Cправочник агронома

Кормові баштанні культури

Біологічні особливості. На корм вирощують кормові кавуни, гарбузи і кабачки. Найбільш вибагливі до тепла кормові кавуни, які добре рос­туть при температурі 25—35°, оптимальна температура для розвитку гар­бузів і кабачків 20—25°.

Для проростання насіння кабачків температура грунту має бути не нижче 11 —12°, гарбузів 12—14 і кавунів 15—18°. Потреба насіння у воді для проростання становить 60—70 % від абсолютно сухої маси. За спри­ятливих умов зберігання насіння не втрачає схожості протягом 5—8 ро­ків.

Сума активних температур (які вищі 10°) від проростання насіння до- збирання становить для кавунів 2200—3000, гарбузів 2000—2500 і кабач­ків 1900—2000°. Тривалість основних фаз розвитку наведена в таблиці 200.

200. Настання 1 тривалість фаз розвитку кормових баштанних культур, діб

Фаза розвитку

Кабачки

Гарбузи

Кавуни

З’явлення сходів

6—7

7—8

8—10

Масове утворення огудини

30—35

38—40

45—50

Цвітіння

35—40

50—55

48—58

З’явлення зав’язі

43—48

60—65

70—80

Достигання

75—80

100—120

120—150

Формування кореневої системи починається ще до виходу сім’ядолей на поверхню грунту. У кавунів до з’явлення сходів головний корінь дося­гає довжини 14—19 см, а бічні 7—8 см. На час з’явлення першого

справжнього листка коренева система розгалужується на 60—70 см у діа­метрі.

Транспіраційний коефіцієнт баштанних культур 650—700. Інтенсивна транспірація знижує температуру листя на 7° в порівнянні з температурою повітря, чим пояснюється посухостійкість рослин.

Агротехніка. Кращими попередниками для гарбузів є озимі зернові, бобові культури, пласт конюшини, люцерни, еспарцету; для кабачків —■ багаторічні бобові трави та просапні культури, під які внесені органічні добрива; для кормових кавунів—перелоги, пласт багаторічних трав, ози­мі після удобреного пару.

Основний обробіток складається з одно-, дворазового лущення, зябле­вої орапкн під гарбузи на глибину 25—28 см, кавуни — 25—ЗО см. Перед­посівний обробіток складається з ранньовесняного закриття вологи, 1 — 2 культивацій, прикочування грунту.

Сіють баштанні культури сівалками СКОН-4,2, СОН-2,8, дотримуючись таких основних вимог (табл. 201).

201. Агротехнічні показники сівби кормових баштанних культур

Глибина

Культура

Спосіб сівби, площа живлення, см

Норма висіву

загортан­ня насін­ня, см

Строк сівби

2,5—3 кг/га, по 3— 4 насінини в гніздо

Гарбузи кор - Квадратно-гніздо - 3—4 кг/га, по 3—4

мові вий, 210x210; для насінини в гніздо

кущових форм 210x140

Кабачки Квадратио-гпіздо - 4—5 кг/га

вий 100X 100, у по­сушливих районах 150Х 100 см Кавуни кор - Квндратно-гніздо-

мові вий 120x120,

120x170, в посуш­ливих умовах 200x200

4—6 Коли температура

грунту на глибині 10 см досягне 10— 12 °С і мине загро­за приморозків

4— 5 При нагріванні

грунту на глибині 10 см до 9—10 °С

6— 8 При нагріванні

грунту на глибині 8—10 см до 12—

14 °С

Культура

Поживність 1 кг плодів, корм. од.

Вміст в 1 кг плодів

перетравного протеїну, г

кальцію, г

фосфору,

г

каротину,

мг

Гарбузи кормові

0,19

15

0,30

0,30

_______

Гарбузи столові

0,07

7

0,34

0,32

16

Кабачки

0,05

6

0,19

0,25

Кавуни кормові

0,26

11

0,53

0,88

2

Кавуни збирають у період повної стиглості — з серпня по жовтень. Зри­вати плоди треба дуже обережно, щоб не пошкодити шкірку і залишити плодоніжки для кращого зберігання.

Дані, що характеризують кормову цінність баштанних культур, наве­дені в таблиці 202.

Cправочник агронома

Додатки

І. Коефіцієнти переведення побічної та супутньої продукції в основну (по зернових, технічних, кормових культурах і травах — одиниці маси, по плодово-ягідних культурах і винограду — 1000 шт. садивного матеріалу по …

Техніка безпеки

У господарствах за організацію і стан охорони праці відповідають керівники (в колгоспі—голова, в радгоспі—директор). Головні спеціа­лісти господарства відповідають за охорону праці й техніку безпеки окре­мо по галузях: головний агроном — …

Зберігання сільськогосподарської техніки

Трактори, комбайни та іншу сільськогосподарську техніку зберігають здебільшого на відкритих майданчиках з твердим покриттям. У передо­вих господарствах складну техніку (трактори, комбайни) зберігають у закритих приміщеннях. Майданчики для зберігання техніки обладну­ють …

Как с нами связаться:

Украина:
г.Александрия
тел./факс +38 05235  77193 Бухгалтерия

+38 050 457 13 30 — Рашид - продажи новинок
e-mail: msd@msd.com.ua
Схема проезда к производственному офису:
Схема проезда к МСД

Партнеры МСД

Контакты для заказов оборудования:

Внимание! На этом сайте большинство материалов - техническая литература в помощь предпринимателю. Так же большинство производственного оборудования сегодня не актуально. Уточнить можно по почте: Эл. почта: msd@msd.com.ua

+38 050 512 1194 Александр
- телефон для консультаций и заказов спец.оборудования, дробилок, уловителей, дражираторов, гереторных насосов и инженерных решений.