Сортовий контроль
Сортовий контроль буває державшій і внутрішньогосподарський. Державний включає польову апробацію та реєстрацію сортових посівів, обстеження ділянок гібридизації, лабораторний контроль, комірну апробацію. Внутрішньогосподарський здійснюється безпосередньо в господарствах на всіх етапах вирощування та заготівлі сортового насіння з мстою усунення причин, які можуть погіршити високі господарсько-біологічні якості сортового насіння в період вегетації насінних посівів, під час збирання врожаю, післязбиральної обробки насіння, а також прн Його транспортуванні, заготівлі та зберіганні.
Прн внутрішньогосподарському контролі па насінних посівах треба провадити видові іі сортові прополювання, під час яких видаляють із посіву культурні рослпші-засмічуиачі та бур’яни. Оптимальні строки цієї роботи вказані в таблиці 236.
Під час прополювань домішки обов’язково виривають з коренем, а не зрізують ножицями, виносять за межі поля, щоб вони пс були обмолочені прн збиранні.
Видові іі сортові прополювання краще провадити у тиху погоду. Виконують цю роботу під керівництвом агронома та оформлюють відповідними актами.
Перед збиранням врожаю провадять польову апробацію і обстеження ділянок гібридизації для встановлення сортових якостей насінних посівів.
Апробація — це визначення сортової чистоти посівів, засміченості культурними рослинами і бур’янами, насіння яких важко відокремлюється від насіння основної культури, ураженості хворобами і пошкодже - ності шкідниками.
Одночасно з оцінкою посівів перевіряють дотримання господарством обов’язкових правил з насінництва, які забезпечують вирощування доброякісного насіння, своєчасне збирання, очищення і належне його зберігання. Визначають придатність сортових посівів для використання врожаю на насінні цілі.
Апробують усі сортові посіви спеціалізованих насінницьких господарств, насінницьких бригад і відділків колгоспів та радгоспів, науково - дослідних установ та інших господарств, урожай з яких передбачено використовувати для посіву, створення страхових і перехідних фондів та заготівлі насіння в державні ресурси. Дефіцитні та перспективні сорти
апробують на всій площі незалежно від потреби в насінні і планів продажу його державі.
На ділянках гібридизації, де вирощують насіння першого покоління простих (товарного використання), подвійних міжлінійних, три-, п’яти-, шести - і сортолінійних та міжсортових гібридів, провадять польові обстеження. Решту площ сортових посівів кукурудзи і сорго, засіяних гібридним насінням, реєструють.
236. Оптимальні строки видового і сортового прополювань
Видове прополювання |
Культура |
Сортове прополювання
викидання |
Озима і яра пшениця, ячмінь, тритикале
Озиме жито Овес
Горох, вика Просо
Гречка
Конюшина
Соя
Суданська трава
Після колосіння
Після виколошування
Після викидання
волоті
До цвітіння
До виходу в грубку
Після цвітіння Під час цвітіння
Після
волоті
Перше — після повного колосіння (видаляються остисті форми з безостих і навпаки), друге—на початку воскової стиглості (видаляють домішки за ознакою забарвлення колоса і остей)
Не провадиться
На початку молочної стиглості (видаляють домішки за формою волоті)
Перше — до цвітіння, друге — під час цвітіння
Перше — після викидання волоті, друге — на початку молочної стиглості (видаляють домішки за формою волоті і забарвленням колоскової луски)
Не провадиться Те саме
Перше — у період цвітіння, видаляють хворі рослини та із забарвленням квіток, не характерним для сорту. Друге — перед збиранням, видаляють хворі рослини пізньостиглі, схильні до розтріскування бобів і такі, що мають інше, ніж у сорту, забарвлення опушення В період викидання волоті (видаляють всі рослини інших сортів, хворі, недорозвинуті й нетипові)
Апробацію провадять: у колгоспах і радгоспах — агрономи господарств; у насінницьких господарствах — досвідчені агрономи РАПО або державних насінних інспекцій; у насінницьких господарствах по багаторічних травах, урожай яких здається спеціалізованим насінницьким об’єднанням, станціям по багаторічних травах, луконасінницьким станціям,— агрономи цих об’єднань чи станцій. Агрономи, які провадять апробацію, повинні мати спеціальну підготовку і відповідне посвідчення.
Неапробовані сортові посіви зернових (у тому числі кукурудзи і сорго, засіяні гібридним насінням першого покоління), а також олійних культур у колгоспах і радгоспах реєструють агрономи цих господарств, обстежуючи посіви на пні.
Апробацію провадять згідно з «Инструкцией по апробации сортовых посевов», М.: Колос, 1979,.— 184 с.