Обламування зелених пагонів
Остаточне регулювання навантаження кущів, а також підтримання заданої форми їх досягається обламуванням зелених пагонів. Провадять його після з’явлення суцвіть і якомога в коротші строки. При цьому
Сорт |
Напрямок використання вро |
Середнє навантаження ку |
Навантаження куща пагонами |
Довжина стрілок Да кількістю війок |
|
жаю |
ща здоровими вічками |
разом |
в т. ч. плодоносними |
||
Аліготе |
Технічні Столові марочні вина |
сорти 40—50 |
24—25 |
20—22 |
5—7 |
Шампанські виноматеріали |
50—60 |
30—35 |
22—25 |
10—12 |
|
Ркацителі |
Столові марочні вина |
40—60 |
33—37 |
25—27 |
8—12 |
Шампанські виноматеріали |
50—70 |
35—38 |
28—30 |
12—15 |
|
Рислінг рейнсь |
Столові марочні вина |
40—45 |
28—30 |
22—24 |
7—9 |
кий |
Шампанські виноматеріали |
50—70 |
34—38 |
27—30 |
7—9 |
Фетяска |
Столові сортові вина |
45—50 |
24—28 |
22—26 |
8—10 |
Сухолиманський |
Шампанські виноматеріали |
50—70 |
35—37 |
26—28 |
8—10 |
білий Каберне Совінь- |
Столові марочні вина |
40—60 |
26—29 |
22—25 |
7—9 |
йон |
Столові сортові вина та шампанські виноматеріали |
50—70 |
31—35 |
27—30 |
10—12 |
Десертні сортові вина Десертні й столові вина |
35—45 |
22—24 |
18—20 |
5—6 |
|
Мускат білий |
30—35 |
20—2 і |
14—16 |
7—12 |
|
Марочні вина |
40—45 |
27—28 |
19—21 |
4—9 |
|
Мускат Отто - нель |
Десертні та столові марочні вина |
40—45 |
28—30 |
20—22 |
5—6 |
Піно сірий |
Те саме |
35—40 |
28—30 |
19—20 |
4—9 |
40 років Жовтня |
Десертні марочні вина |
35—40 |
ЗО |
15—16 |
4—8 |
Столові сортові вина |
40—45 |
40 |
30—31 |
4—8 |
|
Перлина Саба |
Столові Для місцевого споживання |
сорти 40—45 |
28—29 |
21—23 |
7—10 |
Королева вино |
Те саме |
35—40 |
24—26 |
17—18 |
6—9 |
градник і в Шасла біла |
» |
40—45 |
25—30 |
20—22 |
8—10 |
Для вивезення в інші райони |
40—45 |
25—30 |
20—22 |
5—7 |
|
Сенсо |
Для місцевого споживання |
35—40 |
20—25 |
13—16 |
4—8 |
Мускат гамбурзький |
Для місцевого споживання і тривалого зберігання |
35—40 |
18—20 |
16—18 |
4—6 |
Карабурну |
Для місцевого споживання, вивезення в інші райони і тривалого зберігання |
35—40 |
25—30 |
15—17 |
12—16 |
Італія |
Для місцевого споживання |
35—40 |
25—30 |
15—17 |
12—15 |
Для вивезення в інші райони та тривалого зберігання |
35—40 |
20—22 |
10—13 |
10—12 |
насамперед видаляють усі слабкі пагони на голові та багаторічних частинах куща (рукавах, плечах, штамбах), а потім слабкі неплодоносні в плодових ланках. Не можна залишати двійників на сучках заміщення. Один, слабкіший пагін, обов’язково видаляють.
Для прискореного високоштамбового формування застосовують прищипування основних пагонів і проріджування пасинків. Щоб прискорити створення плодової ланки, пагін прищипують над другим-третім вузлом за наявності не більше 8 листків.