Cправочник агронома
ЗА РЕДАКЦІЄЮ Л. Л.ЗІНЕВИЧА
У відповідності з рішенням XXVI з’їзду КПРС травневий (1982 р.) Пленум ЦК КПРС схвалив Продовольчу програму СРСР на період до 1990 року. Одним з її основних завдань є значне підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва. Так, в Українській РСР у дванадцятій п’ятирічці середньорічне виробництво зерна необхідно довести до 53—54 млн. т, цукрових буряків — до 60 млн. т. Валові збори насіння соняшнику, плодів і ягід за десятиріччя мають зрости в 1,4 раза, винограду — в 1,8, виробництво кормів збільшиться у 1,3—1,4 раза, значно зросте виробництво й інших видів сільськогосподарської продукції.
Партія і держава роблять усе, щоб створити умови для збалансованого, пропорційного розвитку всіх ланок агропромислового комплексу, забезпечити чітку й ефективну взаємодію його галузей, добитись безумовного виконання поставлених Продовольчою програмою завдань. Для дальшого розвитку сільського господарства виділяються фінансові й матеріально-технічні ресурси. Щорічно колгоспи і радгоспи одержують багато сільськогосподарської техніки, добрив, хімічних засобів захисту рослин; широкого розвитку набуває меліорація земель.
Важливу роль у підвищенні врожаїв сільськогосподарських культур та збільшенні валових зборів сільськогосподарської продукції відіграє впровадження у виробництво науково обгрунтованих систем землеробства, які передбачають планомірне підвищення родючості грунтів, удосконалення структури посівних площ, освоєння сівозмін, застосування прогресивних систем обробітку грунту і внесення добрив, впровадження високопродуктивних сортів і гібридів, поліпшення насінництва, високоефективне використання техніки, своєчасний захист посівів від шкідників, хвороб і бур’янів.
Завдяки вмілому господарюванню, зокрема послідовному здійсненню заходів щодо інтенсифікації сільськогосподарського виробництва, впровадженню досягнень науки і передового досвіду, багато колгоспів і радгоспів значно підвищили рівень культури землеробства і щорічно виробляють зерна по 40—50 ц/га, цукрових буряків по 400—500, насіння соняшнику 25—30, картоплі 250—300, овочів 350—400, фруктів 150— 200 і винограду 100—120 ц/га. Однак у багатьох господарствах відповідні показники менші, що свідчить про великі резерви збільшення виробництва сільськогосподарської продукції у республіці.
Мета даного видання — подати спеціалістам і керівникам колгоспів та радгоспів основи сучасних знань з питань землеробства і рослинництва. Зокрема наведено дані про типові сівозміни для різних зон республіки, системи обробітку, удобрення і хімічну меліорацію грунтів, зрошення, осушення тощо. Приділено увагу питанням садівництва, виноградарства, захисту рослин від шкідників, хвороб і бур’янів, полезахис - ' ного лісорозведення, механізації виробничих процесів у землеробстві.
З
Окремі розділи наипснлн: Лгрикяімитичні умови — М. Ф. Цупенко, І. Т. Левснко; Грунти—|в. II. Ку:н>мпчгп,|Р. Г. Дерев’янко; Сівозміни — І. Г. Прсдко, ГІ. І. Бойко; Обробіток грунту Л. А. Озеранський, І. Л. Ко - нопко; Добрива— Г'. Г. Дуда, П. II. Ленепецн, А. Д. Хоменко, О. О. Бацу - ла, П. М. Виноградов, Е. Г. Дсгодкж; Методи визначення норм добрив, Агрохімічна служба — Б. С. Носко; Удобрення культур у сівозміні — А. Я. Бука, В. Ю. Гончаренко; Хімічна меліорація грунтів — Г. А. Мазур, М. П. Грабовський; Зрошення земель — В. 1. Остапов; Осушення земель—'І А. К. Безкровний, М. Г. Цюпа; Зернові культури — В. І. Бондаренко, В. М. Круть, Г. Р. Пікуш, В. А. Кононюк, 3. Б. Борисонік,
A. Г. Мусатов, П. І. Витриховський, В. С. Циков; Зернобобові культури— А. О. Бабич, Г. П. Квітко, Д. П. Беліченко, М. П. Бойко; Цукрові буряки — В. Ф. Зубенко, М. П. Шаповал, А. С. Мельниченко; Картопля —
B. А. Вітенко, В. Г. Батюта; Олійні культури — А. Д. Гуменюк, Д. І. Нікітчин, Я. К. Поляков; Технічні культури — М. В. Шпита; П. І. Витриховський, Ю. А. Гулак, І. М. Пащенко, М. І. Сисак; Овочівництво — Г. Ю. Березкіна, С. О. Дудник, Л. В. Кулик, В. П. Голян, Н. І. Баранов, Л. М. Шульгіпа, Є. П. Білокінь, М. Л. Дрокін, Н./М. Ткаченко, С. Г. Макарова, В. М. Кулініч, А. Т. Володарська, В. М'. Лісіцин, В. С. Волик, Г. І. Мирошниченко, М. М. Івакін, М. О. Склярейський, 3. І. Гризенкова, П. І. Вершков; Садівництво — М. М. Артеменко, І. С. Роман; Виноградарство— Л. Т. Нікіфорова, ГІ. Л. Смілянськип; Польове кормовиробництво— Г. П. Квітко, В. І. Гудима, С. А. Васюра, І. П. Проскура,
C. Т. Назаров, А. О. Бабич, М. П. Бойко, М. М. Мережко, Д. П. Беліченко, М. Ф. Кулик; Лучне кормовиробництво — П. С. Макаренко; Насінництво— В. С. Гончаров, В. Г. Чайка; Захист рослин — Г. В. Грисен - ко, Б. А. Арсшніков, В. А. Санін, Ф. І. Таран, В. М. Лопатін, Г. П. Жи- віцький, Н. С. Корнійчук, О. С. Матвієвський, В. Й. Тимченко, Т. Р. Ефремова, 10. В. Лагодинський, О. Ф. Кравець, Є. И. Дорошенко; Захисне лісорозведення — В. І. Коптев, А. А. Лишспко, ГІ. В. Ромашов, Ю. Т. Теле - шек, П. І. Іванспко; Механізація робіт в рослинництві — І. П. Масло,
П. Р. Губко, j А. Ф. Завгородпій; Додатки — В. А. Коношок.
Відгуки та побажання просимо направляти на адресу:
252030, м. Київ, 30, вул. Леніна, 46, Південне відділення ВАСГНІЛ, агрономічна секція.