Методи визначення добрив
Найчастіше норми добрив визначають за результатами польових дослідів. Проте це середні норми і в кожному конкретному випадку залежно від рівня забезпечення грунту поживними речовинами, попередника та його удобрення їх уточнюють за допомогою поправочних коефіцієнтів (табл. 45).
Для визначення оптимальної норми середню рекомендовану норму
множать на поправочний коефіцієнт. Так, за рекомендованої норми 42. Використання поживних речовин з мінеральних добрив озимою пшеницею на зрошуваних землях |
|||||
Коефіцієнт використання, % |
|||||
Урожай |
|||||
Грунти |
Варіант |
ність, |
|||
ц/га |
азоту |
фосфору |
калію |
||
Чорноземи |
|||||
звичайні |
Без добрив |
38,2 |
— |
— |
— |
NeoPeoKeo |
47,0 |
46 |
24 |
59 |
|
Nl60P 120^80 |
48,8 |
34 |
17 |
67 |
|
південні |
Без добрив |
36,8 |
— |
— |
— |
NeoP 60^60 |
48,2 |
47 |
22 |
62 |
|
NieoPxioKso |
48,7 |
30 |
13 |
59 |
43. Винос поживних речовин урожаєм сільськогосподарських культур на 1 ц основної і побічної продукції, кг
Культура |
Продукція |
Азот |
Фосфор |
Калій |
Пшениця |
||||
озима |
Зерно |
3,2 |
1,1 |
1,6 |
яра |
» |
4,2 |
1,1 |
1,5 |
Жито озиме |
» |
2,9 |
1,2 |
2,1 |
Кукурудза |
» |
3,0 |
1,0 |
2,6 |
Ячмінь ярий |
» |
2,7 |
1,1 |
1,6 |
Овес |
» |
3,2 |
1.4 |
2,8 |
Просо |
» |
3,4 |
0,9 |
2,9 |
Гречка |
3,0 |
1,5 |
3,9 |
|
Горох |
» |
6,6 |
1,5 |
2,0 |
Вика |
» |
6,7 |
1,4 |
1,7 |
Люпин |
» |
6,0 |
1,7 |
3,3 |
Льон |
Насіння |
4,7 |
1,8 |
2,1 |
Коноплі |
» |
4,3 |
2,3 |
2,6 |
Соняшник |
» |
5,7 |
2,9 |
11,4 |
Буряки |
Коренеплоди |
0,5 |
0,13 |
0,5 |
цукрові |
||||
кормові |
» |
0,4 |
0,12 |
0,5 |
Кукурудза |
Зелена маса |
0,25 |
0,10 |
0,35 |
Горох |
Тс саме |
0,7 |
0,15 |
0,2 |
Люпин |
» |
0,6 |
0,11 |
0,3 |
Конюшина |
(дно |
1,9 |
0,6 |
1,5 |
Люцерна |
» |
2,6 |
0,6 |
1,5 |
Тимофіївка |
» |
1,6 |
0,7 |
2,4 |
Картопля |
Бульби |
0,5 |
0,22 |
0,8 |
Капуста |
Г оловки |
0,33 |
0,13 |
0,44 |
Помідори |
1 Ілоди |
0,26 |
0,04 |
0,36 |
Морква столова |
Коренеплоди |
0,32 |
0,10 |
0,5 |
Огірки |
І Ілоди |
0,17 |
0,14 |
0,26 |
Рослини природних сі |
Сіно |
|||
ножатей |
1,7 |
0,7 |
1,8 |
|
Багаторічні трави |
» |
1.7 |
0,5 |
1,5 |
44. Винос поживних речовин урожаєм сільськогосподарських культур на зрошувани х землях (дані Українського НДІ зрошуваного землеробства), кг/т *
Культура |
Азот |
Фосфор |
Калій |
Пшениця озима |
28—32 |
11—13 |
27—29 |
Кукурудза на зерно |
20—27 |
7—14 |
20—29 |
Сорго |
23—25 |
9—10 |
28—33 |
Просо післяжнивна |
ЗО |
14 |
35 |
Гречка післяжнивна |
56 |
23 |
44 |
Рис, |
21—23 |
10—13 |
21—33 |
Соя |
70—90 |
15—20 |
17—30 |
Ячмінь ярий |
30—32 |
14-16 |
24—29 |
Кукурудза на силос |
3,2 |
1.1 |
3,6 |
Кормові буряки |
2,9 |
0,9 |
2,2 |
Культура |
Азот |
Фосфор |
Калій |
Цукрові буряки |
2,8—3,1 |
1,0—1,2 |
4,0—4,4 |
Люцерна на сіно |
27—30 |
4,7—5,2 |
16—17 |
Кукурудза на зелений корм пі |
|||
сляжнивна |
2,1 |
1,1 |
3,2 |
Вівсяно-горохова сумішка на зе |
|||
лений корм |
2,8 |
1,3 |
3,5 |
Жито озиме з викою на зелений |
|||
корм |
2,9 |
1,8 |
5,7 |
Картопля |
5,0 |
2,0 |
9,0 |
Кормова капуста на зелену масу |
4,1 |
1,6 |
4,7 |
Помідори |
3,2 |
1,0 |
4,0 |
* По зернових культурах на 1 т зерна та соломи, по інших культурах на 1 т основної продукції. |
45. Поправочні коефіцієнти для середніх норм добрив залежно грунту поживними речовинами |
від забезпечення |
|
Для культур |
||
Вміст поживних речовин у грунті |
||
зернових |
просапних |
|
Дуже малий |
1,5 |
2,0 |
Малий |
1,2 |
1.5 |
Середній |
1,0 |
1,0 |
Підвищений |
0,7 |
0,8 |
Високий |
— |
0,5 |
Дуже високий |
— |
— |
60 кг/га фосфору під кукурудзу на зерно і при низькому вмісті рухомих його сполук у грунті норму збільшують до 90 кг/га (60X1,5), де 1,5 — поправочний коефіцієнт для просапних культур. Залежно від рівня забезпечення грунту поживними речовинами уточнюють лише норму основного добрива.
Останнім часом для визначення норми добрив використовують балансові розрахункові методи. Норми розраховують за виносом поживних речовин запланованим приростом урожаю (Каюмов М. К., 1977) і за виносом запланованим урожаєм (Шатилов І. С., Каюмов М. К-, 1974).
На запланований приріст урожаю норми краще розраховувати за даними таблиці 46. При цьому насамперед аналізують фактичні врожаї польових культур у господарстві за минулі 3—5 років. Одержаний середній урожай формується за рахунок родючості грунту. Різниця між запланованим і фактичним середнім урожаєм, що його одержали за рахунок родючості грунту, буде запланованим приростом. На його рівень розраховують і норму мінеральних добрив.
Виходячи з рівнів виносу, встановлюють норму добрив з розрахунку 100 % його балансу з врахуванням коефіцієнта використання поживних речовин з добрив.
46. Схема розрахунку норм мінеральних добрив на запланований приріст урожаю
{темно-сірі лісові грунти; середня врожайність за 3—5 років кукурудзи на зерно і картоплі—відповідно 35 і 150 ц/га; запланована врожайність 50 і 250 ц/га; приріст урожаю 15 і 100 ц/га)
Показники |
Кукурудза на зерно |
Картопля |
||||
N |
РеОв |
к2о |
N |
р2о, |
к2о |
|
Винос поживних речовин з грунту урожаєм (1 ц) основної та побічної продукції, кг |
3 |
1 |
2,6 |
0,5 |
0,22 |
0,8 |
Винос поживних речовин з грунту приростом урожаю, кг/га |
45 |
15 |
39 |
50 |
22 |
80 |
Коефіцієнт використання поживних речовин з мінеральних добрив, % |
57 |
14 |
51 |
49 |
12 |
51 |
Необхідно внести поживних речовин мінеральних добрив з врахуванням коефіцієнта їх використання, кг/га |
79 |
107 |
76 |
102 |
183 |
157 |
Приклад. Приростом урожаю зерна кукурудзи виноситься 45 кг азоту. Коефіцієнт використання його з добрив 57 %. Необхідну кількість азоту визначають за формулою;
v Ва • 100 (оі
де X — норма елемента живлення, кг/га; Ва — винос елемента живлення приростом урожаю, кг/га; Кд — коефіцієнт використання елемента живлення. з добрив, %.
У даному випадку необхідно внести азоту 79 кг (~ду—)■ Так само
розраховують норми добрив по кожному елементу живлення.
Після розрахунку норму добрив перераховують у фізичні туки. Для цього потрібно знати, які туки є в господарстві та вміст у них поживних речовин. Розраховану норму в поживних речовинах ділять на вміст їх у туках і одержують норму в перерахунку на фізичні туки.
Розрахунок норм добрив на запланований урожай доцільніше проводити за даними таблиці 47. Для цього використовують дані виносу поживних речовин урожаєм з грунту, дані про рівень забезпечення грунту поживними речовинами, коефіцієнти використання їх з грунту і добрив.
Вміст поживних речовин у грунті визначають за матеріалами агрохімічного обстеження грунтів, де наведені показники вмісту рухомого фосфору і калію (мг на 100 г грунту) на кожному полі. Вміст їх в орному шарі грунту визначають за формулою;
С = Р • М • L, (10)
де С — вміст елемента живлення в орному шарі грунту, кг/га; Р — вміст елемента живлення в орному шарі грунту, мг на 100 г грунту; М — об’ємна маса грунту, г/см3; L — товщина орного шару грунту, см.
Через відсутність картограм вмісту рухомих форм азоту в грунтах користуються середніми даними, наведеними в таблиці 48. _
При розрахунку вмісту поживних речовин в орному шарі використовують показник об’ємної маси грунтів, який змінюється залежно від їх типу (табл. 49),
47. Схема розрахунку норм добрив на запланований урожай (грунт — чорнозем звичайний; запланований урожай зерна 45 ц/га, коренеплодів — 500, зеленої маси — 400 ц/га)
Показники |
Озима пшениця |
Цукрові буряки |
Кукурудза лос |
на си- |
||||||
В |
||||||||||
в Д |
2 |
О Си |
О * |
2 |
О оГ |
о я |
2 |
О Си |
О £ |
1. Винос поживних речовин основною і побічною продукцією |
|||||||||
(1 ц), КГ 2. Винос поживних речовин запла |
3,2 |
1,1 |
1,6 |
0,5 |
0,13 |
0,5 |
0,25 |
0,10 |
0,35. |
нованим урожаєм, кг/га 3. Вміст рухомих сполук поживних речовин, мг на 100 г грун |
144 |
50 |
72 |
250 |
65 |
250 |
100 |
40 |
140 |
ту 4. Те саме (в орному шарі грунту |
10 |
8 |
10 |
11 |
7 |
10 |
8 |
7 |
10 |
0—25 см), кг/га 5. Коефіцієнт використання по |
360 |
288 |
360 |
396 |
252 |
360 |
288 |
252 |
360 |
живних речовин з грунту, % 6. Буде використано поживних ре |
25 |
9 |
13 |
ЗО |
9 |
30 |
25 |
9 |
23. |
човин з грунту рослинами, кг/га 7. Вмісг поживних рсчошш в 25 т/га гною, внесених під по |
90 |
26 |
47 |
119 |
23 |
108 |
72 |
23 |
83 |
передник озимої пшениці 8. Коефіцієнт використання no- |
125 |
63 |
150 |
15 20 10 |
живних речовин з органічних добрив па другий рік після їх внесення, % 9. Буде використано рослинами поживних речовин з органічних добрив на другий рік після їх внесення, кг/га 10. Внесено поживних речовин з мінеральними добривами під попередник кукурудзи на силос, кг/га 11 Коефіцієнт використання поживних речовин з мінеральних добрив на другий рік після їх внесення, % 12. Буде використано поживних речовин з мінеральних добрив на другий рік після їх внесення, кг/га 13. Внесено поживних речовин з 30 т/га органічних добрив під цукрові буряки, кг/га 14. Коефіцієнт використання поживних речовин з органічних добрив у перший рік після їх внесення, % 15. Буде використано поживних речовин з органічних добрив, кг/га 16. Всього буде використано рослинами поживних речовин з грунту, органічних і мінеральних добрив, внесених під попередник |
TOC o "1-5" h z 19 13 15
120 100 100
10 |
— 3 15
10 |
4 14
150 75 180
— — — 30 40 60 — —
45 ЗО 108 —
Показники |
Озима пшениця |
Цукрові буряки |
Кукурудза лос |
на си- |
||||||
с "с" |
Z |
о" СЦ |
О, £ |
Z |
О а/ |
С5 £ |
Z |
О с" |
О £ |
|
і безпосередньо під культуру (пункти 6, 9, 12, 15), кг/га |
109 |
39 |
62 |
164 |
53 |
216 |
76 |
38 |
93 |
|
17. |
Необхідно довнести поживних речовин з мінеральними добривами до 100 % балансу їх по виносу запланованим урожаєм (різниця між графами 2 і 1$), кг/га |
35 |
11 |
10 |
86 |
12 |
34 |
24 |
2 |
47 |
18. Коефіцієнт використання поживних речовин з мінеральних добрив у перший рік, % |
36 |
11 |
31 |
57 |
19 |
67 |
49 |
13 |
51 |
|
19. Необхідно внести поживних речовин мінеральних добрив з врахуванням коефіцієнта їх використання, кг/га |
97 |
100 |
32 |
151 |
63 |
51 |
49 |
15 |
92 |
|
20. |
Вміст поживних речовин у мінеральних добривах, % |
34 |
19 |
40 |
34 |
19 |
40 |
34 |
19 |
40 |
21. |
Необхідно внести мінеральних добрив у фізичній масі на запланований урожай, ц/га |
2,9 |
5,3 |
0,8 |
4,4 |
3,3 |
1,3 |
1,4 |
0,8 |
2,3 |
48. Орієнтовний вміст рухомих сполук азоту у грунтах, мг на 100 г грунту
(Юрко К. П., 1975, 1979)
Г руита |
Азот за Корнфілдом |
Г рунти |
Азот за Корнфілдом |
Дерново-підзолисті |
7,5 |
звичайні |
9,3 |
Сірі лісові |
7,0 |
південні залишково |
|
Темно-сірі лісові |
8,7 |
слабосолонцюваті |
11,4 |
Чорноземи |
Темно-каштанові слабосо |
||
опідзолені |
12,3 |
лонцюваті |
6,4 |
реградоваш |
10,5 |
Каштанові лучні солонцю |
|
типові |
9,3 |
ваті |
8,8 |
Солонці степові |
10,6 |
Розраховуючи норми, обов’язково враховують післядію органічних і мінеральних добрив, що були внесені під попередник. Післядію туків враховують тоді, коли вони були внесені в нормах понад 60 кг/га поживної речовини кожного елемента.
За різницею між виносом поживних речовин запланованим урожаєм і кількістю їх, що буде використана рослинами з грунту, добрив у післядії і з органічних добрив у прямій дії, розраховують норму мінеральних добрив для внесення у грунт.
Грунти |
г/см9 |
Г рунти |
г/см1 |
Степ |
Полісся |
||
Чорноземи |
Дерново-підзолисті супіщано- |
||
звичайні |
1,11 |
суглинкові |
1,53 |
південні |
1,23 |
Дерново-підзолисті піщані |
1,50 |
Темно-каштанові солонцюваті |
1,32 |
Дерново-пилувато-супіщані |
1,53 |
Дерново-карбонатні |
1,49 |
||
Лісостеп |
|||
Карпати |
|||
Ясно-сірі лісові |
1,40 |
||
Сірі лісові |
1,38 |
Дерново-глейові |
1,39 |
Темно-сірі лісові |
1,34 |
Дерново-буроземні важкосуглин |
|
Лучно-чорноземні |
1,30 |
кові |
1,13 |
Чорноземи |
|||
типові |
1,20 |
||
опідзолені |
1,25 |