Овочеві сівозміни
Товарне виробництво овочів дедалі більше концентрується у спеціалізованих господарствах з обов’язковим дотриманням овочевих сівозмін. Кращими попередниками основних овочевих культур по зонах республіки є такі (табл. 127).
У побудові овочевих сівозмін є певна специфіка. Нерідко, наприклад, доцільно мати збірне поле для вирощування малопоширених культур. Деякі овочеві культури, які мають короткий період вегетації (редиска,
127. Кращі попередники овочевих культур по зонах республіки
Степ |
Полісся |
Лісостеп |
Культура |
Капуста Озима пшениця, Озима пшениця на зср - Озима пшениця, огірки,
огірки, цибуля, по - но і зелений корм, цибуля, горох, рання мідори, рання кар - огірки, помідори, цибу - картопля топля, кукурудза на ля, кукурудза на силос, силос, однорічні горох, однорічні трави трави
Помідори Озима пшениця, Огірки, цибуля, озима Люцерна, огірки, ци-
огірки, кукурудза пшениця, кукурудза на буля, озима пшениця, на силос, капуста силос, зелени І, капуста капуста
Огірки Конюшина, люпин Багаторічні трави, по - Люцерна, озима пше
на силос, капуста, мідори, капуста, цибу - ниця, горох, помідори, горох, трави одно - ля, горох, вико-вівся - рання картопля, куку - річні, кукурудза на па сумішка, кукурудза рудза на силос силос на силос
Цибуля, часник Озима пшениця, Озима пшениця, огірки, Озима пшениця, горох, огірки, помідори, помідори, рання кар - огірки, помідори, ран - рання картопля топля ня картопля
(./голові корене - Озима пшениця, Озима пшениця, огір - Озима пшениця, огір - іілоди опрки, рання кар - ки, цибуля, картопля, ки, помідори, рання
топля, помідори, ка - капуста, горох картопля, цибуля, го-
пуста, горох рох
Перги,!., бакла - Огірки, цибуля, зе - Огірки, цибуля, озима Огірки, цибуля, озима жаип ленні пшениця, зеленні, ка - пшениця, горох, бага-
пуста торічні трави, капуста
Овочевий горох, Огірки, цибуля, по - Огірки, цибуля, помі - Цибуля, огірки, помі - овочеиа квасоля мідори, озимі зер - дори, рання картопля, дори, рання картопля, нові озима пшениця, куку - пшениця, кукурудза,
рудза на силос столові коренеплоди
салат, шпинат та ін.), вирощують у проміжних посівах. Багаторічні овочеві розміщують на запільних або біляпарникових ділянках. У Степу та в районах нестійкого зволоження Лісостепу овочеві культури розміщують насамперед на зрошуваних землях в овочевих, овочево-кормових та польових сівозмінах. В овочево-кормових сівозмінах два-три поля обов’язково відводять під люцерну.
Багаторічні трави, утворюючи густий травостій, пригнічують сходи однорічних бур’янів, завдяки чому забур’яненість овочевих культур у сівозміні зменшується на 23—52 %. Орієнтовна схема овочево-кормової сівозміни може бути такою: 1 поле — кукурудза на зелений корм з підсівом люцерни; 2,3 — люцерна; 4 — розсадні помідори; 5—збірне поле (цибуля, столові коренеплоди, капуста); 6 — кормові коренеплоди.
Нерідко в овочеві, овочево-кормові сівозміни вводять озиму пшеницю па зелений корм або зерно. Ця культура утворює щільну надземну масу, пригнічує сходи бур’янів, зменшуючи забур’яненість полів сівозміни в
2,5— 3 рази. Тому вона є добрим попередником дрібнонасінних культур— цибулі, моркви, безрозсадних помідорів, капусти та ін. Попередниками озимої пшениці в таких сівозмінах можуть бути листкові та плодові ранні овочеві культури, овочевий горох, рання картопля, кукурудза па зелений корм або силос, як, наприклад, у пижчспавсдсиін схемі:
1 поле — рання картопля, після збирання якої висівають люцерну; 2, 3 — люцерна; 4 — озима пшениця; 5 — огірки, помідори; 6 — кукурудза па силос; 7 — озима пшениця; 8 — цибуля, столові коренеплоди, безрозсадна капуста.
Структура посівних площ овочевих культур у різних зонах Української РСР неоднакова.
У Степу виділяють дві зони товарного овочівництва: південно-західну та північно-східну. В південно-західній зоні (Одеська, Миколаївська, Херсонська, Кримська, Запорізька області) провідне місце в структурі займають помідори — понад 35% посівної площі овочевих культур.
У північно-східній зоні (Донецька, Дніпропетровська, Ворошиловградська, Кіровоградська області) переважають помідори і капуста.
У ііівдсппо-західпііі частині Степу нерідко два поля овочевої сівозміни займають помідори, одне поле або частину ного відводять під горох на зелений горошок, два поля — під багаторічні трави. Поширені також овочеві сівозміни з озимою пшеницею: 1 — кукурудза на зелений корм з підсівом люцерни; 2,3 — люцерна; 4—помідори (розсадні), баклажани, перець; 5 — столові коренеплоди, цибуля; 6 — овочевий горох, ранні овочеві культури; 7 — озима пшениця; 8 — помідори (безрозсадні); 9 — огірки, капуста.
В умовах дальшої інтенсифікації овочівництва, поглиблення його спеціалізації та концентрації кількість культур у сівозміні зменшується. Так, у радгоспах «Овочевий» і «Городній велетень» Херсонської області, де окремі відділки спеціалізуються на виробництві помідорів і зеленого горошку (для промислової переробки), освоєна така спеціалізована трипільна сівозміна; 1—озима пшениця; 2 — помідори; 3 — горох (на зелений горошок).
При достатній площі зрошуваних земель і кількості поливної води в таку сівозміну доцільно ввести вивідне поле люцерни.
Для північно-східної підзони Степу рекомендується така зрошувана сівозміна: 1 — зернобобова сумішка на зелений корм з підсівом люцерни; 2, 3 — люцерна; 4 — огірки; 5 — помідори; 6 — цибуля, часник, столові коренеплоди та інші культури; 7 — капуста.
Для господарств, що спеціалізуються на вирощуванні помідорів, рекомендується сівозміна з двома полями цієї культури; 1—кукурудза або зернобобові сумішки на зелений корм з підсівом люцерни; 2, 3 — люцерна; 4 — помідори; 5 — цибуля, столові коренеплоди; 6 — зернобобова сумішка на зелений корм післяукісно, капуста пізня (розсадна); 7 — помідори та інші пасльонові.
Якщо провідною овочевою культурою є капуста, її можна розмістити в двох полях зрошуваної сівозміни: 1, 2 — люцерна; 3 — капуста; 4 — помідори; 5 — столові коренеплоди; 6 — зернобобова сумішка на зелений корм, післяукісно капуста пізня (розсадна).
В разі спеціалізації на вирощуванні цибулі, раціональною є сівозміна: 1 — рання картопля; 2 — цибуля; 3 — помідори; 4 — ранні овочеві культури; 5 — озима пшениця, 6 — цибуля, а також столові коренеплоди; 7 — капуста білоголова та ін.
У Лісостепу на зрошуваних землях в овочеву сівозміну нерідко вводять люцерну та озиму пшеницю: 1 — ярі зернові з підсівом люцерни; 2—3 — люцерна; 4 — капуста; 5 — помідори; 6 — огірки; 7 — озима пшениця; 8 — цибуля, столові коренеплоди. Якщо зрошуваних земель мало, озиму пшеницю з сівозміни виключають.
У господарствах Лісостепу, в яких зовсім немає зрошуваних земель, овочеві сівозміни впроваджують без багаторічних трав: 1 — горох або вико-вівсяна сумішка; 2—огірки; 3—цибуля, столові коренеплоди; 4 — помідори; 5 — капуста; 6 — збірне поле.
У правобережному Лісостепу вводять овочеві сівозміни з одним полем конюшини: 1 — ярі зернові з підсівом конюшини; 2 — конюшина; 3 — огірки; 4 — столові коренеплоди та цибуля; 5 — помідори; 6—капуста; 7 — збірне поле.
Для господарств, в яких провідними овочевими культурами є капуста та огірки, кращою є сівозміна: 1 — зернобобова сумішка на сіно, післяукісна кукурудза; 2 — капуста; 3—огірки; 4 — озимі зернові; 5 — цибуля; 6 — капуста; 7 — огірки.
На Поліссі в овочевих сівозмінах сіють конюшину, а на піщаних грунтах—кормовий люпин на зелений корм або силос: 1—люпин на силос; 2 — огірки; 3 — цибуля, столові коренеплоди; 4 — збірне поле; 5 — капуста.