Строки і кількість спасувань трав на пасовищах
Випасання худоби на новостворених травостоях необхідно починати з другого року життя трав і тільки при доброму розвитку трав і сприятливому стані дернини —в рік сівби, за винятком торфовищ.
Щоб не допустити надмірного спасування молодого травостою, необхідно своєчасно припинити випасання. В наступні роки весною випасати починають в фазі повного кущіння злаків при висоті травостою верхових злаків 15—18 см, а з перевагою низових злаків — 12—15 см. Закінчують перший цикл випасання в фазі виходу злаків у трубку—початок колосіння при висоті травостою 30—40 см і урожаї зеленої маси 100—150 ц/га. Перший цикл випасання продовжується 25—ЗО днів, при цьому близько
однієї третини загонів пасовища залишаються невикористаними і їх доцільно скосити для виготовлення сінажу, вітамінного сіна або трав’яного борошна.
Слід мати на увазі, що до викидання рослинами суцвіть тварини поїдають близько 90 % травостою. З настанням наступних фаз у травах зменшується вміст білка і збільшується процент клітковини, тому тварини поїдають їх гірше. Так, під час колосіння — бутонізації перетрав-
224. Способи використання пасовищ та їх ефективність
Спосіб тшаслшш худоби |
Ефективність |
Суть способу і особливість його проведення
Безсистемний,
нерегульованшї
Загінний, регульований
ІІорційшііі
Трави довільно і багаторазово стасуються тваринами. При цьому порушуються процеси відновлення запасних поживних речовин, внаслідок чого рослини гинуть від виснаження Чергування 1—2-деішого спасування окремих ділянок загону за допомогою елєктроогорожі з перервою 25—30 днів, необхідною для відростання трав до пасовищної стиглості. Рослини мають кращі умови для фотосинтезу, повніше відновлюють запасні поживні речовини і краще використовують внесені добріша
За допомогою елєктроогорожі виділяють ділянки пасовищ із запасом корму, достатнього для поїдання тваринами протягом дня або його половини
Малоефективний. Врожайність трав із року в рік знижується, травостій забур’янюється і вироджується
Порівняно з безсистемним способом на одній і тій же площі можна утримувати па 30 % більше худоби з одночасним підвищенням їх продуктивності в середньому на 35 %. Тварини менше уражуються глистяними хворобами
Порівняно із загінним способом підвищує продуктивність культурних пасовищ па 10—15 %. Сприяє вирівнюванню добових, надоїв
иість трав зменшується на 5—10, цвітіння — 10—15 і плодоношення — па 15—20 %. Найбільшу поживність і вміст білка злакові трави мають у фазі кущіння — стеблування, а бобові — в фазі галуження—бутонізації.
Наступні цикли випасання проводять в порядку черговості спасува - ннх з весни загонів при досягненні пасовищної стиглості травостою.
Припиняти випасання худоби восени слід за 3—4 тижні до настання постійних заморозків.
На довгорічних пасовищах рекомендується запроваджувати пасовищезміну, тобто періодично за роками чергувати випасання з укісним використанням. У разі необхідності окремі загони скошують на сіно після обсіменіння трав. Чергування пасовищного використання з укісним сприяє значному збільшенню врожаю пасовищ.
Залежно від умов зволоження, удобрення та догляду на культурних пасовищах проводять від 3 до 5 спасувань. Зрошувані пасовища на Поліссі і в Лісостепу спасують 5—б, а в Степу—6—8 разів. За природного зволоження більше половини врожаю припадає на перші два цикли спасування (табл. 225).
Щоб запобігти негативному впливу випасання на травостій, не слід перевантажувати пасовище худобою. Оптимальним навантаженням для
223. Орієнтовний розподіл урожаю зеленої маси культурних пасовищ,
% взід загального урожаю (за даними А. П. Мовсісянца, 1976)
Зона і тип лук |
Характер зволоження |
Цикли спасування |
||||
і |
2 1 |
3 |
4 |
5 |
||
Пол ісся |
||||||
Сух:оділ |
Природне |
35 |
30 |
21 |
14 |
— |
Те ісаме |
Зі зрошенням |
22 |
19 |
18 |
21 |
20 |
Низяїнні луки |
Природне |
25 |
24 |
14 |
21 |
16 |
Те ісаме |
Зі зрошенням |
22 |
19 |
18 |
21 |
20 |
Запілавні луки |
Природне |
33 |
27 |
28 |
12 |
— |
Те саме |
Зі зрошенням |
27 |
29 |
29 |
15 |
— |
Осушене болото |
Без зрошення |
17 |
28 |
24 |
18 |
13 |
Лісостеп |
||||||
Сужоділ |
Природне |
35 |
29 |
26 |
10 |
— |
Те саме |
Зі зрошенням |
25 |
22 |
20 |
18 |
15 |
Запілава середньої ріки |
Природне |
24 |
35 |
23 |
18 |
— |
Те саме |
Зі зрошенням |
20 |
28 |
23 |
21 |
8 |
Схили балок |
Природне |
53 |
36 |
11 |
— |
— |
Степ |
||||||
Сужоділ |
Природне |
50 |
35 |
15 |
— |
— |
Те саме |
Зі зрошенням |
28 |
26 |
22 |
16 |
8 |
незрошуваних пасовищ вважають дві дорослих тварини великої рогатої худоби на гектар, а зрошуваних пасовищ — 3—3,5 голови. Навантажспість пасовища визначають за формулою:
де Н — навантажспість на 1 га, голів худоби;
У •—урожай зеленої маси за відповідний період, кг/га;
К—кількість зеленої маси, кг на 1 голову на добу;
Д—тривалість періоду використання пасовища, днів.
Приклад. Урожай зеленої маси за пасовищний період У становить 18 000 кг/га. Добова кількість зеленої маси на голову великої рогатої худоби К — 50 кг, тривалість періоду використання пасовища Д — 180 днів. Навантаженість становитиме:
„ 18 000 0 . ,9Я, Н = -=рг—гцтг- = 2 голови на 1 га. (28)
DU * I oU
В зв’язку із зниженням інтенсивності відростання трав на пасовищі в другу половину літа слід передбачати поповнення зеленої маси з післяукісних посівів орних земель з розрахунку 20—ЗО кг на корову, або 2 т на весь період. Це компенсуватиме невикористаний худобою весняний надлишок зеленого корму, з якого виготовили сінаж, сіно тощо. Крім того, нестача корму в цей період може бути поповнена також за рахунок отав сіножатей, якщо вони розміщені поряд з пасовищем.
Для забезпечення високої продуктивності із заходів догляду за пасовищами застосовують такі, як підкошування після кожного циклу нез’їдених решток трави; систематичне підживлення злакового травостою мінеральними добривами після кожного спасування; зрошення, розгрібання екскрементів після закінчення випасання, підсівання трав та інші.