Коренеплоди
До коренеплодів належать буряки, морква, турнепс, бруква, куузику, цикорій. Ці культури поділяють на дві групи: сировинно-рослинні та кормові. До першої групи належать буряки цукрові і цикорій, до другої - буряки кормові, морква, турнепс, бруква, куузику.
Коренеплоди мають різну морфологічну будову і біологічні особливості. Більшість із них належать до різних ботанічних родин. Спільним для них є дворічний цикл розвитку та здатність утворювати коренеплід - місце нагромадження запасних поживних речовин, які використовуються для продовження вегетації другого року життя. У перший рік розвитку утворюється коренеплід і розетка прикореневих листків, на другий - з бруньок, що розміщені на головці коренеплоду, виростають стеблові пагони з листками і квітками, з яких після запилення і запліднення, формується насіння.
В цьому розділі розглядаються тільки цукрові буряки, як основна технічна цукроносна культура України. Інші культури розглядаються у розділі "Кормові коренеплоди".