Столові коренеплоди
Столові коренеплоди містять багато вітамінів та поживних речовин, добре зберігаються і тому їх можна споживати у свіжому вигляді протягом року.
Рослппп порівняно холодостійкі. Так, редиска добре росте і розпивається при температурі 10—12°, сходи буряків і моркви витримують короткочасні приморозки до —2...—3°.
Коренева система добре розвинута, наприклад, у моркви і буряків коріння проникає до 2 м і більше вглиб і розростається в радіусі до 60— 70 см.
У більшості цс дворічні рослини, які в перший рік після посіву утворюють коренеплоди, а в наступному році формують квіткові стебла, квітки і насіння.
Орієнтовні строки та способи сівби столових коренеплодів наведені в табл. 138.
Морква. Холодостійка культура помірно теплого і вологого клімату. Оптимальною температурою для її росту і розвитку є 18—20°.
Сіють моркву в перші дні польових робіт сівалками СО-4,2 на тязі тракторів типу МТЗ, ЮМЗ шнрокосмужним способом. Перед сівбою і після неї поле коткують гладенькими або кільчастими котками.
Догляд за посівами полягає у досходовому і післясходовому боронуваннях (у фазі 2—3 листків), розпушенні грунту в міжряддях, прополюванні та руйнуванні кірки.
Збирають моркву в два прийоми—спочатку гнчкозбнральною машиною УБД-3 обрізають вегетативну масу, а потім переобладнаним бурякокомбайном РКС-6 чи цибулезбиральною машиною ЛКГ-1,4 викопують коренеплоди і укладають їх у валки або вантажать у транспортні засоби на ходу. З валків коренеплоди підбирають вручну, доочищають і завантажують у контейнери, а при навантаженні в транспортні засоби доочшца-
п. Г‘ ,п |
Спосіб сівби |
Орієнтовний строк сівби |
Норма висіву, кг/га |
; Глибина і загортан - 1 ня насіння, см |
Ширина міжрядь, см |
Ширина смуги, см |
Кількість рослин на 1 га, тис. шт. |
Меркші |
Широкоряд ний |
В перші дні польових ро |
|||||
біт |
5—6 |
2,5—3 |
45 |
— |
600-800 |
||
Широко- |
|||||||
смужний |
|||||||
ранньовес |
|||||||
няний |
Той самий |
5-6 |
2,5—3 |
45 |
6—8 |
1000-1200 |
|
Широко- |
Кінець трав |
||||||
смужний |
ня — початок |
||||||
ЛІТНІЙ |
червня |
Є—7 |
2,5-3 |
45 |
6—8 |
1000—1200 |
|
Нуряки |
Широкоряд |
Через 3— |
|||||
СІ олові |
ний |
5 днів після |
|||||
сівби моркви |
15—20 |
3-3,5 |
45 |
— |
1000-1200 |
||
Широко- |
|||||||
смужний |
|||||||
ранньовес |
|||||||
няний |
Той самий |
18-20 |
3—3,5 |
45 |
6—8 |
1000-1200 |
|
Широко- |
|||||||
смужний літ |
Наприкінці |
||||||
ній |
травня |
18—20 |
3—3,5 |
45 |
6—8 |
1000—1200 |
|
1 Іс грушка |
Широко- смужний |
В перші дні польових |
|||||
робіт |
5—6 |
2,5-3 |
45 |
6—8 |
900-1000 |
||
1І. іс rep- |
Широкоряд |
||||||
паї; |
ний |
Той самий |
4—5 |
2,5-3 |
45 |
— |
900-1000 |
< Тлсра |
Той самий |
Одночасно з |
|||||
ранньою ка |
4-5 |
70 |
80-100 |
||||
пустою |
2,5-3 |
— |
|||||
І’гдиска |
» |
Висівають у 4—5 строків: перший перед |
|||||
сівбою ран |
80—100 |
||||||
ніх зернових; |
4—5 |
2,5—3 |
70 |
- |
|||
наступні че |
10-15 |
2—2,5 |
30—45 |
1000-1200 |
|||
рез 8— |
або |
||||||
10 днів після |
3, 4, 5- |
||||||
попереднього |
рядко- |
вими стрічками з відстанню між рядками 14— 20 см, а між стрічками 4560 см Те саме |
ІІІироко- смужпий |
ео |
• X са о |
- X і |
J) |
. S |
|||
£ й £ |
Спосіб сівби |
its? О к о |
Норма висіву, кг/га |
аз w а н ° s Спів |
Ширина міжряд см |
Ширина смуги. |
* н =5 * - £ ч «Г |
Редька |
Широкоряд |
Одночасно з |
|||||
літня |
ний |
морквою або післязбиральною культурою у |
280-330 або |
||||
липні |
6—7 |
3-4 |
45 |
— |
200—220 |
||
Редька |
Навесні од |
||||||
зимова |
ночасно з бу • |
280—330 |
|||||
кругла |
ряками або |
або |
|||||
чорна |
» |
у липні |
6—7 |
3—4 |
45 |
— |
200-220 |
Редька |
|||||||
зимова |
|||||||
кругла |
|||||||
біла |
» |
У липні |
6-7 |
3—4 |
45 |
— |
200—220 |
Бруква |
|||||||
для вико |
|||||||
ристання |
|||||||
до повної |
|||||||
спожив |
Одночасно з |
||||||
чої стиг |
морквою або |
120—155 |
|||||
лості |
» |
у липні |
2—3 |
2,5—3 |
45 |
— |
|
Бруква |
|||||||
для одер |
|||||||
жання ко |
|||||||
ренепло |
|||||||
дів /'ПОВ |
|||||||
НІЙ спо |
|||||||
живчій |
|||||||
стиглості |
» |
» |
2-3 |
2,5—3 |
60 |
— |
00—70 |
Ріпа для |
|||||||
літнього |
|||||||
спожи |
Одночасно з |
||||||
вання |
» |
морквою |
3 |
2—3 |
ЗО |
— |
60—70 |
для осін |
|||||||
ньо-зимо |
|||||||
вого |
» |
В липні |
3 |
2-3 |
45 |
— |
100-110 |
ють і сортують на лінії ПСК-6. Затарені контейнери вантажать з допомогою ПГ-0,5 і перевозять до сховища або місця реалізації.
Для збирання моркви використовують також комбайн ЕМ-11 виробництва НДР. Це однорядкова морквозбиральна машина, яка за один прохід підкопує і висмикує коренеплоди з грунту, очищає від землі й гички і навантажує їх у транспортні засоби, що рухаються поряд. Цю машину можна застосовувати на звичайному рядковому і широкосмуж - ному посівах при ширині смуги не більше 6—8 см.
Столові буряки — порівняно посухостійка і світлолюбна культура. Недостатнє освітлення пригнічує розвиток рослин. Сходи буряків, як і моркви, витримують приморозки до —1...—2°, а дорослі рослини до —3°. Кращою для розвитку рослин є температура в межах 18—25°.
Сіють сівалками СО-4,2, ССТ-12А. Після сівби через 6—8 днів при потребі посіви боронують легкими боронами ЗБП-0,6А. Буряки можна боронувати і по сходах у фазі 2—3 справжніх листків, якщо сходи дружні й густі. Після боронування або першого міжрядного обробітку посіви проривають, залишаючи рослину від рослини на відстані 6—8 см.
Наступний догляд за столовими буряками полягає в розпушуванні грунту в міжряддях, прополюванні в рядках, поливанні, а прн потребі й боротьбі з шкідниками і хворобами.
Врожай збирають за допомогою бурякопідіймачів або морквозбнраль - ного комбайна ЕМ-11.
Петрушка належить до пряних коренеплодів. Розрізняють кореневу і листкову петрушку. Технологія цієї культури майже така сама, як і моркви. Сіють рано навесні, до і після сівби площу коткують. Широкорядні посіви проріджують: перший раз при з’явленні 2—3, другий 5— 6 листків. Після другого проріджування на 1 м рядка має залишитись ЗО—55 рослин. Збирають петрушку в міру потреби протягом усього літа і закінчують пізно восени. При масовому викопуванні коренеплодів використовують ті самі машини, що й на збиранні моркви.
Пастернак відзначається великим вмістом вітамінів Сі, Ві, Вг, ефірної олії і мінеральних солей, що сприяють кращому засвоєнню їжі. Технологія вирощування така сама, як і моркви. Сходи проріджують двічі, після другого проривання відстань між рослинами в рядку має становити 5—6 см.
Наступний догляд полягає в розпушуванні грунту в міжряддях, знищенні бур’янів у рядках або смугах і поливанні. Збирають врожай у ті самі строки і такими ж машинами, як і моркву.
Селера — цінна ароматична рослина, коренеплоди і листки якої використовують як приправу до супів, соусів і гарнірів. Є кілька різновидностей, але на Україні вирощують лише кореневу селеру. Вимоглива до вологи, а тому її треба вирощувати на зрошуваних землях. У відкритий грунт розсаду висаджують, коли зона має 5—6 листків у ті самі строки, що й ранню капусту.
Полив провадять перед садінням або під час садіння. Грунт біля висаджуваної рослини добре ущільнюють і слідкують, щоб не засипати землею її верхівкову бруньку.
В період вегетації грунт у міжряддях добре розпушують і своєчасно знищують бур’яни. Збирають врожай - восени, одночасно з петрушкою і пастернаком.
Редиска. Серед усіх столових коренеплодів редиска найбільш скоростигла. Товарну продукцію її одержують через 20—25 днів, а найбільш пізню — через 40—45 днів після сівби. У відкритому грунті її вирощують навесні й восени як проміжну або післязбиральну культуру.
З метою подовження строків надходження товарної продукції редиску весною висівають у декілька строків з інтервалами 8—Ш днів. При настанні літньої сухої погоди сівбу припиняють, бо за таких умов вона утворює грубі нетоварні коренеплоди і швидко стрілкується. Восени, коли настає прохолодна і волога погода, редиску вирощують після збирання огірків, картоплі чи інших культур. Догляд за посівами полягає в боронуванні сходів, періодичному прополюванні, а на зрошуваних землях також у поливанні.
Збирають врожай вибірково в міру достигання. Зібрані коренеплоди сортують і в’яжуть у пучки.
Редька. За часом достигання коренеплодів поділяється на літню і зимову. Сорти літнього споживання сіють рано навесні одночасно з морквою, а зимового — у червні.
Обробіток грунту і сівба такі самі, як і в моркви. Проріджують редь; ку при утворенні 3—4 листків. Розпушувати міжряддя треба через кожні 10—12 днів, бо на щільних грунтах редька стрілкується і дає виродливі дерев’янисті коренеплоди.
Для літнього споживання врожай збирають поступово за потребою, а для осінньо-зимового одноразово і закінчують до настання приморозків. ГІрн цьому використовують такі самі машини, що й для збирання моркви і столових буряків.
Бруква. Потребує невисоких температур, підвищеної вологості грунту й повітря. Тому її вирощують переважно в західних і північно-західних областях республіки.
Технологія вирощування й збирання врожаю така, як і редьки.