Використання поживних речовин з грунту, органічних і мінеральних добрив та винос їх урожаєм
Урожай сільськогосподарських культур формується в основному за рахунок поживних речовин грунту. Вміст їх значно коливається і залежить від типу грунту, кількості внесених органічних та мінеральних добрив.
Кожне господарство має картограми забезпечення грунтів рухомими сполуками фосфору і калію, а деякі ще й картограми забезпечення ру
хомими сполуками азоту. Агрохімічні картограми використовують під час розрахунку норм добрив на запланований урожай.
Встановлено, що рослини засвоюють тільки частину тієї кількості рухомих форм поживних речовин, що містяться в грунтах. Ступінь їх використання залежить від біологічних особливостей культур, зволоження, типу грунту, забезпечення його рухомими поживними речовинами, кліматичних умов, рівня врожаю тощо. У таблицях 38—39 наведено
38. Використання поживних речовин з грунту озимою пшеницею
|
коефіцієнт використання рухомих поживних речовин з грунту. Його розраховують як відношення поживних речовин, винесених урожаєм бея застосування добрив, до вмісту рухомих їх сполук у грунті. Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту визначають по кожному елементу живлення за формулою:
(7) |
В • 100
де К. — коефіцієнт використання елемента живлення, %; В — винесення елемента живлення урожаєм, кг/га; С — вміст рухомих сполук елемента живлення в грунті, кг/га.
Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту зменшується із збільшенням в ньому їх вмісту. Чим вищий урожай, тим більший коефіцієнт. У посушливі роки він нижчий, ніж у роки з добрим зволоженням.
Використання поживних речовин з грунту залежить також від сорту культури. Інтенсивні сорти засвоюють елементів живлення більше, ніж звичайні.
Коефіцієнт використання поживних речовин з добрив розраховують за методом різниці. Для цього знаходять різницю між виносом поживних речовин на удобрених і неудобрсних фонах і цей показник ділять на норму внесених добрив.
Розрахунок проводять за формулою; , .
(8) |
К = |
(Ву — Вк) • 100
де К — коефіцієнт використання елемента живлення добрив, %; Ву — винос елемента живлення урожаєм з удобреного грунту, кг/га;
Ви — винос елемента живлення урожаєм з неудобреного грунту, кг/га; Д — норма добрив, кг/га поживної речовини.
Коефіцієнти використання поживних речовин з добрив розраховують для конкретних умов, проте якщо цього зробити не можна, тоді користуються середніми коефіцієнтами, наведеними в таблицях 40—42.
39. Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту при середній забезпеченості його поживними речовинами, %
|
Поживні речовини мінеральних добрив рослини використовують не тільки в безпосередній їх дії, але й у післядії. У перший рік післядії коефіцієнт використання азотних добрив становить 1—3 % (Петербурзький А. В., 1979), фосфорних—10—15, калійних—10% (Жуков Ю. ГІ., Глухов Н. І., 1977). Особливо значна післядія органічних добрив. За даними І. С. Шатилова та М. К. Каюмова (1974), у перший рік з гною азоту використовується 30 % загального його вмісту, фосфору — 40, калію — 60, а на другий рік — відповідно 15, 20 і 10 %.
Щоб визначити винос поживних речовин урожаєм з грунту та добрив, необхідно знати вміст їх в основній і побічній продукції. Для цього користуються даними аналізу рослин, а якщо таких даних немає, то середніми даними, наведеними в таблицях 43—44.
Винос поживних речовин з грунту урожаєм залежить від грунтово - кліматичних умов, агротехнічних прийомів, рівня хімізації та інших факторів. Тому найкраще користуватись даними виносу поживних речовин, розрахованими для конкретних умов.
Коефіцієнт викорис- |
|||||
Урожай |
тання, % |
||||
Грунти |
Варіант |
ність, |
|||
ц/га |
|||||
азоту |
фору |
калію |
Дерново-підзолисті |
Без добрив |
21,3 |
— |
— |
— |
NeoPeoKoo |
28,7 |
39 |
16 |
22 |
|
^J2oPl2oKj20 |
30,5 |
26 |
10 |
18 |
|
Підзолисто-буроземні |
Без добрив |
24,8 |
— |
— |
— |
N00Pe0Ke„ |
33,2 |
38 |
14 |
24 |
|
^12оРі2»К]20 |
40,3 |
39 |
14 |
24 |
|
Світло-сірі й сірі лісові |
Без добрив |
34,8 |
— |
— |
— |
NeoPeoKeo |
44,9 |
51 |
17 |
35 |
|
N120P120K110 |
47,7 |
33 |
12 |
26 |
|
Темно-сірі лісові |
Без добрив |
27,0 |
— |
— |
— |
^в()РооКв|) |
32,8 |
38 |
12 |
31 |
|
^12оРі2оК|>(> |
34,6 |
22 |
12 |
18 |
|
Чорноземи |
Без добрив |
38,8 |
— |
— |
— |
опідзолені |
N(N)P()oKeO |
46,8 |
35 |
17 |
28 |
Nii»PmKiio |
48,0 |
19 |
8 |
22 |
|
типові |
Без добрив |
35,6 |
— |
— |
-— |
NeoPeoKoo |
41,1 |
28 |
10 |
17 |
|
^12()РцоКії(| |
43,3 |
21 |
6 |
15 |
|
звичайні |
Без добрив |
34,7 |
— |
— |
— |
Ne(|PjjoKet> bJiaol юоКої) |
41,9 |
43 |
13 |
34 |
|
43,6 |
31 |
9 |
39 |
||
південні |
Без добрив |
30,7 |
— |
— |
— |
Ne„P0oKeo |
37,1 |
39 |
10 |
17 |
|
NljoPsoKlj |
38,6 |
28 |
8 |
32 |
|
темно-каштанові |
Без добрив |
26,2 |
— |
— |
— |
^ОоР||оКйО |
32,8 |
45 |
10 |
36 |
|
^120 00^-45 |
33,3 |
31 |
6 |
52 |
41. Використання поживних речовин з мінеральних добрив основними сільськогосподарськими культурами (середні узагальнені дані з 252 дослідів, включених для обчислення)
Куль тура |
Зона |
Норми добрив |
Г рунти |
Уро жай ність, ц/га |
Коефіцієнт використання, % |
||
азоту |
фос фору |
калію |
|||||
Жито |
Полісся |
^4бРб0^40 |
Дерново-підзолисті |
||||
озиме |
та сірі лісові |
25 |
41 |
16 |
54 |
||
» |
N45 Р45_5<)К45 |
Темно-сірі лісові |
27 |
44 |
13 |
48 |
|
Ячмінь |
» |
^35—50 Р4 0^35—-50 |
Дерново-підзолисті |
||||
та сірі лісові |
21 |
38 |
12 |
41 |
|||
» |
^35—50 Р40К35—50 |
Темно-сірі лісові |
28 |
43 |
11 |
39 |
|
Лісостеп |
N45P 40К45 |
Темно-сірі лісові |
31 |
46 |
16 |
45 |
|
» |
N40P40K35 |
Чорноземи вилугу- |
|||||
вані та опідзолені |
29 |
45 |
14 |
43 |
Куль тура |
Зона |
Норми добрив |
Г рунти |
Уро жай ність, ц/га |
Коефіцієнт використання, % |
||
Б п еа |
ІІ |
2 '3 СО X |
|||||
Куку |
Полісся |
^60—90 ^50—80^70—90 |
Дерново-підзолисті |
||||
рудза |
та сірі лісові |
52 |
56 |
17 |
58 |
||
» |
^60—90 Р50—80^70—90 |
Темно-сірі лісові |
63 |
54 |
15 |
56 |
|
Лісостеп |
^70—90 ^50—80^60—100 |
Темно-сірі лісові |
69 |
57 |
14 |
51 |
|
» |
^70—90 Р60—80^60—100 |
Чорноземи вилугу |
- |
||||
вані та опідзолені |
65 |
54 |
16 |
55 |
|||
Степ |
^бО—80 Р60—70^50—70 |
Чорноземи південні |
|||||
та карбонатні |
58 |
49 |
13 |
ЗІ |
|||
Буря |
Лісостеп |
^80—100 Р70—80^80—110 |
Темно-сірі лісові |
280 |
59 |
21 |
64 |
ки |
» |
^80—100 Р70—80^80—110 |
Чорноземи вилугу |
- |
|||
цукро ві |
вані |
320 |
57 |
19 |
67 |
||
Кар |
Полісся |
^60—80 Р50—70^60—90 |
Дерново-підзолисті |
||||
топля |
та сірі лісові |
185 |
51 |
16 |
53 |
||
» |
^60—80 Р50—70^60—90 |
Темно-сірі лісові |
205 |
54 |
13 |
59 |
|
Лісостеп |
^65—75 Р50—70^60—80 |
Темно-сірі лісові |
165 |
49 |
12 |
51 |
|
» |
N65—75 РБ0—70^60—80 |
Чорноземи вилугу |
|||||
вані та опідзолені |
158 |
46 |
14 |
48 |
|||