Кормові баштанні культури
Біологічні особливості. На корм вирощують кормові кавуни, гарбузи і кабачки. Найбільш вибагливі до тепла кормові кавуни, які добре ростуть при температурі 25—35°, оптимальна температура для розвитку гарбузів і кабачків 20—25°.
Для проростання насіння кабачків температура грунту має бути не нижче 11 —12°, гарбузів 12—14 і кавунів 15—18°. Потреба насіння у воді для проростання становить 60—70 % від абсолютно сухої маси. За сприятливих умов зберігання насіння не втрачає схожості протягом 5—8 років.
Сума активних температур (які вищі 10°) від проростання насіння до- збирання становить для кавунів 2200—3000, гарбузів 2000—2500 і кабачків 1900—2000°. Тривалість основних фаз розвитку наведена в таблиці 200.
200. Настання 1 тривалість фаз розвитку кормових баштанних культур, діб
|
Формування кореневої системи починається ще до виходу сім’ядолей на поверхню грунту. У кавунів до з’явлення сходів головний корінь досягає довжини 14—19 см, а бічні 7—8 см. На час з’явлення першого
справжнього листка коренева система розгалужується на 60—70 см у діаметрі.
Транспіраційний коефіцієнт баштанних культур 650—700. Інтенсивна транспірація знижує температуру листя на 7° в порівнянні з температурою повітря, чим пояснюється посухостійкість рослин.
Агротехніка. Кращими попередниками для гарбузів є озимі зернові, бобові культури, пласт конюшини, люцерни, еспарцету; для кабачків —■ багаторічні бобові трави та просапні культури, під які внесені органічні добрива; для кормових кавунів—перелоги, пласт багаторічних трав, озимі після удобреного пару.
Основний обробіток складається з одно-, дворазового лущення, зяблевої орапкн під гарбузи на глибину 25—28 см, кавуни — 25—ЗО см. Передпосівний обробіток складається з ранньовесняного закриття вологи, 1 — 2 культивацій, прикочування грунту.
Сіють баштанні культури сівалками СКОН-4,2, СОН-2,8, дотримуючись таких основних вимог (табл. 201).
201. Агротехнічні показники сівби кормових баштанних культур
|
2,5—3 кг/га, по 3— 4 насінини в гніздо |
Гарбузи кор - Квадратно-гніздо - 3—4 кг/га, по 3—4
мові вий, 210x210; для насінини в гніздо
кущових форм 210x140
Кабачки Квадратио-гпіздо - 4—5 кг/га
вий 100X 100, у посушливих районах 150Х 100 см Кавуни кор - Квндратно-гніздо-
мові вий 120x120,
120x170, в посушливих умовах 200x200
4—6 Коли температура
грунту на глибині 10 см досягне 10— 12 °С і мине загроза приморозків
4— 5 При нагріванні
грунту на глибині 10 см до 9—10 °С
6— 8 При нагріванні
грунту на глибині 8—10 см до 12—
14 °С
Культура |
Поживність 1 кг плодів, корм. од. |
Вміст в 1 кг плодів |
|||
перетравного протеїну, г |
кальцію, г |
фосфору, г |
каротину, мг |
||
Гарбузи кормові |
0,19 |
15 |
0,30 |
0,30 |
_______ |
Гарбузи столові |
0,07 |
7 |
0,34 |
0,32 |
16 |
Кабачки |
0,05 |
6 |
0,19 |
0,25 |
— |
Кавуни кормові |
0,26 |
11 |
0,53 |
0,88 |
2 |
Кавуни збирають у період повної стиглості — з серпня по жовтень. Зривати плоди треба дуже обережно, щоб не пошкодити шкірку і залишити плодоніжки для кращого зберігання.
Дані, що характеризують кормову цінність баштанних культур, наведені в таблиці 202.