Передпосівна підготовка насіння сільськогосподарських культур
Підготовка насіння до сівби залежно від культури та стану насіння включає очищення, сортування, калібрування, інкрустування, гідрофобізацію, дражування, протруювання тощо.
Очищають і сортують насіння з метою відокремлення від нього домішок насіння бур’янів, щуплого і битого насіння культури. Для виконання цього заходу використовують машини ОВП-20А, ЗАВ-40, ОС-4,5А, КЗС-40 та ін., обладнуючи їх відповідними решетами та трієрами. Домішки, близькі за розміром до насіння основної культури, відокремлюють на машинах з використанням аеродинамічних властивостей, щільності і особливості поверхні насіння і домішок.
Насіння кукурудзи, соняшнику, цукрових буряків та інших культур калібрують, тобто поділяють на окремі фракції за довжиною, шириною і товщиною. Каліброване насіння висівають сівалками точного висіву, що забезпечує рівномірний його розподіл на площі.
Протруювання насіння є ефективним прийомом боротьби з грибними і бактеріальними захворюваннями рослин. Найбільш поширеним є протруювання насіння за типом інкрустування, при якому захисні речовини на насінні фіксуються плівкоутворювачами. Для інкрустування використовують 5% водний розчин полівинілового спирту (ПВС), та 2% водний розчин карбоксиметилцелюлози (№КМц). В якості плівкоутворювача можна використовувати також рідкі комплексні добрива (4л РКД, розчинених у 7 л води на 1 т насіння), крохмальний клейстер та ін.
При вирощуванні цукрових буряків застосовують дражування насіння. Для цього попередньо відшліфоване насіння покривається дражуючою сумішшю в яку додають захисні органо-мінеральні поживні речовини, мікродобрива, протруювачі, бактеріальні добрива, активізуючі речовини. Дражоване насіння набуває зручної для висівання кулястої форми.
Для забезпечення більш ранньої сівби кукурудзи застосовують гідрофобізацію насіння. Насіння при цьому покривають плівками з речовини, яка за умови достатнього зволоження і при температурі сприятливій для проростання насіння розчиняється в ґрунті.
Якщо насіння не інкрустується, то його знезараження проводять сухим, напівсухим або мокрим способами. При напівсухому протруюванні для утримання протруювачів на насінні в робочу водну суспензію додають клейкі речовини (барда, патока та ін.). Напівсухе протруювання плівчастих хлібів (ячмінь, овес, просо) проводять розчином формаліну.
Для протруювання насіння доцільно використовувати комплексні препарати або суміші препаратів, які одноразово діють на збудників хвороб і ґрунтових шкідників. Найбільш поширені такі протруйники, як ТМТД, вітавакс, байтан універсал, фундазол та ін. Протруювання проводять за 2-3 тижні до сівби на машинах ПС-10А, ПСШ-3, “Мобітокс-Супер” та ін.
Проти летючої сажки пшениці та ячменю ефективне термічне знезараження насіння, при якому зерно замочують протягом 4 год. у воді, нагрітій до 28-320С. За цей період спори летючої сажки проростають. Потім, щоб убити пророслі спори зерно 7-8 хв. витримують у воді при температурі 52-530С. Після цього насіння охолоджують у холодній воді і просушують. Застосовують також однофазне термічне знезараження, при якому насіння прогрівають у воді при температурі 45-460С протягом 4-4,5 год.
Важливим прийомом підготовки насіння до сівби є повітряно-тепловий обігрів на сонці протягом 3-5 днів або шляхом активного вентилювання підігрітим до 30-350С повітрям.
Насіння зернобобових культур перед сівбою інокулюють, тобто обробляють препаратами, які містять бульбочкові азотфіксуючі бактерії (нітрагін, ризоторфін). Обробку проводять під навісами перед сівбою. Для боротьби з виляганням посівів насіння обробляють препаратом тур з розрахунку 5-10 л на 1 т насіння. При цьому глибше формується вузол кущення.
Для підвищення схожості твердокам’яного насіння бобових трав, яке має непроникну для води і повітря оболонку, проводять скарифікацію. При цьому механічним або хімічним способом пошкоджують насінну оболонку для проникнення води і повітря.
При вирощуванні картоплі проводять передпосадкове пророщування насіннєвих бульб і обробку їх стимулюючими речовинами.