Олійні культури
До олійних належать культури, в насінні або плодах яких міститься жирна олія. У нашій країні вирощуються такі олійні культури: соняшник, сафлор, рицина, арахіс, мак олійний, кунжут, перила, лялеманція, ріпак, рижій, гірчиця біла і сиза (сарептська), льон-олійний. Більшість з цих культур належать до різних ботанічних родин. Найпоширенішою олійною культурою є соняшник.
Рослинні олії мають велике харчове і технічне значення. Олію використовують безпосередньо як харчовий продукт, застосовують в консервній, харчовій і кондитерській промисловості, для виготовлення різних сортів маргарину.
Олію використовують також для виготовлення оліфи, лаків, фарб, стеарину, лінолеуму, застосовують в електротехнічній, шкіряній, металообробній, хімічній, миловарній, текстильній та інших галузях промисловості.
Макуха і шрот, як побічні продукти переробки насіння олійних культур - цінний концентрований корм для тварин, в якому міститься 35-40% білка, бога того на незамінні амінокислоти.
За своєю природою рослинна олія це складний ефір триатомного спирту - гліцерину і різних жирних кислот. Порівняно з білками і вуглеводами олія має більш високу калорійність. В 1 г олії міститься 9500 калорій (в 1г білка - 4400-5500 кал, в 1г вуглеводів - 4000-4200 кал).
Рослинні олії розрізняють за наявністю подвійних і потрійних зв'язків, які визначають ступінь їх насиченості. За ступенем насиченості визначають якості окремих олій та напрямки їх використання.
Приєднуючи кисень, олія багатьох культур має здатність висихати і перетворюватись в тверду еластичну масу. Краще висихають ті олії, які мають багато ненасичених кислот (олеїнова, лінолева, ліноленова, стеаринова та ін.). З цих олій виготовляють високоякісну оліфу, лаки, фарби.
Здатність олії до висихання визначається йодним числом, яке показує кількість грамів йоду, що приєднується до 100 г олії. Всі рослинні олії за здатністю висихати діляться на 3 групи:
1) висихаючі (йодне число понад 130), які використовують для технічних потреб (перилова, макова, лялеманції, лляна, конопляна та ін.).
2) напівисихаючі (йодне число 85-130), до яких належать соняшникова, кунжутна, ріпакова, гірчична, соєва та інші олії. Олії цієї групи використовуються, в основному, як харчові.
3) невисихаючі (йодне число менше 85), до яких належать арахісова та рицинова олії. Арахісова олія використовується на харчові, рицинова на технічні цілі.
Високоякісна харчова і технічна олія має містити мінімальну кількість вільних жирних кислот. Показником вмісту в олії вільних жирних кислот є кислотне число, яке визначається за кількістю міліграмів їдкого калію (КОН), необхідного для нейтралізації вільних жирних кислот в 1 г. олії. Олія з кислотним числом більш як 2,25 для харчових цілей непридатна. Кислотність олії в значній мірі залежить від умов вирощування олійної культури і стиглості насіння, строків збирання і умов збереження.
Важливим показником якості олії, яку використовують для виготовлення мила, є число омилення, яке визначають за кількістю міліграмів їдкого калію (КОН), що йде на нейтралізацію вільних і зв’язаних з гліцерином жирних кислот. Для більшості рослинних олій число омилення становить 160-200.
В умовах довгого дня і прохолодного клімату в олії переважають ненасичені жирні олії. У тропічних і субтропічних умовах при короткому дні та жаркій погоді у рослинах утворюється тверда олія, в складі якої переважають насичені жирні кислоти. Тверду рослинну олію добувають з плодів і насіння кокосової та олійної пальм, авокадо та ін.
Вміст олії та її якість у насінні різних олійних культур залежить від сорту, природних умов, особливостей вирощування, удобрення, водного режиму, пошкодження шкідниками, ураження хворобами та ін. Вирішальне значення для підвищення олійності насіння має впровадження в виробництво високоолійних сортів і гібридів стійких до хвороб та застосування досконалої системи ведення рослинництва. Значний вплив на олійність має застосування оптимального живлення. Вміст олії в насінні зростає на фоні достатнього фосфорно-калійного та помірного азотного живлення. Позитивно впливає на олійність зрошення, особливо в південних районах, де зосереджені основні площі посіву соняшника.
Олійні культури в світовому землеробстві займають близько 100 млн. га, а виробництво олії - близько 70 млн. т. Україна за обсягом виробництва олії займає одне з провідних місць у Європі. Посівні площі олійних культур сягають 1.8 млн. га. Найбільші площі займає соняшник (близько 96% всіх олійних культур). На невеликих площах вирощують ріпак озимий, рицину, мак олійний, рижій та ін.