Ефіроолійні культури
Ефіроолійні рослини містять в плодах, насінні, листі, суцвіттях та в інших органах леткі ароматичні речовини - ефірні олії. За складом і хімічною будовою ефірна олія - це суміш різних органічних сполук: вуглеводів, спиртів, фенолів, альдегідів, кетонів та органічних кислот. Більшість ефірних олій знаходяться в рослинах у вільному стані. Вміст їх в рослинах різних видів коливається в широких межах і залежить, головним чином, від району вирощування, фази розвитку та ін. В сухому і теплому кліматі в рослинах накопичується більше ефірної олії, ніж в холодному і вологому. Найбільше ефірної олії міститься під час цвітіння і достигання рослин.
Ефірні олії використовують у різних галузях промисловості - парфумерній, косметичній, фармацевтичній, харчовій, миловарній, тютюновій, консервній та ін.
Найбільш поширеними ефіроолійними культурами в Україні є коріандр, фенхель, аніс, кмин, м ’ята перцева, шавлія мускатна, лаванда. Загальна площа посівів ефіроолійних культур в Україні близько 40 тис. га.