Збирання і товарна обробка плодів
Збирання врожаю — один з найбільш трудомістких процесів у садівництві. Затрати праці на збиранні плодів і ягід становлять від ЗО до 62 % загальних затрат на їх виробництво. Ось чому ефективність садів-
ництва значною мірою залежить від своєчасного і високоякісного збирання врожаю.
Для чіткої організації збирального процесу і злагодженої роботи всіх служб складається робочий план, який включає, насамперед, розрахунки очікуваного валового врожаю по кожній культурі, а також потребу в робочій силі, збиральному інвентарі, тарі, пакувальних матеріалах, засобах механізації тощо. Складається також графік збирання плодів, розробляється план побутового і культурного обслуговування усіх робітників, які збирають плоди і ягоди.
У більшості садівницьких господарств на збирання плодів і ягід залучаються тимчасові робітники, пенсіонери, школярі, тому в робочих планах передбачається їх розміщення, підвезення до місця роботи, організація харчування і культурного обслуговування. З метою високоякісного збирання врожаю в планах передбачається короткочасна підготовка всіх робітників, ланкових і бригадирів, спрямована на ознайомлення їх з вимогами РСТ, ГОСТ, організацією праці на збиранні, технікою знімання плодів, а також з правилами техніки безпеки.
Плоди слід знімати в оптимальній стиглості, тільки за цієї умови вони будуть високоякісними, добре зберігатимуться. Показниками стиглості є розмір та інтенсивність забарвлення плода, легкість відокремлювання від плодової гілочки, щільність м’якуша і шкірки, смакові якості, ступінь побуріння насіння.
Сорти яблуні за строками збирання врожаю поділено на дві групи: сорти, плоди яких необхідно збирати на початку знімальної стиглості (Антонівка звичайна, Зимове Плесецького, Джонатан, Ренет Симиренка, Слава переможцям, Кальвіль сніговий, Пепін лондонський і ін.) і сорти, плоди яких слід збирати в повній стиглості (Поліське, Мелба, Бойкен, Кандиль синап, Розмарин білий і ін.).
Плоди літньо-осінніх сортів яблуні іі груші, призначені для транспортування, збирають па початку знімальної стиглості, для споживання свіжими в місцях вирощування — в повній стиглості. Плоди кісточкових порід, крім персика, після зняття з дерева не достигають, а в’януть, зморщуються, ніколи не досягають високих смакових якостей. Для транспортування на значну відстань їх знімають за 3—4 дні до споживальної стиглості. В цей час вони мають характерні для сорту забарвлення, смак, аромат, а м’якуш їх щільний.
Для переробки слив сортів Ренклод Альтана, Персикова, Тулеу грас, абрикоси та персики збирають в технічній стиглості, коли плоди повністю сформувались, набули властивого їм забарвлення і смаку, але ще тверді. Сорти сливи типу угорок і Ганна Шпет, черешні й вишні збирають в споживальній стиглості.
Ягоди, як правило, збирають в споживальній стиглості, не допускаючи їх перестигання.
Найбільш поширеною тарою для плодів зерняткових порід є дерев’яні • ящики № 2 і № З (ГОСТ 13359-73), дерев’яні контейнери місткістю 200—300 кг (ГОСТ 21133-75, ТУ-46-703-71); для кісточкових і ягід — ящики № 1, лотки 5—1, 5—2, 6.
Зерняткові плоди збирають в плодозбиральні сумки, кошики і відра, обшиті мішковиною, пластмасові відра місткістю 8—10 кг; кісточкові — в кошики і луб’янки або відра з синтетичних матеріалів.
Ягоди збирають в тару, в якій вони будуть зберігатись і транспортуватись: малину і суницю — в решета та луб’янки, смородину, порічки, агрус, горобину — в ящики та лотки.
Організація збирання плодів і ягід. Плоди і ягоди збирають вручну, використовуючи драбини та стільчики; напівмеханізованим способом, при якому робітники, перебуваючи на самохідних або причепних платформах,
що рухаються вздовж ряду, збирають плоди і ягоди вручну; механізованим способом за допомогою спеціальних збиральних машин, в основному при збиранні сливи і чорної смородини, що використовуються на технічну переробку.
В останній час в колгоспах і радгоспах набуває значного поширення потокова технологія збирання плодів зерняткових порід. Суть її полягає в тому, що контейнери встановлюють на низькорамні візки або контейнеровози по 6—8 шт. і перед збиранням плодів розставляють у міжряддях. Для збирання формують ланки або бригади з 16—26 робітників, які збирають плоди з двох суміжних рядів і провадять одночасно підсортування. Інколи для прискорення процесу збирання відокремлюють від стандартних плодів лише нестандартні. Падалицю підбирають в окремі контейнери. Після наповнення тари, встановленої на контейнеровозі, ланка або бригада переходить иа сусідню пару рядів і продовжує збирання, де вже встановлений візок з порожніми контейнерами. При заповненні цієї тари бригада повертається на попереднє міжряддя, де механізатори вже встановили візок з порожніми контейнерами. За такої організації праці один механізатор обслуговує 2—3 бригади (ланки) і вивозить 6—7 контейнеровозів з тарою. Заповнені контейнери на візку тракторист вивозить із саду на пакувальний двір або до сховища. З пакувального двору в сад він транспортує контейнеровіз з порожньою тарою. На пакувальному дворі механізатор навантажувачем розвантажує контейнеровіз і встановлює на нього порожню тару. Таким чином, застосування контейнеровозів або візків дає можливість виключити навантаження і розвантаження тари в саду, значно підвищує продуктивність праці, знижує матеріальні затрати, збільшує корисну площу плодосховищ.
На Донецькій дослідній станції садівництва контейнеровози обладнали підйомною системою, за допомогою якої піднімається його передня частина. Контейнери по роликах плавно опускаються на площадку. Електрокарами їх відвозять в плодосховище для довготермінового зберігання або встановлюють на контейнероперекидач, звідки плоди надходять на лінію товарної обробки.
Товарна обробка плодів. Зібрані плоди спочатку сортують за розмірами (калібрують) і якістю, після чого пакують і маркірують з дотриманням вимог ГОСТів і РСТ на відповідну продукцію.
Сортування за якістю вручну провадиться одночасно з калібруванням і пакуванням на спеціальних столах з використанням калібрувальної дошки. В спеціалізованих садівницьких господарствах застосовують лінію товарної обробки плодів J1TO-3 з сортувально-калібрувальною машиною МКН-ЗА, продуктивність якої на сортуванні плодів становить близько 3 т/год.