Лаванда справжня
Значення, поширення. Лаванду вирощують з метою виробництва ефірної олії, яка міститься у квітучих суцвіттях (1,2-2,3%). Основними компонентами ефірної олії є ліналілацетат (50-55%), ліналоол (10-12%), а також гераніол, нерол, камфора (10%) тощо. Олія широко застосовується в харчовій промисловості, в парфумерно-косметичному виробництві, як прянощі, при виготовленні лікерів, вин, як антисептичний і серцевий засіб.
Вирощують лаванду в країнах Малої Азії, Північної Африки, Близького Сходу. В Європі культивується з кінця XVI ст. В Криму, де зосереджені основні площі посіву лаванди, почала вирощуватися з 1929 р. Середній урожай суцвіть 20-30 ц/га.
Рис. 42. Лаванда (загальний вигляд рослини). Біологічні особливості. Лаванда справжня (Lavandula vera ДС.) належить до родини губоцвітих (рис. 42). Це багаторічний вічнозелений напівкущ до 100 см заввишки. Лаванда субтропічна рослина, яка пристосувалась до суворих кліматичних умов. Дорослі рослини витримують морози до мінус 25оС і нижче, а сходи в фазі 4-5 пар листків легко витримують заморозки до мінус 80С. Оптимальна температура проростання насіння 15-20оС. Протягом вегетації кращою є тепла, а під час цвітіння жарка погода. Лаванда - світлолюбна рослина, не витримує затінення. Накопичення ефірної олії в суцвіттях залежить від інтенсивності освітлення. |
До ґрунтів лаванда невибаглива і добре росте на бідних супісчаних і карбонатних ґрунтах. Важкі холодні ґрунти з підвищеною кислотністю, з високим заляганням ґрунтових вод для лаванди непридатні. Лаванда - перехреснозапильна культура. Основний спосіб її розмноження - вегетативний.
Рекомендовані сорти: Ізіда, Рання, Рекорд, Сінева, Степова.
Особливості технології вирощування. Розміщують лаванду на спеціально підготовлених ділянках, на яких забезпечується нормальний ріст і розвиток рослин. Використовують плантації 15-20 років. Кращі попередники - багаторічні трави, зернобобові, озимі зернові і силосні культури.
Ґрунт готують за типом пару. При підготовці ґрунту особливу увагу приділяють очищенню поля від бур’янів. Після збирання попередника проводять лущення на 6-8 см дисковими лущильниками, через 15-20 днів поле повторно лущать лемішними лущильниками на глибину 10-12 см і при надмірному забур’яненні вносять гербіцид 2,4Д(амінна сіль). Плантажну оранку проводять на глибину 45-50 см. Після плантажної оранки проводять вирівнювання поля і в такому стані залишають на зиму, а протягом весни і літа наступного року ґрунт обробляють за типом чорного пару. За цей час проводять 3-4 суцільні культивації, а за місяць до садіння поле переорюють на 25-30 см.
Лаванда позитивно реагує на внесення добрив. Під плантажну оранку вносять 30-35 т/га гною разом з мінеральними добривами (N80-100P80-100). На наступний рік восени вносять повне мінеральне добриво в дозі ^0-90Р80-90К80-90. Під час садіння лаванди з поливною водою вносять суперфосфат (Р10). Підживлення плантацій лаванди мінеральними добривами починають на другий рік життя з початком промислового збирання суцвіть. Азотними добривами краще підживлювати навесні, а фосфорно-калійними - восени.
Садивний матеріал заготовляють восени з добре розвинених дозрілих пагонів. Живці завдовжки 8-10 см нарізають з однорічних пагонів і висаджують у парники для одержання укорінених саджанців.
Саджанці садять на постійне місце в жовтні лавандосадильною машиною або вручну за схемою 1,2х5 м. Під час садіння кореневу шийку заглиблюють нижче поверхні ґрунту на 5-6 см.
Догляд за молодими насадженнями включає боротьбу з бур’янами, розпушування ґрунту в міжряддях і підсаджування саджанців замість загиблих рослин. Проти бур’янів навесні на початку відростання лаванди застосовують гербіциди - 2,4Д (3-4 кг/га), лонтрел (1-1,7 кг/га). На плодоносних плантаціях проводять 2-3 міжрядних розпушування і підживлюють мінеральними добривами. Кущі лаванди через 6-7 років використання старіють і вимагають омолодження. Для цього рано навесні до початку сокоруху на висоті 5-6 см зрізують всю надземну частину підрізувачем - омолоджувачем лаванди ПОЛ-1. При омолодженні проводять підживлення плантацій мінеральними добривами в дозі N45-60P45-60. Проти шкідників лаванди (совка -гамма, голова нематода, лучний метелик) і хвороб (коренева гниль) застосовують агротехнічні і хімічні заходи.
Збирають лаванду у період масового цвітіння в стислі строки (10-12 днів). Суцвіття лаванди скошують лавандозбиральною машиною ЛУМ-2. Скошені суцвіття відразу переробляють.