Зеленні та салатні культури
Цибулю на перо вирощують в грудні—березні. Висаджують цибулю - вибірок містковим способом по 10—15 кг на 1 м2. Оптимальною теперату - рою для одержання високоякісної зелені за 20—25 днів є 20—22°.
Петрушку на зелень та селеру вирощують з коренеплодів протягом усієї зими. Садять 8—10 кг на 1 м2 в борозни па глибину 10—15 см, міжряддя 12—15 см, відстань між рослинами в рядку 4—5 см. Температура 16—18°. Збирають зелень через 35—40 днів, врожай становить 6—8 кг/м2. При вирощуванні петрушки з насіння його сіють в серпні— вересні по 2 г на 1 м2. Врожай зелені — 1,5—2 кг/м2.
Зелень щавлю виганяють з 2—3-річних кореневищ завдовжки 12— 15 см, які висаджують у канавки глибиною 10—12 см, відстань між рядками 8—10 см, в рядку 3—4 см. Температура +16... +18 °С. Зрізують зелень через 3—4 тижні.
Редиску сіють у січні за схемою 5 X 5 см з розрахунку 3—4 г насіння на 1 м2. З появою сходів температуру знижують до 10° вдень та 6° вночі,
Схема розміщення рослин, см |
Кількість ПОСІВНОГО (садивного) матеріалу на 1 м2, г |
Середній врожай за одну вегетацію, кг/м2 |
Орієнтовні норми добрив у підживлення, г/м2 |
||
аміачна селітра |
суперфос фат |
сірчано кислий калій |
|||
100—110x30 |
0,2—0,3 |
18—20 |
До плодоношення |
||
10-15 |
20—25 |
10—15 |
|||
90—100x30 |
0,2—0,3 |
16-18 |
Під час плодоношення |
||
20—30 |
20—30 |
20—30 |
|||
(70 + 40) X 30—35 |
0,5 |
10—12 |
До плодоношення |
||
15—20 |
60—80 |
10—20 |
|||
(80 + 20) X 20-25 |
0,1 |
7—9 |
|||
(70 + 40) X 20 |
0,1—0,15 |
7—10 |
Під час плодоношення |
||
(80 + 40) X 20—25 |
|||||
(80 + 50+50) х ЗО |
0,05 |
4-6 |
30—40 |
40—50 |
25-30 |
70X70 |
6—7 |
||||
100x50 |
0,2 |
5-6 |
10-15 |
40—50 |
10—15 |
70X70 |
7—8 |
||||
100X50 |
0,5 |
5—6 |
10-15 |
40—50 |
25—30 |
4X4 |
|||||
5X5 |
5—6 |
1,5-2 |
40 |
20 |
15 |
6х 1,5-3 |
5—10 |
1-6 |
30—40 |
_______ |
_ |
Містковим способом |
10—12 кг |
10—12 |
20 |
10 |
10 |
10—12 X 7—8 |
4—6 кг |
6-8 |
— |
— |
— |
12—15 X 8—10 |
7—8 кг |
7—8 |
|||
Між рядками 7—8 см |
|||||
В рядку щільно |
4—6 кг |
2—4 |
— |
— |
— |
Рядками, врозкид |
25—30 |
1—2 |
після проріджування температуру підвищують до +14...+16°. Врожай збирають через 40—50 днів по 2—3 кг/м2.
Салат листковий та головчастий вирощують посівом насіння (1,5— 2 г на 1 м2) або розсадою в січні. Площа живлення для листкового салату 7X7 сі:, головчастого 15X20 або 25X25 см. Температура + 16...+18°. Збирають через 50—55 днів по 1,5—2 кг листкового салату та через 80 днів по 2—3 кг/м2 головчастого.
Пекінську капусту сіють у лютому по 2—3 г насіння на 1 м2 або висаджують розсаду 20 X 20 см. Температура +20... + 25°. Збирають при висоті 8—10 см. урожай 6—8 кг/м2.
Шпинат сіють у січні по ЗО г насіння на їм2 з міжряддями 6—8 см. Температура +18... + 20°. Збирають через 50—60 днів, урожай становить до 1 кг/м2.
Насіння кропу перед посівом намочують у воді протягом 2—3 днів. Сіють у лютому й березні по 20 г на 1 м2. Температура +16°. Збирають зелень через 40—50 днів, урожай до 1 кг/м2. При вирощуванні восени насіння сіють в кінці серпня.