Шкідники і хвороби овочевих культур у відкритому грунті
Шкідники капусти та інших хрестоцвітих (капустових)
Капустяна попелиця. Поширена на всій території республіки, крім капусти, пошкоджує також редиску, ріпак, брукву та інші хрестоцвіті. Дорослі попелиці та їхні личинки висмоктують соки з рослин, внаслідок чого листки зморщуються і жовкнуть. Ріст пошкоджених рослин уповільнюється, врожайність дуже знижується. Найбільш небезпечна попелиця в середині та наприкінці літа, під час інтенсивного розмноження.
Хрестоцвіті клопи. З місць зимівлі ці шкідники виходять наприкінці квітня або на початку травня. Живляться бур’янами, а після висадження в грунт розсади капусти і насінників хрестоцвітих переходять на них. Проколюючи своїм хоботком шкірку листка або квітконосних пагонів, клопи висмоктують з них сік. У місці проколу з’являються світлі крапки,
які через деякий час зливаються у плями. Пошкоджені листки стають зморшкуватими і жовкнуть. Насінники дають щупле, низькоякісне насіння.
Хрестоцвіті блішки. Більше поширені й шкідливі у південних і південно-східних районах республіки. Із місць зимівлі виходять рано, зокрема у південних областях їх можна побачити на бур’янах у кінці березня — на початку квітня, а в північних та центральних — у другій половині квітня. Жуки живляться спочатку сходами бур’янів, пізніше капустою, редискою та іншими хрестоцвітими, виїдаючи в листках цих рослин, особливо по краях, дірочки. При сильному пошкодженні вони зливаються у великі дірки, тканини відмирають і рослини гинуть.
Капустяна совка. Поширена повсюдно і в окремі роки може розмножуватись у значній кількості. Протягом літа дає два покоління. Метелики першого покоління літають з середини травня до кінця червня, другого — з половини липня протягом серпня та першої половини вересня.
Гусениці спочатку вигризають великі наскрізні отвори у листках, а після зав’язуванння головок вгризаються в їх середину і роблять там ходи, забруднюючи їх своїми екскрементами. Пошкоджені головки загнивають і стають непридатними для споживання.
Капустяний білан. Небезпечний шкідник хрестоцвітих, особливо капусти, редиски, редьки і брукви. Гусениці живуть невеликими групами (по 4—-8) і вигризають у листках м’якуш з країв, залишаючи непошкодже - ними лише товсті жилки. Найбільш численними і шкідливими є гусениці другого та третього поколінь (в липні — серпні). Нерідко пошкоджена капуста гине, не встигши навіть зав’язати головки.
Ріпаковий білан. Перше покоління цього шкідника розвивається на бур’янах з родини хрестоцвітих (капустових), друге і третє — на капусті та інших хрестоцвітих. У південних районах дає чотири покоління. Гусениці об’їдають листки капусти.
Капустяна міль. Поширена повсюдно, але більшої шкоди завдає в півдешшх і південно-східних районах республіки. Метелики вилітають у квітні і відкладають яйця па різні хрестоцвіті. Гусениці виїдають м’якоть листків маленькими ділянками, залишаючи непошкодженою шкірку з верхнього боку. Внаслідок цього па листках утворюються численні напівпрозорі округлі плями, або «віконця», характерні для цього шкідника. Пошкоджені листки жовкнуть і засихають, що дуже знижує врожай. Протягом літа розвивається три-чотири покоління. Найбільшої шкоди капусті завдає в червні — липні.
Ріпаковий пильщик. Поширений повсюдно, але більшої шкоди завдає у зволожених західних районах Полісся та Лісостепу. Пошкоджує капусту, редиску, редьку та інші хрестоцвіті. В окремі роки розмножується в масовій кількості і завдає великої шкоди. Личинки пильщика живляться листками, обгризаючи їх з країв. На дуже пошкоджених рослинах від листків часто залишаються одні лише товсті жилки. Пошкоджує також насінники хрестоцвітих культур, спричиняє уповільнення росту й розвитку рослин та зниження врожаю.
Ріпаковий квіткоїд. Завдає значних пошкоджень насінникам овочевих хрестоцвітих культур, знижує врожай насіння.
Жуки пошкоджують квітки й бутони, внаслідок чого вони спочатку жовтіють, а потім опадають. Стручки з пошкоджених квіток розвиваються неповноцінними, врожай насіння знижується, а іноді зовсім гине. Личинки живляться пилком квіток.
Капустяна муха. Дуже поширений шкідник капусти, редиски та інших хрестоцвітих. Особливо великої шкоди завдає на півдні республіки та на зрошуваних землях.
Літ мухи починається в другій половині або в кінці квітня, коли грунт
прогріється до 12—13°. Через кілька днів після вильоту з місць зимівлі самки відкладають яйця, розміщуючи їх у грунт біля кореневої шийки рослин або безпосередньо на кореневу шийку. Личинки вгризаються в корені або коренеплоди і живляться їх тканинами, внаслідок чого рослини починають в’янути, листя їх темнішає, часто набуває синюватого забарвлення. Розвиток таких рослин уповільнюється або й зовсім припиняється і нерідко вони гинуть.
Цибулева муха. Трапляється скрізь, де вирощують цибулю, але більшої шкоди завдає в районах з достатньою вологістю влітку. Личинки мухи вгризаються в рослини крізь основи листків або збоку денця і до закінчення розвитку перебувають усередині цибулини, живлячись її тканинами. Пошкоджені цибулини здебільшого загнивають, листки їх спочатку жовтіють і прив’ядають, а згодом всихають.
Кореневий (цибулевий) кліщ. Пошкоджує цибулю і часник як у період вегетації, гак і під час зберігання. В цибулини та головки часнику кліщі проникають через денця, потім розселяються між лусками, якими й живляться. Внаслідок пошкодження поверхня луски вкривається буруватою трухлявиною. Пошкоджені цибулини загнивають. При вологості повітря понад 70 % кліщі продовжують пошкоджувати цибулю і часник у сховищах під час зберігання.
Тютюновий і цибулевий трипси. В окремі роки завдають значних пошкоджень цибулі, особливо на півдні республіки. В південних областях на посівах цибулі з’являються в квітні, в середній смузі — в травні. Оселяються переважно в піхвах листків і суцвіть, висмоктуючи з них сік, внаслідок чого листки викривляються, жовкнуть та всихають. Суцвіття насінників цибулі, заселені трипсами, засихають або дають щупле насіння низької схожості. Трипси пошкоджують також цибулю під час зберігання у сховищах.
Шкідники пасльонових і гарбузових культур
Шкідники помідорів, баклажанів і перцю. Найбільшої шкоди помідорам, баклажанам та перцю завдають гусениці бавовникової совки, особливо в південних областях, а також помідорна та городня совки. Небезпечним шкідником пасльонових є колорадський жук. З шкідників, які живуть у грунті, майже в усіх областях поширені й завдають шкоди капустянка, справжні й несправжні дротяники, гусениці озимої совки. В останні роки значних пошкоджень помідорам і баклажанам завдає бурий (іржавий) помідорний кліщ. Тютюновий грипе, оранжерейна попелиця та павутинний кліщ у деякі роки також сильно пошкоджують баклажани і помідори.
З шкідників гарбузових культур дуже небезпечний павутинний кліщ. Найбільшої шкоди він завдає огіркам у сухі жаркі роки. В полі з’являється в квітні — на початку травня і протягом вегетації дає 5—8 поколінь. Живуть і живляться кліщі на нижньому боці листків, вкриваючи їх тонкою павутиною. На пошкоджених листках з’являються світлі крапки, потім окремі ділянки знебарвлюються і листки засихають.
Дуже поширена також баштанна попелиця, яка завдає найбільшої шкоди гарбузовим культурам на півдні, особливо за помірно вологої і теплої погоди. Пошкоджує вона баклажани й перець. Протягом вегета-
1 — уражене коріння; 2 — спори в клітині ураженого кореня
ційного періоду дає 12—15 поколінь. Перші весняні покоління розвиваються на бур’янах, у другій половині літа переходять на гарбузові культури, висмоктуючи соки з пагонів, листків, зав’язей і квіток. При сильному пошкодженні листки скручуються, в’януть і врешті-решт всихають, а самі рослини перестають рости і незабаром гинуть, так і не зав’язавши плодів.
Хвороби хрестоцвітих (капустових)
Кила. Грибна хвороба. Уражує корені розсади і дорослих рослин капусти протягом усього періоду вегетації. На коренях утворюються нарости і пухлини різних розмірів. Уражені рослини пригнічуються, листя жовтіє, в’яне, головки часто зовсім не утворюються. Наприкінці вегетації нарости під впливом грунтових мікроорганізмів загнивають і руйнуються. При цьому звільняється велика кількість спор збудника хвороби, які заражають грунт.
Фузаріозне в’янення, або жовтизна. Грибна хвороба. Уражує розсаду і дорослі рослини. Сім’ядолі й листки ураженої розсади жовтіють і рослина гине. Хворі дорослі рослини відстають у рості, їхні листки жовтіють, втрачають тургор і опадають. Часто хвороба проявляється в однобічному ураженні рослин або листків, внаслідок чого рослини розвиваються нерівномірно. Хворі рослини пригнічені й часто гинуть.
Чорна плямистість (альгернаріоз). Грибна хвороба. Великої шкоди завдає насінникам капусти та іншим хрестоцвітим у вологі роки. Уражуються здебільшого стручки і насіння. ГІа стручках утворюються темні круглі плями, які при високій вологості повітря вкриваються темним нальотом. Часто хвороба проявляється у потемнінні й руйнуванні тканин кінчиків стручків, внаслідок чого вони розтріскуються.
Суха гниль (фомоз). Грибна хвороба. Уражує рослини в усіх фазах розвитку. Особливо терплять насінники капусти.
В розсади уражуються сім’ядолі, стебла і корінці, на яких з’являються світло-бурі плями з чорними крапками — пікнідами гриба.
У відкритому грунті на рослинах капусти першого року хвороба проявляється на листках, стеблах і коренях. Листки вкриваються світло-бурими плямами. На стеблах, здебільшого у прикореневій частині, плями сірі, потім темнішають і вкриваються чорними крапками.
Хвороби помідорів, баклажанів і перцю
Фітофтороз помідорів. Грибна хвороба. Уражує помідори, картоплю та інші пасльонові в усіх зонах республіки. На плодах з’являються коричнево-бурі, тверді, розпливчасті плями. У вологу погоду на них утворюється світло-сірий наліт, що складається з конідієносців і конідій гриба. Уражені плоди швидко загнивають. На уражених листках і стеблах помідорів з’являються червоно-коричневі плями. Первинне зараження помідорів відбувається від картоплі.
Суха плямистість, або макроспоріоз. Грибна хвороба. Уражує листки, плоди і стебла. На нижніх, а потім і верхніх листках утворюються темно-бурі округлі плями з концентричними колами. На плодах з’являються великі чорні вдавлені плями, розташовані біля плодоніжки або в місцях розтріскування плодів. У вологу погоду плями на листках, стеблах і плодах вкриваються чорним нальотом.
Біла плямистість, або септоріоз. Грибна хвороба, поширена у відкритому і закритому грунті. Уражуються, головним чином, листки, зрідка стебла і плоди. Перші ознаки хвороби з’являються на сіянцях і розсаді помідорів у вигляді бруднувато-білих плям з темним обідком і численними темними крапками. При сильному ураженні плями зливаються і вкривають усю листкову пластинку. Листки жовтіють і засихають.
Бактеріальний рак. Проявляється у двох формах. При першій уражується судинна система, внаслідок чого розсада чи дорослі рослини в’януть і засихають. На поперечному розрізі стебла або черешка видно потемніння судин. Бактерії по судинах часто проникають в плоди і заражають насіння.
При другій формі спостерігається місцеве ураження плодів, ознакою якого є білі або жовті плями з темним центром. У цій формі хвороба відома під назвою «пташине око». На листках і стеблах місцеве ураження проявляється у вигляді коричневих виразок і тріщин.
Чорна бактеріальна плямистість. На сім’ядолях утворюються чорні видовжені вздовж жилок плями, на листках плями спочатку дрібні, водянисті, а згодом збільшуються до 1—2 мм у діаметрі. В центрі вони чорні, а по периферії жовті. На черешках і стеблах утворюються поздовжні чорні плями. На уражених плодах з’являються опуклі чорні маленькі крапки з водянистим обідком. Пізніше плями на плодах збільшуються, в центрі їх тканини западають, іноді загнивають.
Стовбур помідорів. Дуже шкідлива вірусна хвороба, поширена головним чином на півдні республіки. Проявляється на листках, квітках і плодах. Листки хворих рослин дрібні, хлоротичні. З часом забарвлення листків і стебел стає фіолетовим. Частки листків закручуються вгору, набуваючи форму човника. Листки і стебла стають грубими, ламкими. Уражені квітки деформуються — чашолистики збільшуються в розмірах, часто зростаються і набувають дзвоникоподібної форми. Тичинки і маточки недорозвинуті, пелюстки дрібні. Такі квіти здебільшого безплідні. При слабкому ураженні квіток плоди дрібні, дерев’янисті, нерівномірно забарвлені.
Несправжня борошниста роса (пероноспороз). Грибна хвороба, проявляється через 3—4 тижні після садіння сіянки або сівби насіння цибулі. Хворі рослини відстають у рості, листя жовтіє і в’яне, а за вологої погоди вкривається сірувато-фіолетовим нальотом, що складається з грибниці й конідій гриба. На уражені тканини налипають часточки грунту, внаслідок чого рослини набувають темно-сірого кольору. На насінниках уражуються стрілки і листя, при цьому на них з’являються різного розміру овальні плями, які у вологу погоду також вкриваються сірувато-фіолетовим нальотом. Уражені стрілки жовтіють, часто підламуються. Насіння не достигає або й зовсім не утворюється. Зимує гриб у цибулинах, які зовні не відрізняються від здорових, але при висадженні у поле з них виростають хворі рослини.
Гниль денця. Грибна хвороба. Уражує рослини в різних фазах розвитку. Перші ознаки їх проявляються в пожовтінні й відмиранні листків, починаючи з верхівкових. Згодом відмирають корені, і рослина гине. На поверхні ураженої тканини розвивається білий пухнастий наліт грибниці.
Мозаїка. Вірусна хвороба, що завдає особливо великої шкоди насінникам цибулі. На листках і квітконосах хворих рослин утворюються світло-жовті або білі поздовжні смуги. Листки стають гофрованими, сплюснутими, згодом втрачають тургор, звисають вниз, а при сильному ураженні в період цвітіння відмирають. Квітконоси уражених рослин іноді дугоподібно зігнуті. В суцвіттях мозаїчних рослин мало квіток. Насіння такі рослини дають мало або зовсім не плодоносять.
Шийкова гниль. Одна з найшкідливіших грибних хвороб у період зберігання. Починається в більшості з шийки цибулини, уражена тканина якої розм’якшується, буріє, робиться водянистою, а на її поверхні з’являється сірий наліт конідієносців і конідій гриба. Пізніше серед нальоту можна помітити темні склероції гриба. Рослини заражаються в полі, але оскільки в період вегетації вони стійкі проти хвороби, ознаки її проявляються через один-півтора місяця після збирання.
Борошниста роса огірків. Грибна хвороба. У відкритому грунті найбільшої шкоди завдає у південних районах. На уражених листках і стеблах утворюється білнй або сіруватий наліт, який спочатку має вигляд окремих плям. Пізніше при сильному ураженні листки вкриваються борошнистим нальотом, буріють і засихають.
Антракноз. Грибна хвороба, що уражує огірки, кавуни й дині, особливо у дощові роки. На листках з’являються світло-бурі або жовті округлі, а на плодах, стеблах і черешках — бурі або чорні вдавлені плями у вигляді виразок. У вологу погоду плями вкриваються рожевим або червоно-жовтим нальотом. При сильному ураженні листки і стебла засихають, а плоди загнивають.
Фузаріозне в’янення. Грибна хвороба. Найбільшої шкоди завдає кавунам і диням. На сходах проявляється у двох формах: в’янення рослинок і гнилі кореневої шийки.
У дорослих рослин розрізняють також дві форми захворювання: в’янення і пригнічення. Часто в’януть окремі пагони. Іноді уражені рослини не гинуть, а залишаються карликовими, мають короткі міжвузля, дрібні листки. Плоди на таких рослинах дрібні або зовсім не утворюються. Збудник хвороби проникає через корені й уражує судинну систему.
Бактеріоз огірків. Бактеріальна хвороба. Уражує сім’ядолі, листки, плоди і стебла. На сім’ядолях утворюються невеликі неправильної форми водянисті плями. На листках спочатку з’являються маслянисті, кутастої форми плями, обмежені жилками листка. У вологу погоду або зранку при наявності роси з нижнього боку листка на плямах виділяються жовті крапельки, в яких міститься велика кількість бактерій. Пізніше плями темнішають, засихають, уражена тканина випадає і листки стають дірчастими. На плодах утворюються водянисті круглі плями, які згодом заглиблюються у тканини і перетворюються на виразки.
Біла гниль. Це одна з найбільш шкідливих грибних хвороб моркви та інших овочевих культур під час зберігання. Уражена тканина коренеплоду розм’якшується, ослизнюється, а на її поверхні з’являється білий пухнастий наліт грибниці. У сховища інфекція заноситься з хворими коренеплодами і часточками налиплого иа них зараженого грунту.
Чорна гниль, або альтернаріоз. Грибна хвороба, що проявляється в період зберігання моркви у вигляді сухих чорних вдавлених плям збоку або на верхівці коренеплоду.
Зараження відбувається через грунт і насіння. Гриб може зберігатися також у рослинних рештках в місцях зберігання. В сховища інфекція заноситься з коренеплодами і зараженим грунтом.
Фомоз. Грибна хвороба, що завдає великої шкоди насінникам. Проявляється у вигляді гнилі верхівки коренеплоду, а також сірої плямистості на стеблах і суцвіттях. Пізніше на поверхні плям з’являються чорні пік - ніди гриба. Зберігається збудник хвороби в грунті на заражених рослинних рештках, коренеплодах і насінні. Розвиток хвороби посилюється при високій вологості грунту.
Система заходів боротьби з шкідниками і хворобами — див. табл. 261.