Кмин
Значення, поширення. В плодах кмину міститься 4-7% ефірної олії, до складу якої входить карвон, що використовується для надання запаху лікерам, і лімолен, який застосовується при виготовленні парфумерних виробів. Ефірну олію використовують у харчовій, кондитерській, фармацевтичній, тютюновій ті інших галузях промисловості. Плоди кмину використовують в кулінарії, при випіканні деяких сортів хліба, в різних соліннях тощо. В плодах анісу міститься, крім того, 14-16% жирної олії, яку використовують для технічних потреб. Шрот використовують на корм худобі. Кмин є цінною медоносною рослинною.
Рис. 38. Кмин (загальний вигляд рослини). Походить кмин із Передньої Азії. Основні невеликі площі посіву кмину розміщені в Хмельницькій, Львівській і Тернопільській областях. Урожайність насіння 8-10 ц/га. Біологічні особливості. Кмин (Carnm carvi L.) - дворічна трав’яниста рослина родини селерових (рис. 38). До тепла кмин маловибагливий. Насіння проростає при температурі 4-5оС. В період сходів витримує значні заморозки. Кмин - вологолюбна рослина. Високі врожаї формує тільки в умовах достатнього зволоження. Для бубнявіння і проростання насіння потрібно 110-116% води від власної маси. Добре росте і розвивається кмин на родючих ґрунтах. Кращими для нього є чорноземні та сірі опідзолені ґрунти. Кмин - світлолюбна рослина. На |
початку вегетації росте повільно. Від з'явлення сходів до утворення першого справжнього листка минає 11 -13 днів.
Сорти: Подільський 9, Случ, Тонус, Хмельницький.
Особливості технології вирощування. Кращими попередниками є ті культури, які рано звільняють поле. Це озимі зернові і зернобобові культури. Можна розміщувати кмин і після ярих зернових.
Основний і весняний обробіток такі ж, як і під аніс. Він складається з лущення стерні, оранки на глибину 22-25 см, ранньовесняного боронування та передпосівної культивації на глибину загортання насіння.
Під кмин вносять 25-30 т/га гною і по 30-40 кг/га азоту, фосфору і калію. Всі добрива вносять під зяблеву оранку, за виключенням 10-15 кг/га фосфору, який застосовують під час сівби.
Сіють кмин рано навесні одночасно з ранніми ярими зерновими культурами, краще пророщеним насінням. Спосіб сівби - широкорядний з міжряддями 45 см. Норма висіву насіння 8-10 кг/га. Глибина загортання насіння 2-3 см.
Догляд за посівами полягає в досходовому боронуванні для боротьби з бур’янами і міжрядних розпушуваннях. Після з'явлення сходів і до початку зимівлі проводять не менше 4-5 обробітків міжрядь. Перед входженням в зиму посіви кмину підгортають для захисту від вимерзання. Навесні посіви другого року життя боронують упоперек рядків, а після відростання рослин проводять міжрядні обробітки, які припиняють при змиканні рослин в міжряддях. При необхідності під час першого весняного розпушування міжрядь посіви кмину підживлюють повним мінеральним добривом з розрахунку 20-25 кг/га азоту, фосфору і калію. На забур’янених полях під передпосівну культивацію застосовують гербіцид трефлан (6-8 л/га).
Збирають кмин прямим комбайнуванням при побурінні 50-60% плодів. Насіння зберігають при вологості не вище 10-11%.