Збирання і зберігання винограду
Збирати врожай необхідно у стислі строки при досягненні ягодами певних кондицій залежно від використання винограду (табл. 166).
166. Встановлені кондиції ягід при збиранні винограду технічних сортів
|
Цукристість столового винограду має становити не менше 14%. Стиглість ягід визначають хімічним аналізом їхнього соку. Середню пробу в період достигання спочатку беруть через кожні 5 днів, а приблизно за
З—4 дні до збирання — щоденно.
Своєчасне збирання врожаю з найменшими втратами можливе за умов ретельного проведення підготовчих робіт. До початку збирання необхідно закінчити ремонт і обладнання переробних пунктів, привести в порядок вагове господарство, реманент, тару і транспорт тощо. Необхідно визначити розміри очікуваного врожаю по господарству в цілому, по ділянках і сортах, а також потребу в робочій силі, транспорті, тарі тощо. Збирають врожай згідно з розробленим планом, який має бути погоджений з керівництвом переробних підприємств.
Найбільш поширені способи збирання такі: ручний—із застосуванням секаторів, садових ножів тощо; напівмеханізований, що складається з ручного в поєднанні із засобами для нагромадження і вивезення врожаю з міжрядь і перевантаження його у транспортні засоби; механізований — за допомогою виноградозбиральних комбайнів. При напівмехані - зованому способі одна група робітників зрізує грона і укладає їх у завчасно розміщені в міжряддях ящики, а друга — перевантажує виноград технічних сортів у бункер начіпного агрегату АВН-0,5 на тракторній тязі. Виноград вивозять з міжрядь на міжкліткову дорогу, де повні бункери замінюють порожніми. В міру їх заповнення виноград пересипають у кузов автомобіля, переобладнаний для безтарного перевезення врожаю до місця призначення.
Особливо велику увагу треба приділяти збиранню столового винограду, призначеного для тривалого зберігання. Для цього на кущах відбирають тільки здорові, не дуже щільні грона, не припускаючи стирання з них воскового нальоту. Збирати врожай треба у суху погоду, коли на ягодах висохне роса. Виноград сортують безпосередньо біля куща під час збирання і укладають у стандартні ящики-лотки гребененіжками догори на шар пробкової крихти або тирси 1,5—2 см завтовшки з додаванням
метабісульфіту калію або натрію з розрахунку по 15—20 г на ящик (на 7—8 кг винограду). Зібраний і упакований на ділянках виноград транспортують на автомобілях у сховища.
Сортувати виноград можна і на сортувальному пункті, але при цьому неминучі додаткові перевалки, що збільшують втрати врожаю.
Найкраще зберігається виноград у промислових холодильниках в камерах місткістю 40—60 т. Завантажують їх протягом одного-двох днів. Щоб запобігти відпотіванню грон у період довантаження, слід провадити їх попереднє охолодження при температурі 4—6 °С. У такі камери виноград вміщують на 10—12 год. Після цього його перекладають у камери для постійного зберігання, де підтримують температуру, оптимальну для даного сорту і району вирощування (0—2 °С). Вологість повітря у камері підтримують в межах 87—95 %.
Протягом усього періоду зберігання в камерах один раз на тиждень провадять фумігацію, спалюючи по 0,5—1,5 г сірки на 1 м3 приміщення. Перед цим оглядають продукцію та встановлюють її якість.
Для тривалого зберігання найбільш придатні сорти переважно пізнього строку достигання, з нещільними гронами, крупними і м’ясистими ягодами, товстою і міцною шкірочкою, доброю транспортабельністю.
Кращі сорти для зберігання: в Криму — Шабаш, Каталон зимовий, Ташли, Мускат олександрійський, Агадаї, Асма, Карабурну, Німранг, Мускат гамбурзький, Тайфі рожевий, Сенсо; у південних степових районах (південь Одеської, Херсонської та Миколаївської областей) — Красуня Цегледа, Карабурну, Італія, Дністровський рожевий, Мускат гамбурзький.
При вирощуванні винограду для тривалого зберігання в Закарпатті добре зарекомендували себе сорти Мускат гамбурзький, Красуня Цегледа, Італія, Альфонс Лавальє, Карабурну та Агадаї.