Мікродобрива
Вміст мікроелементів у рослинах залежить від виду, умов їх вирощування та факторів середовища (табл. 20).
Залізо входить до складу найважливіших ферментів — цитохромокси - дази, пероксидази, каталази, бере участь у будові молекул цитохромів, хлорофілу та ін. На недостачу заліза найбільше реагують плодові, ягідні рослини, цитрусові й виноград. У грунтах цього елемента достатня кількість, тому застосовують його як добриво лише на карбонатних грунтах.
Значення бору для рослин пов’язане з вуглеводним, білковим і нуклеїновим обміном, процесами запліднення. При недостатній його кількості відмирають точки росту стебла і кореня, знижується вміст нуклеїнових кислот. Найбільш вибагливі до бору буряки, турнепс, овочеві, менше льон, конюшина, соняшник і найменше — злакові.
Мідь входить до складу ферментів поліфенолоксндази, аскорбаток - сидази, лактази та активує синтез вітамінів групи В. Бере участь у фотосинтезі, в нуклеїновому обміні, є одним з факторів нормальної активізації азоту й синтезу білків. Недостача її особливо небажана при над-
Бор |
1—3 |
1—4 |
1—2 |
30- |
-60 |
Мідь |
3—6 |
2—6 |
4—8 |
5- |
-6 |
Марганець |
20—50 |
60—150 |
70—100 |
50- |
-115 |
Молібден |
0,1—0,2 |
0,3—0,7 |
0,2—0,8 |
0,7- |
-0,9 |
Цинк |
30—60 |
15—30 |
25—50 |
20- |
-ЗО |
Кобальт |
0,2—0,3 |
0,3—0,4 |
0,3—0.4 |
0,4- |
-0,6 |
Мікроелемент |
Зерно пшениці, ячменю, кукурудзи |
Солома злаків |
Зелена маса кукурудзи |
Сіно бобових рослин |
мірному азотному живленні. Найбільш вибагливі до міді пшениця, овес, просо, коноплі, цукрові й кормові буряки, менше жито і картопля.
Марганець входить до складу багатьох ферментів, вітамінів і гормонів, які беруть участь у процесах фотосинтезу і дихання рослин, у регулюванні окисно-відновипх процесів. Недостача його викликає захворювання ряду сільськогосподарських культур.
Молібден бере участь у процесах азотфіксації молекулярного азоту з атмосфери бульбочковими бактеріями. Недостача його призводить до порушення азотного й фосфорного обміну. Найбільш вибагливі до молібдену конюшина, люцерна, цвітна капуста, шпинат, салат та ін. Вапнування зменшує потребу рослин у цьому елементі.
Цинк входить до складу ферменту карбоангідрази, який активізує розклад вуглекислоти. Недостача його затримує ріст рослин, порушує фосфорний і білковий обмін. Найбільше виносять з грунту цукрові буряки, соняшник, просо, онес.
Кобальт сприяє фіксації молекулярного азоту бобовими культурами, входить до складу вітаміну Віа, псобхідппіі для синтезу вітамінів Вг та Вб, підвищує посухостійкість рослин.
Вміст мікроелементів у грунтах України наведено в таблиці 21. За кількістю міді найбагатші червоноземи, які містять 50, чорноземи та каштанові грунти—10—20, сірі лісові й опідзолені — 5—15, торфові — 2—15 мг/кг сухого грунту.
Інститутом фізіології рослин АН УРСР встановлено, що вміст мікроелементів у грунті недостатній, якщо кількість їх рухомих форм не перевищує таких величин: бору — 0,5, марганцю — 400, цинку — 0,3, молібдену—■ 0,2, міді—5—10, кобальту—1,5—2,5 мг на 1 кг сухого грунту. Ці показники можуть бути одним із критеріїв необхідності застосування мікродобрив на тих чи інших грунтах.
Мікродобрива — це добрива локального застосування, їх ефективність проявляється на грунтах з чітко вираженою недостачею того чн іншого мікроелемента і на культурах, які більше потребують окремих мікроелементів.
Строки, способи і норми внесення найбільш поширених мікродобрив наведено в таблиці 22. Більшість з них розчиняються у воді і є мало - гігроскопічними або негігроскопічними. До нерозчинних у воді належать борат магнію та полімікродобриво ПМУ-7, які розчиняються під впливом кислотності грунту. Мікроелементи входять до складу органічних добрив. Так, в 1 кг сухої речовини гною міститься 20 мг бору, 1 — молібдену, 201 — марганцю, 96 — цинку та 1 мг кобальту.
Існує три способи застосування мікродобрив: передпосівне опудрю - вання насіння сільськогосподарських культур препаратами, що містять мікроелементи (табл. 23) і застосування суміші макро - і мікродобрив
Цукрові буряки |
Соняшник |
Люпин |
|||
коренеплоди |
гичка |
насіння |
стебла й листки |
насіння |
стебла й листки |
10—20 |
20—30 |
15—20 |
50—60 |
8—10 |
4—7 |
5—7 |
4—7 |
4—8 |
3—4 |
8—12 |
4—6 |
40—60 |
100—180 |
15—25 |
40—60 0,3—0,4 |
70—80 |
180—400 |
0,1—0,2 |
0,4—0,6 |
— |
1,0—1,3 |
0,4—0,8 |
|
15—20 |
30—50 |
15—40 |
15—30 |
40—60 |
15—70 |
0,2—0,3 |
0,4—0,5 |
— |
— |
0,3 |
— |
або простих і комплексних добрив з додаванням мікроелементів (табл. 24) при основному і рядковому удобренні та підживленні рослин під час вегетації; позакореневе підживлення рослин розчином борних сполук з розрахунку 15 г борної кислоти або 21 г бури на 10 л води при витраті 800 л/га розчину; мідно-вапняним розчином з розрахунку 1 кг мідного купоросу і 1 кг гашеного вапна на 100 л води; 0,05 %-ним розчином сірчанокислого марганцю — 400—600 л/га; 0,02 %-ним розчином молібдату амонію — 200—500 л/га, 0,05 %-ним розчином сірчанокислого цинку — 400—600 л/га; 0,15 %-ними розчинами комплексної сполуки заліза з діетилентриамінпентаоцтовою кислотою (Fe-ДТПО) чи комплексної сполуки заліза з полієтиленполіамінполіоцтовою кислотою (Fe-ПППО).