Особливості вирощування окремих культур у відкритому грунті Помідори
Помідори — світлолюбна культура. Якість плодів, вміст у них сухої речовини, цукрів, вітамінів і мінеральних солей залежать від інтенсивності й тривалості сонячного освітлення. Оптимальна температура для помідорів, залежно від фази розвитку і інтенсивності сонячного освітлення, перебуває в межах 15—29°. Насіння починає проростати і дає сходи на п’ятий день при температурі 25—30°. Культура вибаглива до умов грунтового живлення. Помідори краще ростуть на легких грунтах з високим вмістом органічних речовин.
Список районованих сортів помідорів, як і інших культур, щороку публікується у виданні Міністерства сільського господарства Української РСР та Інспектури Державної комісії по сортовипробуванню с.-г. культур під назвою «Районовані сорти с.-г. культур по Українській РСР» на відповідні роки.
Для одноразового машинного збирання на 1985 рік рекомендовані Новинка Придністров’я, Єрмак, Ністру, Факел, Леб’яжинський.
Строки і способи садіння. Розсаду помідорів висаджують у грунт після закінчення приморозків (табл. 137) стрічково-гніздовим і стрічковим способами. Залежно від типу куща рослини розміщують так: ранньостиг-
137. Орієнтовні строки садіння розсади помідорів
|
лих і штамбових сортів за схемою (90 + 50) Х25—ЗО см, середньо - і пізньостиглих— (120+40—60)Х25—30 см, або (1104-50) X25—ЗО см. Стрічковий спосіб садіння дає можливість застосувати комплекс машин
3 шириною робочого захвату 4,2 і 5,4 м: розсадосадильні машини СКН-6, СКН-6А, культиватори КОР-4,2, КРН-5,6, дощувальні машини ДДН-75, ДДА-100МА, збиральні платформи ПНСШ-12, ПОУ-2, АУС-1, комбайни СКТ-2.
Догляд за посівами. Після садіння розсади провадять полив з нормою витрати води 250—300 м3/га. Перший раз розпушують міжряддя культиваторами КОР-4,2, КРН-5,6 з стрілчастими лапами на глибину
6— 8 см, другий — через два тижні після першого на 10—12 см. На зрошуваних землях розпушують міжряддя після кожного поливу на глибину до 15 см.
За вегетаційний період грунт розпушують 4—5 разів. На Поліссі помідори два рази підживлюють: перший раз — через 10—12 днів після садіння розсади, другий — після плодоутворення.
Наступний догляд за рослинами полягає в прополюванні бур’янів у рядках, захисті рослин від хвороб і шкідників.
Особливості безрозсадного способу вирощування помідорів. Цей спосіб дає можливість збільшити виробництво помідорів, подовжити період їх надходження у торговельну мережу та на консервні заводи. Вирощувати можна ранньо - і середньостиглі сорти, придатні для машинного збирання. Як свідчать дані науково-дослідних установ і досвід передовиків, у Степу безрозсадним способом можна вирощувати помідори на 40— 50 % загальної площі, а в зонах консервних заводів при застосуванні машинного збирання — до 60 %.
Основний обробіток грунту починається зразу після збирання попередника лущенням стерні на глибину 6—8 см. На зрошуваних землях провадять провокаційний полив з нормою 300 м3/га. Бур’яни, що з’являються, знищують повторним обробітком плугом-лущильником на глибину
14— 16 см. Після експлуатаційного вирівнювання поля планувальником
11- 2,8 або І1А-3 вносять добрива та орють па зяб па глибину 27—ЗО см. В літньо-осінній період зяб два-три рази культивують на глибину 10— 12 см, а перед замерзанням грунту чизслюють на глибину 14—16 см. Для поліпшення меліоративного стану верхнього шару грунту вносять гіпс з розрахунку 2—3 т/га. В ранньовесняний період після закриття вологи одночасно з передпосівним обробітком грунту застосовують один з гербіцидів: тилам — 4,5—5 кг/га, дифенамід — 6—7 кг/га за два-три дні до сівби, або трефлаи — 0,6—0,7 кг/га за 10—15 днів до сівби (норми витрат гербіцидів наведені за діючою речовиною).
Сіють безрозсадні помідори з 10 по 20 квітня за схемою (110 + 50) або (90+50) см сівалками СУПО-6, СОПГ-4,8, СО-4,2. Норма висіву насіння 3 кг/га, глибина загортання — 3—4 см. Добрі результати дає посів дра- жованим насінням — 7—8 кг/га (600—500 тис. штук), що дає можливість зменшити витрати насіння в два-три рази.
Посіви прикочують кільчастими котками ЗККІП-6. Для руйнування грунтової кірки і знищення сходів бур’янів посіви боронують легкими боронами ЗБП-0,6А в поперечному напрямку. Густоту посіву формують за допомогою проріджувачів УСМП-5,4 після з’явлення у рослин 3—
4 справжніх листків. Залежно від густоти сходів робочі органи проріджувача встановлюють на ширину вирізу 15—20 або 10—15 см, довжина букету має бути 5—10 або 10—15 см. Для ранньостиглих сортів з невеликим кущем залишають 100—150 тис., середньостиглих — 70—80, а пізньостиглих — 60—70 тис. рослин на 1 га. На посівах безрозсадних помідорів добрі результати забезпечує електронний проріджувач 6ЙЕЦЗ.
Розпушення міжрядь: перше на глибину 6—8, друге на 8—10 см, на
ступні — після кожного поливу, доводячи глибину до 14 см. За вегетаційний період провадять 6—8 обробітків.
Поливають безрозсадні помідори тільки дощуванням. В період від з’явлення сходів до початку плодоутворення вологість грунту підтримують на рівні 70 % НВ (два поливи по 300—400 м3/га), а від масового плодоутворення до початку достигання плодів — 80 % НВ (шість-вісім поливів по 400—500 м3/га). Полив помідорів, призначених для машинного збирання, припиняють за два-три тижні до початку цієї роботи.
При побурінні 10—15 % плодів, але не пізніше як за 10 днів до збирання для більш швидкого і дружного їх достигання рослини обприскують гідрелом (0,8—2 кг/га за діючою речовиною) або його аналогами у відповідних нормах витрати.
Зелені плоди помідорів штучно дозарюють 1 —1,5 %-ним розчином гідрелу з експозицією 3—5 хв. За 7—10 днів зберігання при температурі + 20...+ 25° достигає 95 % плодів.
Збирання врожаю. Помідори збирають бурими і рожевими через кожні 5—6 днів. На великих плантаціях для багаторазового збирання використовують пересувні платформи ПОУ-2, АУС-1 та ін.
Платформа ПОУ-2 агрегатується з тракторами Т-25А або Т-40М. Агрегат обслуговує тракторист і 8—16 збиральниць. Повнота збирання помідорів. при застосуванні платформ досягає 80—95 % залежно від стиглості плодів. Продуктивність агрегату 1,3—1,7 га за зміну.
На півдні республіки і в спеціалізованих господарствах помідори збирають комбайнами.
Салатні помідори механізованим способом починають збирати при достиганні 50—60, а консервні — 75—85 % плодів. Використовують збиральний комплекс, що складається з комбайна СКТ-2, агрегату для транспортування плодів ПТ-3,5 з контейнерами або причепом 2ПТС-4М та контейнероперекидача КОИ-0,5.
Підготовка поля до комбайнового збирання передбачає засипання та вирівнювання тимчасових зрошувачів, збирання плодів на розворотних смугах (15—20 м) та на смузі для першого проходу (8 м).
Комбайном СКТ-2 збирають помідори, призначені як для споживання у свіжому вигляді, так і для консервної переробки. Для цього вирощують спеціальні сорти: Чіко III, Ксілджей, Ракета, Лебежанський. Комбайн підрізує кущі помідорів, відокремлює плоди від бадилля і подає на сортувальні столи, де вони розділяються за якістю і стиглістю. Обслуговують комбайн три механізатори і 18 допоміжних робітників. За один день комбайн збирає урожай на площі 1,1 —1,2 га (40—50 т плодів), а за сезон — 25—30 га. Затрати праці при цьому зменшуються у 2—2,5, а продуктивність збільшується у 3,5—4,2 раза.
При потоковому збиранні помідорів передбачається використання пункту доробки плодів. Відсортовані товарні помідори реалізують у торговельній мережі, а нетоварні й перестиглі використовують для виготовлення томатопродуктів.
Технологія індустріального виробництва помідорів для консервної переробки та споживання у свіжому вигляді у південних областях України в 1981 р. впроваджувалась на площі 6000 га, при цьому в середньому з кожного гектара одержали плодів по 520 ц/га при собівартості 1 ц 4,4 крб. Продуктивність праці підвищилась у 3,5—4, а її затрати зменшились у 1,5—2 рази. У 1983 році в радгоспах Міністерства плодоовочевого господарства така технологія впроваджувалась на площі понад 20 тис. га.