Зрошення
Зрошувальні й поливні норми визначають за методикою, наведеною в розділі «Зрошення земель» (с. 121).
Орієнтовно в умовах південного і східного Степу зрошувальна норма для пізньостиглої капусти становить 2800—3800, а в Лісостепу 1370— 2300 м3/га, для розсадних помідорів — відповідно 3100 —4700 і 820— 2300, огірків — 1400—3100 і 1950—2300 м3/га.
Зрошувальну норму протягом вегетаційного періоду розподіляють на кілька поливів, враховуючи при цьому потреби рослин у воді в різні фази їхнього росту і розвитку, а також суму опадів за вегетацію.
Для зрошення овочевих культур застосовують вологозарядкові, передпосівні (або передсадивні), вегетаційні, освіжні, протизаморозкові та інші поливи.
Вологозарядкові поливи створюють сприятливі умови для проростання насіння рано висіяних культур і доброго розвитку їх у весняно-літній період. Залежно від дефіциту вологи і типу грунту норма вологозарядко - вого поливу для овочевих культур становить 600—1000 м3/га. Провадять їх переважно восени.
Передпосівні (передсадивні) поливи провадять за кілька днів до сівби або садіння розсадних культур. їх застосовують під огірки, капусту, помідори, перець, баклажани та ін. Норма передпосівного поливу 200— 400 м3/га.
128. Орієнтовна кількість вегетаційних поливів, строки їх проведення та поливні норми для основних овочевих культур
Кількість ПОЛИНІВ |
Поливна норма, м3/га |
||||
Культура |
Фаза розвитку рослин |
південний Степ |
нейтральний Степ |
Лісостеп |
|
Рання капуста |
До зав’язування головки |
3—4 |
2—3 |
1—3 |
250-300 |
Після зав’язування головки |
3—4 |
3—4 |
2—3 |
400-450 |
|
Пізня розсадна капуста |
До зав’язування голов ки |
4—5 |
3—4 |
2—3 |
300—350 |
Зав’язування і ріст го ловки |
5—6 |
4—5 |
3—4 |
450-500 |
|
Пізня безрозсадна капуста |
До зав’язування го ловки |
5—7 |
4—6 |
3—5 |
300—350 |
Зав’язування і ріст го ловки |
5-6 |
4—5 |
3—4 |
450-500 |
|
Помідори розсадні |
До плодоношення |
4—5 |
3—4 |
2—4 |
300—350 |
Плодоношення |
2—3 |
2—3 |
1—2 |
450-500 |
|
Помідори безрозсад |
До плодоношення |
5—6 |
4—6 |
— |
300—350 |
ні |
Плодоношення |
3—4 |
2—3 |
— |
450—500 |
Огірки |
До початку плодоно шення |
4—5 |
3—4 |
2—3 |
250 -300 |
Плодоношення |
5—7 |
4—6 |
3—5 |
350—400 |
|
Цибуля гостра |
До початку формуван ня цибулини |
4—5 |
3—5 |
2—4 |
250-300 |
Формування цибулини 2—3 |
1—2 |
1—2 |
350—450 |
||
Цибуля напівгостра солодка |
До початку формуван ня цибулини |
5—7 |
4—6 |
3—5 |
250—300 |
Формування цибулини 2—3 |
1—3 |
1—2 |
350-450 |
||
баклажани |
До початку плодоно шення |
4—6 |
3—5 |
2—3 |
300—400 |
Плодоношення |
5—6 |
4—5 |
1—2 |
450—500 |
|
1 Іерець |
До початку плодоно шення |
4-6 |
3-6 |
3—4 |
300—350 |
Плодоношення |
4—7 |
3—5 |
2—3 |
400-450 |
|
<л олова морква : і і о,......... іі буряки |
До початку утворення коренеплоду 3—5 |
3-4 |
1—3 |
250—300 |
|
Ріст коренеплоду |
3—4 |
2—3 |
1—3 |
500—600 |
іісггпіцііїііі поливи провадять протягом вегетаційного періоду для аиоло'жгішн кореневмісного шару грунту. Орієнтовна кількість їх і поливні норми ііапедепі в таблиці 128.
Освіжні поливи призначені для зволоження надземного шару повітря і рослин у найбільш жаркі години доби. Для цього застосовують дощу - вання малими нормами (50—60 м3/га) в період між вегетаційними поливами.
Способи поливу: надземний (по борознах, смугах, чеках, щілинах), дощування, підгрунтовий та краплинний.
Дощуванням на Україні поливають понад 90 % усіх зрошуваних овочевих культур. Найбільш поширеною дощувальною машиною є двокон- сольний дощувальний агрегат ДДА-100М. Крім того, в останні роки в багатьох господарствах застосовують широкозахватні дощувальні машини «Фрегат», «Днепр», «Волжанка». Використовувати далекоструминні дощувальні установки для поливу овочевих культур недоцільно, тому що при їх застосуванні можливе пошкодження рослин великими краплями води, а у вітряну погоду нерівномірно зволожується грунт.
Поливи по борознах можна застосовувати лише при старанному плануванні площі й глибокому заляганні підгрунтових вод. Залежно від глибини поливні борозни поділяють на мілкі (8—12 см), середні (12—18 см) і глибокі (18—22 см).
Найбільш ефективний полив овочевих культур прн довжині борозен 200—400 м. Для поливу по довгих борознах необхідно подавати більші поливні струмені, ніж по коротких, а це потребує нарізування борозен па відстані не менше як 0,7 м одна від одної.
У зрошуваному землеробстві дуже поширені поливи по борозпах-щіли - иах і дощування з щілюванням. Щілювання підвищує врожай, значно зменшує витрати води на випаровування і скидання. Поливна вода швидше проникає в кореневмісний шар грунту і краще в ньому зберігається.
Борозни-щілинн нарізають у міжряддях овочевих культур перед черговим поливом борозноутворювачем-щілинорізом. Загальна глибина борозни із щілиною 35—40 см.
Строки поливів визначають за загальноприйнятою методикою (див. розділ «Зрошення земель» с. 121).