Бульбоплоди
Найважливішою і найбільш поширеною серед бульбоплідних культур в світовому землеробстві, в тому числі і в нашій країні, є картопля. На невеликих площах вирощують земляну грушу (топінамбур). В інших країнах світу поширені батат, маніок, ямс, таро та інші культури.
Батат (солодка картопля) поширений в Африці, Індії, Китаї, Японії, США, Південній Америці, Середній Азії, на Кавказі. Відноситься до багаторічних рослин з повзучими стеблами завдовжки 5 м. Утворює бульби з білою м’якоттю, масою від 0,5 до 5 кг і більше. Використовується як продовольча і кормова культура. Урожай бульб 90-100 ц/га.
Маніок вирощується в Індії, Африці, Центральній і Південній Америці, Індонезії. Це багаторічна чагарникова рослина, що належить до родини молочайних. Веретеноподібні бульбі масою до 1,5 кг утворюються як потовщення бічних коренів. Використовується на продовольчі цілі.
Ямс поширений в Африці, Азії, Центральній і Північній Америці. Це однорічна трав’яниста рослина з родини діоскорейних. Бульби масою до 50 кг утворюються у вигляді кореневих потовщень. За смаком нагадує бульби картоплі. Вживають в вареному вигляді як картоплю. З висушених бульб виготовляють борошно.
Таро поширене в Африці, Азії, Індонезії. Це багаторічна трав’яниста рослина з родини ароїдних. Бульби масою до 4 кг утворюються на кінцях кореневищ. Вживають вареними, смаженими, готують з них вафлі, печиво, торти.