
— |
_ |
--- |
— |
--- |
----------------- |
природні втрати не нараховують. _ втрати нараховуються за нормами, затвердженими для сховищ з охолодженням, із зменшенням |
|
||||||
ти нараховуються за нормами, встановленими для сховищ із штучним охолодженням, всі інші області Української РСР. • |
|
9* 259
Навесні, за 10—12 днів до садіння, сіянку прогрівають при температурі ЗО—35°, що сприяє підвищенню врожаю та зменшує стрілкування рослин.
При зберіганні сортів гострої і напівгострої цибулі у сховищі підтримують температуру від 0 до 1°. Сорти солодкої цибулі, зокрема Ялтинську місцеву, краще зберігати в холодильниках при 0° без попереднього витримування при підвищених температурах.
У сховищах зі штучним охолодженням цибулю-ріпку гострих сортів найдоцільніше зберігати при температурі —3° і відносній вологості повітря 70—80 %. Добрі результати дає активна вентиляція в цибулесхови - щах при шестиразовому обміні повітря протягом години.
Ящики з цибулею розміщують у шаховому порядку штабелями висотою 8—10 ящиків. Контейнери укладають в 3—4 яруси. МІЖ' штабелями залишають проходи завширшки 70—75 см.
Технологія зберігання часнику така сама, як і цибулі. Після достатнього просушування його закладають у постійні сховища в ящиках або в засіки насипом (1,5—2 м) і періодично вентилюють.
Зберігання зеленних культур. Товарну продукцію зелешшх культур (цибуля на перо, щавель, салат, шпинат, кріп, ревінь, молоді боби квасолі, боби цукрового гороху та ін.) зразу після збирання перешаровують льодом і укладають в холодильники з температурою 0° або в підвал. Добрі результати дає зберігання зеленних овочів пучками в пакетах з поліетиленової плівки місткістю 0,5 кг у холодильниках при 0°.
За овочами, які зберігаються, необхідно наглядати щодня. Температура і вологість повітря мають бути оптимальними протягом усього періоду зберігання. Щоб цього досягти, в місцях, де зберігаються овочі, рівномірно на висоті 1,5 м від підлоги розвішують термометри і психрометри. Залежно від їх показань, що записуються у спеціальний журнал, сховища вентилюють або утеплюють.
Для усунення надмірної вологості сховища ретельно провітрюють в ясну погоду вдень і вночі. При загрозі заморозків відкритими лишають люки і труби, а двері закривають.
Не можна допускати різких коливань температури у сховищах і запотівання овочів. Щоб уникнути цього, повітря у сховище пускають невеликими порціями.
У буртах, крім контролю за температурою повітря, перевіряють стан овочів (коренеплодів, головок капусти), відбираючи з них 1—2 рази на місяць проби. Виконувати цю роботу треба за сухої погоди.
При виявленні гнилей овочі негайно перебирають, після чого уражені видаляють, а неушкоджені відправляють споживачам або після ліквідування вогнищ хвороби залишають для дальшого зберігання.
Вивантажувати овочі з траншей і буртів дозволяється лише при теплій, сонячній погоді.
Для підтримання оптимального режиму зберігання овочів у перші дні сховища ретельно провітрюють. За доброї, сухої погоди їх провітрюють і вночі. Двері, люки, вентиляційні труби у цей час мають бути відкритими. При загрозі приморозків відкривають тільки вентиляційні люки й труби, а двері зачиняють.
Взимку при мінусовій температурі зовнішнє повітря впускають поступово, змішуючи його з повітрям сховища, або вентилюють внутрішнім повітрям (рециркуляція). При зберіганні овочів у буртах, крім контролю за температурою повітря, перевіряють стан самих овочів (коренеплодів, головок капусти), відбираючи по одній-дві проби на місяць у погожіі дні.
Норми природних втрат маси овочів під час зберігання наведені в табл. 143.