Озимий ячмінь
Біологічні особливості. Мінімальна температура проростання насіння 1—2 °С. Морозостійкість ячменю нижча, ніж озимого жита й пшениці. Районовані сорти витримують зниження температури на глибині вузла кущіння до мінус 10—12 °С. Рослини досить стійкі проти високих температур повітря. Як скоростигла культура (період вегетації 70— 100 днів) ячмінь менше терпить від запалу, ніж інші озимі. Крім того, коефіцієнт транспірації у нього дещо нижчий, ніж у пшениці й вівса. Найкраще родить на чорноземах з нейтральною або слаболужною реакцією грунтового розчину. Проте й на дерново-підзолистих і сірих лісових грунтах при попередньому їх вапнуванні й удобренні може давати високі врожаї зерна.
Місце в сівозміні. В зв’язку з тим, що озимий ячмінь має порівняно слаборозвинуту кореневу систему й невисоку здатність засвоювати поживні речовини з важкодоступних сполук, його розміщують на родючих і чистих від бур’янів грунтах після кукурудзи на силос, баштанних культур, картоплі й зернобобових.
Обробіток грунту й удобрення такі самі, як і при вирощуванні озимої пшениці.
Сівба. Перед сівбою насіння обробляють гранозаном або мєркурбензо - лом (1,5 кг/т). Протруюють напівсухим способом при нормі витрати суспензії 10 л на Поліссі та в Лісостепу і 25 л/т у Степу. Обробляти насіння можна й за 1,5—3 місяці до сівби.
Озимий ячмінь при дуже ранніх строках сівби в умовах теплої осені може до настання зими досягти фази виходу в трубку, що призводить до різкого зниження зимостійкості. Тому його рекомендується сіяти в другій половині оптимальних строків, рекомендованих для озимої пшениці. Сіють з одночасним внесенням у рядки гранульованого суперфосфату або нітрофосу.
Способи сівби — звичайний рядковий, вузькорядний або перехресний.
Норма висіву в Степу 3,5—4,5 млн./га, в Лісостепу'—4—4,5 і на Поліссі— 4,5—5 млн./га схожих насінин. Глибина загортання насіння на чорноземних та темно-каштанових грунтах — 6—7, на важких запливаючих — 4—5 см.
Зимовий та весняний догляд за посівами такий самий, як і за озимою пшеницею. Урожай збирають переважно двофазним способом, скошуючи у фазі воскової стиглості зерна.