Cправочник агронома

Органічні добрива

Гній. Залежно від способів утримання худоби одержують підстилко­вий або безпідстилковий напіврідкий (вологістю до 90 %) та рідкий (вологістю понад 90 %) гній. Перший складається з твердих і рідких виділень тварин та підстилки, а другий в основному з твердих і рідких виділень тварин та води.

Тверді й рідкі виділення містять майже всі зольні елементи і азот, що були в кормах до їх перетравлення тваринами. Доведено, що вміст сухих речовин корму, який пройшов через організм худоби, зменшує­ться вдвоє, а азот і зольні елементи майже повністю виділяються з організму.

Отже, кількість і якість гною у великій мірі залежить від згодову­ваних кормів, видів і віку тварин, типу годівлі, тривалості стійлового періоду, способів утримання та технології нагромадження (табл. 25).

Для підстилки в тваринницьких приміщеннях і в загонах викори­стовують в основному подрібнену солому і торфокришку, рідше листки, хвою, тирсу бадилля картоплі та інші, що мають різну вбирну здатність і хімічний склад (табл. 26).

Низинний торф на підстилку великій рогатій худобі потрібно засто­совувати разом з подрібненою соломою. До 3—4 кг торфу вологістю 35—45 % додають 0,5—1 кг соломи.

Хімічний склад свіжого гною залежить від виду тварин, підстилки і кормів (табл. 27).

При зберіганні підстилкового гною у буртах або гноєсховищах під впливом мікробіологічних процесів він розкладається, у бурті залежно від часу зберігання піднімається температура (табл. 28).

Г рунти

Область

Мар­

ганець

Цинк

Бор

Моліб­

ден

Дерново-слабопідзолисті пі­щані

Волинська

107

0,66

0,16

0,15

Житомирська

188

0,19

0,32

0,17

Чернігівська

262

0,18

0,19

0,11

Дерново-середньопідзолисті

Житомирська

186

0,18

0,21

0,11

супіщані та легкосуглинкові Чернігівська

270

0,09

0.27

0,12

Львівська

146

1,16

0,23

0,21

Гірськолучні та гірськопід-

Івано-Франківська

294

1,99

0,19

0,26

золисті легкосуглинкові

Закарпатська

643

2,75

0,31

Львівська

580

1,14

0,30

0,20

Лучні

Житомирська

152

0,13

0,34

0,24

Черкаська

366

0,05

0,90

Чернівецька

515

0,30

0,84

0,26

Бурі лісові легкосуглинкові Львівська

606

1,24

0,31

0,23

щебенюваті

Закарпатська

599

1,71

0,26

0,26

Кримська

586

0,38

0,50

0,23

Сірі й світло-сірі лісові

Житомирська

236

0,19

0,16

0,24

Чернігівська

230

Сліди

0,20

0,17

Вінницька

572

0,35

0,25

0 22

Темно-сірі лісові

Житомирська

297

0,24

0,33

0,21

Чернігівська

284

0,14

0,26

0,14

Київська

232

Сліди

0,19

0,13

Харківська

491

0,05

1,01

0,13

Хмельницька

417

0,15

0,36

0,18

Вінницька

578

0,31

0,37

0,12

Чорноземи типові середньо

Харківська

524

0,08

1,04

0,11

гумусні середньо - й важко суглинкові

Кіровоградська

440

0,19

0,60

0,21

Чорноземи типові мялогу

Чернігівська

219

Сліди

0,69

0,17

MVCHi легко - і серсдпьосу

Київська

315

Сліди

0,30

0,10

глннкові

Черкаська

335

0,06

0,56

0,16

Хмельницька

378

0,12

0,57

0,11

Сумська

405

0,19

0,85

0,19

Полтавська

344

0,17

0,91

0,14

Чорноземи звичайні середні, о-

Кіровоградська

453

0,11

0,48

0,26

та малогумусні важкосугліш-

Запорізька

509

0,23

0,98

0,19

кові

Донецька

337

0,32

0,79

0,19

Ворошиловградська

553

0,21

0,87

0,13

Дні пропетровсь ка

492

0,23

0,96

0,15

Харківська

433

0,72

0,16

Чорноземи південні

Миколаївська

560

0,11

0,51

0,27

Запорізька

563

0,26

0,96

0,24

Херсонська

512

0,26

0,70

0,23

Одеська

524

0,11

0,53

0,19

Кримська

723

0,19

0,78

0,22

Чорноземні та дерново-карбо - Львівська

195

0,10

0,39

0,13

натні грунти супіщані й суг­линкові

Кримська

46

0,16

1,16

0,20

Темно-каштанові слабосолон-

Запорізька

553

0,34

2,30

0,19

цюваті грунти

Херсонська

491

0,09

0,55

0,28

Кримська

603

0,16

3,80

0,27

Каштанові солонцюваті

Херсонська

497

Сліди

1,11

0,24

Кримська

603

0,16

0,95

0,43

Мікродобрива

Нміст по­живної речовина,

%

Г рунти

Культура

Способи, строки і норми внесення

І юри» кислота

17,5

Дерново-підзо - Цукрові буряки, Обробка насіння пе- листі, дерново - соняшник, гречка, ред сівбою (див. глейові торфові, коноплі, олійні, ко-табл. 23) і позако- перегнійно-кар - шошина, люцерна реневе підживлен - бонатні при вне - ня; внесення сепні NPK та у грунт 0,5—2 кг/га вапнуванні бору

І;ура

11,3

Те саме

Те саме

Те саме (доза на 25 % більша, ніж борної кислоти)

Гюрний супер­фосфат

0,2—0,5

»

»

У грунт під оран­ку чи культивацію, у рядки і позакоре­неве підживлення

Мідний купорос

25,4

Осушені торфо - Зернові культури, Один раз за рота- болотні грунти, коноплі, льон, цук-ЦІЮ сівозміни 25— чорноземи кар - рові та кормові бу - 50 кг/га бопатні і піша - ряки, злакові її ба­ні, які бідні гаторічні трави, рі­па мідь пак

Піритні недогар­ки

О

Г

о

сл

Те саме

Те саме

Один раз за 4—5 років восени або на­весні перед сівбою 2—5 ц/га

Сірчанокислий

марганець

24,6

Всі нейтральні Цукрові буряки, та лужні грунти зерно, бобові, тра - чорноземи, зви - ви, льон, коноплі, чайні та слабо - овочеві й плодово - внлугувапі й ягідні культури карбонатні, каш­танові та вапно­вані або гіпсова­ні грунти бідні на рухомий мар­ганець

Передпосівна оброб­ка насіння (див. табл. 23) і позако­реневе підживлення 0,05 %-ним розчи­ном (300 г солі на 500 л води), у грунт 4—5 кг/га окису марганцю

Марганцеві сила­ми

9—15

Те саме

Те саме

У грунт в суміші з мінеральними добривами — 0,5—

2 ц/га

Маргаиізований

суперфосфат

1,5—1,8

»

»

У грунт при основ­ному удобренні під оранку, культивацію й прикореневому підживленні в су­міші з іншими ту­ками — 0,5—2 ц/га

Нітрофоска або карбоамофоска а додаванням мар­ганцю

1,5

»

»

Те саме

Вміст

Мікродобрива

поживної

речовини.

%

Г рунти

Культура

Способи, строки і йор» ми внесення

Те саме

» При сівбі в рядки —

50 кг/га

Кукурудза, вино - Передпосівна оброб - град, плодові дере - ка насіння (обпуд - ■ ва рення — ЗО—50 г

солі + 200—400 г тальку на 1 ц на­сіння), позакорене­ве підживлення, внесення у грунт З—10 кг/га цинку Те саме Обробка насіння

перед сівбою і при­стовбурне внесення під кущі виногра­ду й плодові дере­ва

Цукрові буряки, Обробка насіння льон, ячмінь, озиме перед сівбою і по - жито, квасоля, ви - закореневе піджив- ноград лення 1—2 кг/га

Плодові дерева, ви - Прикореневе і 'по-

20,1

ноград та інші культури

Те саме

Молібденовоки - слий амоній (молібдат амо­нію)

Молібдат амо-

нію-натрію

Молібденовий

суперфосфат

Сірчанокислий

цинк

ПМУ-7 (полі- мікродобриво) — побічний про­дукт виробниц­тва цинкових білил

Сірчанокислий

кобальт

Залізний купо­рос

Хелатні сполу - ки-комплексони: комплекси за­ліза з дієти - лентриамін- пентаоцтовою кислотою Fe - ДТПО, ком­плекси залі­за з поліети - лен-поліамін - поліоцтовою кислотою Fe-ПППО

54 Дерново-підзо - Бобові й зернові листі, сірі лісо - культури, капуста, ві, чорноземи салат, цукрові бу - вилугувані. По - ряки, гречка, льон, треба в моліб - овочеві культури дені при внесен­ні нітратних добрив збільшу­ється, при вап­нуванні — змен­шується

Те саме

36 0,1—0,2 22,8

Карбонатні й грунти з низь­ким вмістом ру­хомого цинку

25,0 Те саме

Чорноземи, дер­ново-підзолисті вапновані та легкі піщані грунти

Карбонатні н дуже вапновані грунти з низь­ким вмістом ру­хомого заліза

Те саме

21,0

Різними способами в грунт

(1—3 кг/га), а та­кож при передпо­сівній обробці на­сіння для дрібно­насінних культур 1 л розчину на гек - тарну норму, а для крупнонасінних —

2—3 л/га Те саме

закореневе піджив­лення; у грунт 100—200 г під де­рево або 50—100 г під кущ

Внесення в грунт під плодові дерева і виноград І0— —100 г на кущ або дерево; дво - або триразове позакоре­неве підживлення 0,15 %-ними розчи­нами комплексонів груші, черешні, сли­ви, хмелю

Культура

Молібден

Бор

Цинк

Марга­

нець

Мідь

На 100 кг насіння, г

Пшениця, ячмінь та Інші зерно­

ві

250

150

150

300

150

Кукурудза

250

150

200

300

150

Зернобобові

300

200

300

150

Льон-довгунець, коноплі

140

500

140

Цукрові буряки

400

300

400

600

300

На 1 кг насіння, г

Огірки й кабачки

10

8

8

8

8

Помідори

10

7

6

12,5

7

Капуста

5

2

4

5

2

Багаторічні трави

конюшина, люцерна, буркун 5

5

10

24. Рекомендований вміст мікроелементів у простих та комплексних добривах

(Потатуєва Ю. А., 1979)

Вміст поживної

речовини, %

Добрива, які містять мікроеле­менти

азоту

фосфору

калію

мікроелемен­

тів

Нітроамофоска

Бор

17

17

17

0,17

Амофос

12

62

0,40

Суперфосфат

простий

_

20,5

_

0,20

подвійний

44,5

0,40

Нітроамофоска

Молібден 17 17

17

0,05

Фосфорно-калійні

15

15

0,08

Суперфосфат простий + хло­ристий калій

15

15

0,08

Суперфосфат подвійний + + хлористий калій

27

27

0,17

Суперфосфат

простий

_______

20,5

_

0,10

подвійний

44,5

0,25

Азотно-калійні на сечовині

Мідь

14

35

0,7

Хлористий калій

60

1,0

Амофос

Марганець 12 52

_

3,0

Амофос

Цинк

12

52

1,0

Суперфосфат

Кобальт

44,5

0,3

25. Середня кількість екскрементів, які виділяються різними за віком групами тварин (дані НД] тваринництва Лісостепу та Полісся)

Вихід від однієї голови, кг за добу

Групи за віком

калу

сечі

всього

Кврови

Велика рогата худоба 35

20

55

Молодняк, місяців

12

14

12

26

9

10

9

19

6

10

5

15

Матки дорослі

Сеті

3,1

8,0

11,1

Поросята, місяців

2

0,8

2,5

3,3

3

1,4

2,2

3,6

6

1,6

2,6

4,2

Свині на відгодівлі

1,5

3,5

5,0

Кнури дорослі

2,8

7,3

10,1

26. Вбирна здатність і середній хімічний склад підстилки

] Іідстшіка

Хімічний склад

%

3 00 частин сухої під­стилки вби­рає частин води

і кг сухої

ПІДСТИЛКИ

вбирає аміаку, г

вода

азот

фос­

фор

калій

каль­

цій

Солома

озимого жита

14,3

0,45

0,26

1,00

0,29

250—300

8—10

озимої пшениці

14,0

0,50

0,20

0,90

0,28

200—300

8—10

Осока

14,0

0,-12

2,00

0,36

Листки дуба

14,0

0,80

0,34

0,25

2,02

300—400

25—40

Хвоя

—.

0,80

0,10

0,13

0,46

150—200

Торф

низинний

30—35

2,30

0,30

0,20

500—700

35—40

верховин

30-35

1,20

0,20

0,30

1000—1500

Тирса

25

0,20

0,30

0,74

1,80

400

Бадилля картоплі

0,50

0,50

0,55

0,80

180—220

Швидкість розкладу органічної речовини гною залежить і від умов зволоження: найбільш інтенсивно вій розкладається при вологості 60— 75 %. Особливо на розклад гною впливає аерація. Чим більше кисню повітря надходить у бурт, тим інтенсивніше і при вищій температурі він розкладається, що призводить до знезаражування його від личинок і яєць гельмінтів та патогенної мікрофлори. Аерацію й температуру гною можна легко регулювати розмірами буртів та їх ущільненням. При нещільному укладанні гною в бурти завширшки до 3 м досягається аеробний (гарячий) і навпаки, при щільному укладанні добре зволоже­ного гною в бурти завширшки 3—4 м і заввишки 1,5—2 — анаеробний (холодний) спосіб зберігання.

Ф

Азот

Гній

Вода

Органічні

човини

загальний

аміачний

Фосфор

Калій

Кальцій

Магній

Підстилка з соломи

Змішаний

75,0

22,0

0,48

0,05

0,22

0,50

0,37

0,10

Великої рогатої

худоби

78,3

25,0

0,47

0,06

0,26

0,50

0,42

0,13

Кінський

72,6

24,5

0,57

0,08

0,23

0,54

0,22

0,10

Свинячий

72,4

33,0

0,52

0,05

0,20

0,52

0,13

0,08

Овечий

63,0

22,0

0,89

0,15

0,23

0,58

0,39

0,16

Підстилка з торфу

Великої рогатої

худоби

72,0

18,1

0,68

0,22

0,28

0,51

0,48

0,45

Кінський

67,0

0,80

0,28

0,25

0,53

0,44

28. Температура гною при зберіганні в буртах, град.

Тривалість зберігання, днів

Гній

1

4

7

12

16

20

24

28

32

36

БО

TOC o "1-5" h z Великої рогатої ху­доби 5 15 25 35 42 40 40 20 10 10 9

Кінський 5 50 75 55 25 24 22 20 18 17 15

Овечий 5 35 50 65 40 20 18 18 17 16 15

У гноєсховищах при холодному способі зберігання різко зменшуються втрати азоту й органічної речовини, більше азоту залишається в доступ­них для рослин сполуках. При поєднанні торфової підстилки з ущіль­неним укладанням гною зменшуються втрати азоту й органічної речови­ни більш як у два рази. Це спостерігається і при перекладанні шару гною шаром торфу.

При холодному способі зберігання гною значно менше нагромаджу - єтся гноївки. Враховуючи необхідність знезаражування гною і знищення насіння бур’янів, доцільнішим способом зберігання є гаряче-холодний. За ступенем розкладу розрізняють чотири види гною, виготовленого на солом’яній підстилці.

Свіокий, слаборозкладений гній. Солома ще зберігає жовтий колір і міцність. Водна витяжка з такою гною червоно-жовта або зеленувата.

Напівперепрілий гній. Солома має темно-коричневий колір. Водна ви­тяжка густа, чорна.

Перепрілий гній являє собою однорідну чорну масу, в якій по зов­нішньому вигляду непомітні окремі соломини. Водна витяжка безколірна.

Перегній — пухка темна, землиста маса. Водна витяжка безколірна.

Зміну вмісту органічної речовини, азоту і фосфору в гної внаслідок його розкладу наведено в таблиці 29.

Доводити гній до перегною нераціонально. Це не підвищує його ефективності, а лише призводить до загальних втрат органічної маси й азоту.

Ступінь розкааду гною

Показники

СВІЖИЙ

слаборозкла­дений

перепрілий

перегній

Вміст. %

азоту

0,52

0,60

0,66

0,73

фосфору

0,25

0,38

0,43

0,48

Втрати маси гною, % від ви­

хідного стану

29,0

47,2

62,4

ЗО. Норми підстилкового матеріалу на одну голову різних видів тварин, кг за добу

Солома

Торф

Вид тварин

озимих

люпину н гороху

моховий

низинний

Листя

дерея

Тирса

Велика рогата худоба

3—6

4-6

4—6

4—6

3—6

3—6

Коні

3—4

3—5

3—4

3—4

2—3

2—4

Вівці

0,5—1

0,5—1

Свиноматки з порося­тами

5-7

6—8

ЗІ. Середній вихід гною від однієї тварини за стійловий період, т

Вид тварин

Тривалість стійлового періоду, днів

220—240

200—220

180—200

менше 180

Велика рогата худоба

10—12

9—10

6—8

4—5

Коні

7—8

5—6

4—4,5

2,5—3

Свині

2,25

1,75

1,5

1

Вівці

1

0,9

0,6—0,8

0,4—0,6

Середній вихід напівперепрілого гною від різних видів тварин при рекомендованих (табл. ЗО) нормах підстилки залежить від тривалості стійлового періоду (табл. 31).

Вихід підстилкового гною визначають за формулою:

Д=(-|- + п).4, (6)

де Д — кількість гною, т; К — кількість сухої речовини корму, згодова­ного худобі; П —• кількість сухої речовини підстилки, т; 4 — коефіцієнт для переведення сухої речовини до 75 %-ної вологості гною.

Але на практиці важко враховувати всі згодовані тваринам корми і підстилку в перерахунку на суху речовину, особливо коли згодовують зелені корми або випасають. Український НДІ грунтознавства і агро­хімії вихід підстилкового чи безпідстилкового гною пропонує визначати за кількістю твердих і рідких виділень тварин в перерахунку на умовну

голову (див. табл. 25), до яких додається суха маса витраченої під­стилки або добавленої технологічної води при безпідстилковому утри­манні тварин і віднімаються втрати маси при зберіганні гною. Трива­лість стійлового періоду в кожному конкретному господарстві залежить від способу утримання тварин. Наприклад, якщо вихід гною на умовну голову великої рогатої худоби становить 55 кг за добу при фактичному стійловому періоді 200 днів у тваринницьких приміщеннях, 100 у заго­нах біля ферм і 65 днів у літніх таборах при щодобовій масі підстилки 5 кг, загальний вихід гною на умовну голову становитиме: (55 + 5) X (200+ 65

+ 100+ —і —20 % (втрати при зберіганні) = 15,5 т.

Вихід безпідстилкового гною при самотічних системах гноєвидалення зростає на 20—ЗО % за рахунок води, що потрапила в гній при очищенні цриміщень, підмиванні вим’я, митті годівниць та підтіканні автопоїлок. Вологість такого гною 91—92 %.

Дальше розведення гною водою небажане, оскільки це значно збіль­шує потребу в ємкостях для зберігання та в транспортних засобах для вивезення в поле. При розведенні суміші калу й сечі водою до вказаної нижче вологості об’єм рідкого гною збільшується:

Вологість гною, % 90 92 94 95 96 97 98

Об’єм, % 100 125 167 200 250 333 500

Розведення безпідстилкового гною водою відповідно змінює 1 його хімічний склад (табл. 32).

32. Вміст основних поживних речовин у рідному гної залежно ВІД кількості води

(Український НДІ грунтознавства і агрохімії), %

Добавка води за добу на умовну голо­ву, л

Вологість, %

Гній

великої рогатої худоби

свиней на відгодівлі

азот

фосфор

калій

азот

фосфор

калій

До 10

90,0—91,5

0,45

0,25

0,32

0,63

0,32

0,33

11—20

91,5—92,0

0,42

0,23

0 27

0,58

0,27

0,28

21—30

92,1—92,5

0,41

0,20

0,25

0,52

0,25

0,26

31—40

92,5—93,0

0,38

0,18

0,22

0,48

0,23

0,24

41—50

93,1—93,5

0,34

0,18

0,20

0,45

0,23

0,23

51—60

93,6—94,2

0,32

0,17

0,19

0,42

0,21

0,20

61—80

94,3—95.0

0,30

0,16

0,19

0,38

0,18

0,19

81—100

95,1—95,6

0,30

0,16

0,19

0,34

0,16

0,17

101—130

95,7—96,6

0,27

0,14

0,17

0,31

0,16

0,16

131—160

96,7—97,1

0,23

0,14

0,13

0,27

0,14

0,13

161—200

97,2—97,6

0,20

0,11

0,12

0,23

0,11

0,12

201—250

97,7—98,2

0,18

0,09

0,11

0,21

0,10

0,10

251—300

98,3—98,6

0,15

0,08

0,08

0,18

0.09

0,10

301—350

98,7—99,0

0,12

0,06

0,07

0,16

0,07

0,08

Перед удобренням культур рідкий гній бажано розділяти на тверду й рідку фракції за допомогою спеціальних установок або у відстій­никах.

Після тривалого зберігання рідкої фракції у ставках-нагромаджува - чах (протягом 1—2 років) відбувається відстоювання, або так зване освітлення, яке призводить до зменшення загального вмісту поживних елементів, здебільшого в результаті осідання і анаеробного розкладу Органічних речовин (табл. 33).

33. Агрохімічна характеристика різних фракцій рідкого гною (дані Українського НДІ грунтознавства і агрохімії)___________________________________________________

Вміст у сирій речовині, %

Фракція

рН

азоту

води

за­

галь­

ного

аміач­

ного

фос­

фору

калію

Рідка свіжа

Гній великої рогатої 7,0

худоби 98,6 0,14

0,06

0,06

0,10

Рідка після зберігання

в гноєсховищах

7,7

99,2

0,06

0,03

0,03

0,07

Тверда

7,8

81,7

0,37

0,04

0,11

0,13

Донний відстій

7,6

93,8

0,15

0,04

0,06

0,08

Рідка свіжа

Свинячий гній 6,5

98,4

0,19

0,09

0,07

0,11

Рідка після зберігання маджувачах

в ставках-иагро-

7,5

99,6

0,05

0,02

0,03

0,06

Тверда

7,9

84,5

0,45

0,12

0,20

0,15

Донний відстій

8,0

94,0

0,26

0,17

0,06

0,14

Компости. Використання гною для приготування компостів різко збільшує кількість органічних добрив. Одним з найпоширеніших компо­нентів для виготовлення торфо-гпонових компостів є торф. Види торфу різняться за ботанічним складом рослин, з яких вони утворились, сту­пенем розкладу, зольністю та вмістом поживних речовин (табл. 34).

34. Хімічний склад різних видів торфу, % на абсолютно суху речовину (дані

Українського НДІ землеробства)

Торф

pH

Золь­

ність

Лзот на­гальний

Фо(

загальний

фор

рухомий

Калій

Каль­

цій

Маг­

ній

Очеретяно-осоко­

вий

6,8

13,7

1,97

0,36

0,04

0,12

2,48

0,08

Осоковий з доміш­ками гіпнуму

4,0

13,8

2,42

0,27

0,02

_

0,90

0,07

Сфагновий

3,1

24,5

1,22

0,01

0,07

0,17

0,17

0,05

Вміст золи у торфах коливається від 5—10 до 50 %. Якість її буває різною: в одному випадку зольність визначається вмістом піску або глини, в іншому наявністю фосфору чи вапна, у третьому — заліза та амонію (охристі торфи). Калію в торфах дуже мало. Вміст азоту не­рідко досягає 3—3,5 %, але він знаходиться у важкозасвоюваних для рослин сполуках і переходить у легко засвоювані під впливом біологіч­них процесів дуже повільно. Тому застосовувати торф у чистому вигляді для удобрення сільськогосподарських культур не рекомендується.

Фосфору у торфах мало, за винятком вівіанітових, де вміст його

5— 20 °/о. Для удобрення такий торф використовують у чистому вигляді без попереднього компостування; перед внесенням у грунт вівіанітовий торф тільки провітрюють і подрібнюють. За ефективністю він наближає­ться до фосфоритного борошна.

Торф із значним вмістом вапна насамперед використовують для вапнування кислих підзолистих та опідзолених грунтів, а слабо - і се -

редньорозкладений з помірною зольністю — для підстилки худобі на ви­гульних майданчиках та для приготування компостів.

Компостують торф з гноєм, сечею, фекалієм, осадами міських стічних вод тощо. Строк компостування 3—6 місяців. Слаборозкладений торф компостують довше. Найкраще компости закладати влітку. Біологічні процеси активніше відбуваються в компостних купах завширшки 2,5— З м, заввишки 1,5—2 і завдовжки не менше 5 м при вологості 60—70 %. Необхідну вологість компонентів підтримують за допомогою гноївки, сечі та рідкого гною.

Найчастіше в колгоспах і радгоспах готують торфо-гнойові компости. Для цього на межах полів, які будуть удобрюватись, спочатку наси­пають на землю шар (25—ЗО см) подрібненого підсушеного торфу, по­верх укладають такий самий або вдвоє менший шар гною, потім знову шар торфу і так поки висота купи не досягне 1,5—2 м. Зверху обов’яз­ково вкладають шар торфу завтовшки 20 см, щоб запобігти втратам азоту. Для компостування використовують тільки свіжий гній. У ком - постах із свіжого підстилкового або малорозбавленого водою безпід­стилкового гною добре зберігаються поживні речовини.

19,5

12,5

7,0

1,10

0,88

0,82

1,29

0,96

0,88

5,6

4,5

1,6

Щоб компости не промерзали взимку, бурти закладають на очищених від снігу місцях. При виготовленні компостів узимку або довгостроково­му компостуванні беруть приблизно однакову за масою кількість торфу і свіжого гною. Влітку при компостуванні торфу з гноєм протягом трьох-чотирьох місяців на одну частину гною дають не більше двох частин торфу (табл. 35). Щоб вологість компосту була 60—70 %, його

Співвідношення торфу й гною

Показники

1 : 1

2 і 1

4 : 1

35. Втрати органічної маси та азоту під час приготування компостів (дані Українського НД1 землеробства)

Втрати маси компосту, % Вміст азоту, % на сиру масу при закладанні компосту наприкінці компостування Втрати азоту, %

періодично поливають гноївкою або рідким гноєм і перемішують буль­дозером. Добре приготовлені торфо-гнойові компости за ефективністю майже рівноцінні підстилковому гною і вносять їх у таких самих нор­мах, як і гній.

До торфу під час компостування з гноєм додають попіл або фосфо­ритне борошно. Це стимулює мікробіологічні процеси, прискорює роз­клад органічної речовини та підвищує доступність фосфору фосфоритно­го борошна для рослин.

До дуже кислих торфів для зниження кислотності, крім фосфорит­ного борошна, додають ще й 2—5 % вапна.

Для підстилки і виготовлення компостів торф заготовляють пошаро­во-поверхневим способом. При цьому одержують торф (кришку) з вологістю близько 60 %, який краще перемішується з іншими органічни­ми матеріалами й мінеральними добавками.

Торф вологістю нижче 50 % використовують для підстилки і приго­тування компостів з рідким гноєм чи гноївкою. Техніка приготування таких компостів проста: укладений шар (30—40 см) торфу заливають

свіжим рідким гноєм до вологості суміші 70—80 %, потім кладуть шар сухого торфу і знову заливають рідким гноєм або рідкою його фракцією. Висота штабеля 1,5—2 м, ширина — 3—4 м, а довжина довільна.

Так само готують компости з соломи та рідкого гною чи його рідкої фракції. При цьому ретельно стежать за вологістю компосту та його температурою. Цей компост частіше зволожують рідким гноєм і періо­дично (раз в 1—2 місяці) перемішують бульдозером, перекладаючи його з місця на місце, що забезпечує термобіологічне знезараження рідкого гною і раціональне його використання.

Щоб збільшити кількість органічних добрив, треба виготовляти ком­пости з різноманітних сільськогосподарських залишків, осаду міських стічних вод та сміття. До цих компостів слід додавати багату на пере­гній землю або торф, а також свіжий підстилковий чи бєзпідстилковий гній і фекалії для інтенсифікації у них біологічних процесів. Для ней­тралізації кислот, що утворюються під час виготовлення компостів, не­обхідно додавати дефекат, мергель, попіл з розрахунку 1—2 % маси компосту.

Пташиний послід на поживні речовини значно багатший, ніж гній, і вони знаходяться в легкодоступних для рослин сполуках (табл. 36).

36. Хімічний склад та вихід пташиного посліду від однієї голови птиці

Послід

Вміст,

% на суху речовину

Викід за рік на t голову, кг

події

азоту

фосфору

калію

ЗОЛИ

Курячий

53

0,7—1,9

1,6—2,0

0,8—1,0

14,0

5,5

Качиний

53

0,8—1,0

1,3—1,5

0,4—0,6

7,1

8,0

Гусячий

82

0,6—0,8

0,5—0,6

1,0—1,1

4,0

11,0

Бєзпідстилковий послід, одержуваний при клітковому утриманні кут рей, містить. 75—80 % вологи, 1 —1,5 загального азоту (із якого 60*^ 70 % сечової кислоти), 1—1,5 фосфору та 0,4 % калію, а підстилковий, одержуваний при підлоговому утриманні курей на підстилці,— відповід1 по 20—40; 2—2,4; 2,5—3 і 0,4—0,6 %. Широкі коливання хімічного скла­ду зумовлені насамперед хімічним складом корму та підстилки, типом утримання, видовим складом птиці й майже не залежать від її віку. Найпростіший і найефективніший спосіб зберігання поживних речо­вин пташиного посліду — компостування його з торфом, соломою, добре гумусованим грунтом, підстилковим гноєм та іншими сухими органічни­ми відходами сільського і міського господарства.

Компостують послід у буртах або штабелях поблизу поля, де його будуть вносити. До однієї частини посліду додають 1—3 частини орга1'- нічних відходів або гною, 2—3 % фосфоритного борошна чи суперфосфа­ту. Потім суміш зволожують рідким гноєм, гноївкою або розрідженим послідом і компостують протягом 2—4 місяців, підтримуючи оптимальну вологість у межах 60—70 %.

Рідкий послід зберігають у спеціальних послідозбірниках, куди пе­ріодично додають при перемішуванні 5—7 % суперфосфату або фосфо­ритного борошна та 2—3 % формаліну.

На деяких великих птахофабриках курячий послід сушать у барабан­них сушарках. При цьому одержують суху масу різного гранулометрич­ного складу з вмістом вологи 10—14 %, азоту 2—2,5, фосфору 2,5—З і калію 1,5—2 %.

Зелене добриво в основному застосовують на дерново-підзолистих грунтах легкого механічного складу. Для цього використовують переваж­но бобові культури, які за допомогою бульбочкових бактерій засвоюють азот повітря. Приорана зелена маса збагачує грунт на азот і органічні речовини.

Залежно від кліматичних умов, типу грунтів, спеціалізації господар­ства зелене добриво використовують як самостійну форму (сівба люпи­ну в пару під озимі), проміжну (сівба після збирання основної культу­ри) і отавну (отава серадели або кормового люпину) після раннього скошування зеленої маси у фазі бутонізації. Особливо ефективні сиде­рати на Поліссі та в західних областях УРСР, де в другій половині літа випадає багато дощів і стоїть довга тепла осінь, а також на півдні в умовах зрошення.

Зелена маса люпину та серадели містить майже таку саму кількість азоту, як гній середньої якості, а за вмістом фосфору та калію значно поступається (табл. 37).

37. Вміст поживних елементів у зеленому добриві, % на сиру масу

Добриво

Урожайність зеленої ма­си, ц/га

Органічна

речовина

Азот

Фосфор

Калій

Зелена маса

люпину

160—350

21,0

0,50

0,11

0,18

серадели

120—300

20,0

0,48

0,12

0,15

Г ній

22,0

0,48

0,22

0,50

Післяжнивні посіви сидератів мають велике значення також в ово­чевих сівозмінах, де багато культур, які рано звільняють поле: редиска, рання капуста, ранні огірки тощо. Після них і рекомендується вирощу­вати післяжнивні культури на зелене добриво.

Cправочник агронома

Додатки

І. Коефіцієнти переведення побічної та супутньої продукції в основну (по зернових, технічних, кормових культурах і травах — одиниці маси, по плодово-ягідних культурах і винограду — 1000 шт. садивного матеріалу по …

Техніка безпеки

У господарствах за організацію і стан охорони праці відповідають керівники (в колгоспі—голова, в радгоспі—директор). Головні спеціа­лісти господарства відповідають за охорону праці й техніку безпеки окре­мо по галузях: головний агроном — …

Зберігання сільськогосподарської техніки

Трактори, комбайни та іншу сільськогосподарську техніку зберігають здебільшого на відкритих майданчиках з твердим покриттям. У передо­вих господарствах складну техніку (трактори, комбайни) зберігають у закритих приміщеннях. Майданчики для зберігання техніки обладну­ють …

Как с нами связаться:

Украина:
г.Александрия
тел./факс +38 05235  77193 Бухгалтерия

+38 050 457 13 30 — Рашид - продажи новинок
e-mail: msd@msd.com.ua
Схема проезда к производственному офису:
Схема проезда к МСД

Партнеры МСД

Контакты для заказов оборудования:

Внимание! На этом сайте большинство материалов - техническая литература в помощь предпринимателю. Так же большинство производственного оборудования сегодня не актуально. Уточнить можно по почте: Эл. почта: msd@msd.com.ua

+38 050 512 1194 Александр
- телефон для консультаций и заказов спец.оборудования, дробилок, уловителей, дражираторов, гереторных насосов и инженерных решений.