Основи насіннєзнавства
Насіннєзнавство - наука про насіння, яка вивчає життя насіння з часу запліднення яйцеклітини на материнській рослині до утворення з них нових самостійних рослин, тобто від переходу молодих рослин від гетеротрофного живлення (за рахунок запасів насіння) до автотрофного (самостійного).
Завдання насіннєзнавства полягає у вивченні умов, в яких формується насіння, морфології (будова і формоутворення), біології (процес утворення насіння), фізіології і біохімії (хімічний склад і процеси, що проходять в насінні), а також у виконуванні контролю за посівними якостями насіння.
Насінням з господарської точки зору називають рослинний матеріал, який використовується для вирощування врожаю. Разом з тим слід розрізняти ботанічні поняття “насіння” і “плоди”.
Насіння утворюється із насінного зачатку і складається із зародка, який містить необхідний запас поживних речовин і насінної оболонки. Наприклад, насіння гороху, квасолі, сої, льону, бавовнику і інших культур. Плід складається із однієї або декількох насінин, вкритих крім насінної, ще й плодовою оболонкою (плоди пшениці, ячменю, кукурудзи, соняшника, гречки і ін.).
Поживні речовини, що використовуються на розвиток зародка знаходяться в різних місцях насінини. В насінні з ендоспермом поживні речовини накопичуються в ендоспермі (пшениця, ячмінь, кукурудза, просо, рис, мак, коріандр); в насінні без ендосперму поживні речовини відкладаються в сім’ядолях зародка (горох, сочевиця, соя, соняшник, бавовник, ріпак); в насінні з периспермом поживна тканина формується з клітин нецеллуса (паренхімна тканина насінного зачатку) і відкладається в насінні (льон, буряки).
Якісне насіння спроможне без додаткових затрат (добрива, пестициди) забезпечити оптимальний ріст і розвиток рослин, знизити негативний вплив бур’янів, хвороб і шкідників і сприяти підвищенню врожайності сільськогосподарських культур і якості вирощуваної продукції, поліпшувати екологічний стан полів. Роль високоякісного посівного матеріалу може мати тільки те насіння, яке відповідним чином підготовлене до сівби і характеризується високими сортовими, посівними і урожайними якостями.