Cправочник агронома

Збирання і товарна обробка плодів

Збирання врожаю — один з найбільш трудомістких процесів у садів­ництві. Затрати праці на збиранні плодів і ягід становлять від ЗО до 62 % загальних затрат на їх виробництво. Ось чому ефективність садів-

ництва значною мірою залежить від своєчасного і високоякісного збиран­ня врожаю.

Для чіткої організації збирального процесу і злагодженої роботи всіх служб складається робочий план, який включає, насамперед, розрахунки очікуваного валового врожаю по кожній культурі, а також потребу в ро­бочій силі, збиральному інвентарі, тарі, пакувальних матеріалах, засобах механізації тощо. Складається також графік збирання плодів, розробля­ється план побутового і культурного обслуговування усіх робітників, які збирають плоди і ягоди.

У більшості садівницьких господарств на збирання плодів і ягід залучаються тимчасові робітники, пенсіонери, школярі, тому в робочих планах передбачається їх розміщення, підвезення до місця роботи, орга­нізація харчування і культурного обслуговування. З метою високоякіс­ного збирання врожаю в планах передбачається короткочасна підготов­ка всіх робітників, ланкових і бригадирів, спрямована на ознайомлення їх з вимогами РСТ, ГОСТ, організацією праці на збиранні, технікою зні­мання плодів, а також з правилами техніки безпеки.

Плоди слід знімати в оптимальній стиглості, тільки за цієї умови вони будуть високоякісними, добре зберігатимуться. Показниками стиг­лості є розмір та інтенсивність забарвлення плода, легкість відокремлю­вання від плодової гілочки, щільність м’якуша і шкірки, смакові якості, ступінь побуріння насіння.

Сорти яблуні за строками збирання врожаю поділено на дві групи: сорти, плоди яких необхідно збирати на початку знімальної стиглості (Антонівка звичайна, Зимове Плесецького, Джонатан, Ренет Симиренка, Слава переможцям, Кальвіль сніговий, Пепін лондонський і ін.) і сорти, плоди яких слід збирати в повній стиглості (Поліське, Мелба, Бойкен, Кандиль синап, Розмарин білий і ін.).

Плоди літньо-осінніх сортів яблуні іі груші, призначені для транспор­тування, збирають па початку знімальної стиглості, для споживання сві­жими в місцях вирощування — в повній стиглості. Плоди кісточкових по­рід, крім персика, після зняття з дерева не достигають, а в’януть, змор­щуються, ніколи не досягають високих смакових якостей. Для транспор­тування на значну відстань їх знімають за 3—4 дні до споживальної стиглості. В цей час вони мають характерні для сорту забарвлення, смак, аромат, а м’якуш їх щільний.

Для переробки слив сортів Ренклод Альтана, Персикова, Тулеу грас, абрикоси та персики збирають в технічній стиглості, коли плоди повністю сформувались, набули властивого їм забарвлення і смаку, але ще тверді. Сорти сливи типу угорок і Ганна Шпет, черешні й вишні збирають в споживальній стиглості.

Ягоди, як правило, збирають в споживальній стиглості, не допускаю­чи їх перестигання.

Найбільш поширеною тарою для плодів зерняткових порід є дерев’яні • ящики № 2 і № З (ГОСТ 13359-73), дерев’яні контейнери місткістю 200—300 кг (ГОСТ 21133-75, ТУ-46-703-71); для кісточкових і ягід — ящики № 1, лотки 5—1, 5—2, 6.

Зерняткові плоди збирають в плодозбиральні сумки, кошики і відра, обшиті мішковиною, пластмасові відра місткістю 8—10 кг; кісточкові — в кошики і луб’янки або відра з синтетичних матеріалів.

Ягоди збирають в тару, в якій вони будуть зберігатись і транспорту­ватись: малину і суницю — в решета та луб’янки, смородину, порічки, агрус, горобину — в ящики та лотки.

Організація збирання плодів і ягід. Плоди і ягоди збирають вручну, використовуючи драбини та стільчики; напівмеханізованим способом, при якому робітники, перебуваючи на самохідних або причепних платформах,

що рухаються вздовж ряду, збирають плоди і ягоди вручну; механізова­ним способом за допомогою спеціальних збиральних машин, в основному при збиранні сливи і чорної смородини, що використовуються на технічну переробку.

В останній час в колгоспах і радгоспах набуває значного поширення потокова технологія збирання плодів зерняткових порід. Суть її поля­гає в тому, що контейнери встановлюють на низькорамні візки або кон­тейнеровози по 6—8 шт. і перед збиранням плодів розставляють у між­ряддях. Для збирання формують ланки або бригади з 16—26 робітни­ків, які збирають плоди з двох суміжних рядів і провадять одночасно підсортування. Інколи для прискорення процесу збирання відокремлюють від стандартних плодів лише нестандартні. Падалицю підбирають в ок­ремі контейнери. Після наповнення тари, встановленої на контейнеровозі, ланка або бригада переходить иа сусідню пару рядів і продовжує зби­рання, де вже встановлений візок з порожніми контейнерами. При за­повненні цієї тари бригада повертається на попереднє міжряддя, де ме­ханізатори вже встановили візок з порожніми контейнерами. За такої організації праці один механізатор обслуговує 2—3 бригади (ланки) і вивозить 6—7 контейнеровозів з тарою. Заповнені контейнери на візку тракторист вивозить із саду на пакувальний двір або до сховища. З паку­вального двору в сад він транспортує контейнеровіз з порожньою тарою. На пакувальному дворі механізатор навантажувачем розвантажує кон­тейнеровіз і встановлює на нього порожню тару. Таким чином, засто­сування контейнеровозів або візків дає можливість виключити наванта­ження і розвантаження тари в саду, значно підвищує продуктивність пра­ці, знижує матеріальні затрати, збільшує корисну площу плодосховищ.

На Донецькій дослідній станції садівництва контейнеровози обладна­ли підйомною системою, за допомогою якої піднімається його передня частина. Контейнери по роликах плавно опускаються на площадку. Елек­трокарами їх відвозять в плодосховище для довготермінового зберігання або встановлюють на контейнероперекидач, звідки плоди надходять на лінію товарної обробки.

Товарна обробка плодів. Зібрані плоди спочатку сортують за розмі­рами (калібрують) і якістю, після чого пакують і маркірують з дотри­манням вимог ГОСТів і РСТ на відповідну продукцію.

Сортування за якістю вручну провадиться одночасно з калібруван­ням і пакуванням на спеціальних столах з використанням калібруваль­ної дошки. В спеціалізованих садівницьких господарствах застосовують лінію товарної обробки плодів J1TO-3 з сортувально-калібрувальною машиною МКН-ЗА, продуктивність якої на сортуванні плодів становить близько 3 т/год.

Cправочник агронома

Додатки

І. Коефіцієнти переведення побічної та супутньої продукції в основну (по зернових, технічних, кормових культурах і травах — одиниці маси, по плодово-ягідних культурах і винограду — 1000 шт. садивного матеріалу по …

Техніка безпеки

У господарствах за організацію і стан охорони праці відповідають керівники (в колгоспі—голова, в радгоспі—директор). Головні спеціа­лісти господарства відповідають за охорону праці й техніку безпеки окре­мо по галузях: головний агроном — …

Зберігання сільськогосподарської техніки

Трактори, комбайни та іншу сільськогосподарську техніку зберігають здебільшого на відкритих майданчиках з твердим покриттям. У передо­вих господарствах складну техніку (трактори, комбайни) зберігають у закритих приміщеннях. Майданчики для зберігання техніки обладну­ють …

Как с нами связаться:

Украина:
г.Александрия
тел./факс +38 05235  77193 Бухгалтерия

+38 050 457 13 30 — Рашид - продажи новинок
e-mail: msd@msd.com.ua
Схема проезда к производственному офису:
Схема проезда к МСД

Партнеры МСД

Контакты для заказов оборудования:

Внимание! На этом сайте большинство материалов - техническая литература в помощь предпринимателю. Так же большинство производственного оборудования сегодня не актуально. Уточнить можно по почте: Эл. почта: msd@msd.com.ua

+38 050 512 1194 Александр
- телефон для консультаций и заказов спец.оборудования, дробилок, уловителей, дражираторов, гереторных насосов и инженерных решений.