ТРАВ'ЯНІ ЕКСТРАКТИ
Трав'яні екстракти лікують й оздоровлюють організм людини, а також поліпшують споживчі якості харчових продуктів.
Людина - дитя природи. Рослинний мир землі оточував людини, захищав його, давав йому їжу й тепло. Але коли людині ставало зовсім погано - він занедужував або був поранений, то з тисяч рослин серед яких він жив, людина знаходив рослини, що володіють лікувальними властивостями, робив з нього лікарські засоби у вигляді настойок.
Лікування травами - це фітотерапія.
На території України й країн СНД виростає 1700 видів рослин. Багато видів рослин мало вивчені.
У народній медицині використається близько 3%, а дозволено до застосування в науковій медицині всього лише 2%.
В останні роки інтерес до біологічно активних речовин, що втримується в травах значно виріс. Зростає попит на трав'яні екстракти, використовувані при готуванні напоїв і лікарських засобів.
Природні умови України дозволяють вирощувати в природних умовах трави, що є сировиною для виробництва екстрактів.
Бальзами лікувальні. - Водно-спиртові розчини, що володіють тонізуючими лікарськими властивостями. Усім відомі "Ризький бальзам", "Бальзам Прикарпаття", а так само магічні властивості бальзамів з В'єтнаму, Китаю, Корси й інших країн, що мають багатовікову рецептуру настоїв із трав і методики лікування.
Коньяки. - Для готування спеціальних ароматичних і смакових якостей застосовують трав'яні екстракти при купажировании.
Вина ароматичні. - При виробництві застосовують суміші индигриентов, що включають до 10...15 і більше видів рослин (полинь гірка, полинь австрійська, деревій, чабрець, м'ята перцева, зубрівка, липові кольори, корінь дягеля, корінь ірису, березові бруньки, коріандрове насіння й ін.)
Напої безалкогольні. - Для готування купажных добавок з ароматних трав'яних настоїв й екстрактів. Використання концентрованих основ для виготовлення різних видів безалкогольних напоїв має ряд переваг перед іншими способами.
Настойки лікарські.
Лікарські засоби з використанням екстрактів трав (мікстури, аерозолі, інгаляційні склади).
У цей час розробляються принципово нові засоби профілактичної формакологии, що займають проміжне місце між продуктами харчування й лікарських препаратів.
Це полікомпонентні рослинні суміші, застосовувані як добавки до харчових продуктів і напоїв, виготовлені з натуральної сировини й призначені для профілактики й лікування різних захворювань. Високий рівень технологічного виробництва й розмаїтість рослинної сировини забезпечить виробництво таких сумішей у вигляді концентратів, екстрактів і напоїв з разнонаправленной біологічною активністю й високими смаковими якостями.
ТЕХНОЛОГІЧНА СХЕМА Й ОПИС ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ
Настої спиртові одержують шляхом трикратного настоювання здрібненої сировини водно-спиртовою рідиною. Залежно від використовуваного в технології сировини виробляють настої відповідних найменувань: плодів ялівця, полиню, деревію й т.п.
Процес одержання настоїв містить у собі наступні основні технологічні етапи:
- підготовка сухої рослинної сировини до екстрагування;
- готування водно-спиртового розчину;
- одержання настоїв;
- витяг залишків спирту від відпрацьованої сировини (шроту).
Схема виробництва спиртових настоїв приводиться нижче.
Підготовка сухої рослинної сировини до екстрагування.
Для одержання процесу екстракції з метою одержання спиртового настою даного найменування використають рослинну сировину відповідному стандарту.
Після приймання, сортування й звільнення від домішок зважена цільна рослинна сировина перед екстракцією попередньо піддають здрібнюванню. Середній характерний розмір часток здрібненої сировини повинен при цьому становити від 2,0 до 6,0 мм. Потім здрібнену сировину зважують і направляють на екстракцію.
Готування водно-спиртового розчину.
Водно-спиртової розчин (экстрагент), яким роблять настоювання рослинної сировини, готовлять у сортувальній ємності.
Для цього розрахункова кількість етилового спирту (спирта-реактификата) з ємності для його приймання й зберігання за допомогою насоса накачують необхідна кількість води. Після ретельного перемішування суміші механічною мішалкою або насосом "сам на себе" отриманий водно-спиртової розчин за допомогою насоса направляють в екстракційний апарат, у якому його використають у якості экстрагента.
Одержання настоїв здійснюють методом трикратного настоювання для всіх видів сировини при періодичному перемішуванні.
Співвідношення сировини до що заливає экстрагенту при першому настоюванні становить:
- для коріандру, катовника, чебреца, лофанты, м'яти - 1:10. Процес настоювання для всіх видів сировини здійснюють при наступних параметрах:
- тривалість першого настоювання - 4 доби;
- Тривалість другого настоювання - 4 доби;
- Тривалість третього настоювання - 2 доби;
- Число перемішувань у добу - 2;
- Тривалість одного перемішування - 10 хв;
- Температура процесу - від +18 до +30 0С.
Періодичне перемішування екстракційної рідини здійснюється в такий спосіб через сітчасту пастку настій самопливом зливають із нижньої частини апарата в проміжну ємність (підставку), на якій настій насосом подають назад в екстрактор зверху. Після закінчення встановленого часу настій першої затоки самопливом зливають через фільтр-пастку в підставку, з якої його насосом перекачують у збірник нефільтрованого настою. Для забезпечення найбільш повного зливу час стекания розчину повинне становити не менш 2 годин. Після ретельного перемішування настій фільтрують, направляють у ємність для зберігання й надалі використають у готуванні купажных сиропів для безалкогольних напоїв.
Витяг залишків спирту зі шроту.
Після зливу й стекания настою спиртосодержащий шрот вивантажують із екстрагованого апарата в герметично закриваються ескости.
Вимоги до технологічного встаткування.
У процесі готування спиртових настоїв може бути використане наступне серійно-випускати оборудование, що:
- ємності для настоїв і водно-спиртових розчинів - герметичні резервуари емальовані, з алюмінієвого й титанового сплавів, і нержавіючої сталі, або сталеві із захисним покриттям, предпочительно із пристроями, що перемішують;
- збірника спирту-відгону - герметичні резервуари, виготовлені з будь-якого металу;
- мерники стаціонарні циліндричного й конічні - для виміру об'ємних кількостей спирту, напівпродуктів і настоїв;
- насос для спирту;
- насоси для перемішування й перекачування настоїв й экстрагента - поршневі, відцентрові;
- фільтр-преси для фільтрації спиртових настоїв;
- перегінна установка для витягу спирту зі спиртосодержащего шроту.
Фахівцями ПКБ "Промсельпроэкт" розроблений робочий проект цеху по виробництву трав'яних екстрактів потужністю 100 тис. декалітрів у рік у складі:
- спиртосховище ємністю 30 м3;
- приймально-відпускне відділення;
- цех по виробництву трав'яних екстрактів.
Спиртосховище - призначається для відкритого наземного зберігання спирту, у якому розміщаються три горизонтальних резервуари ємністю по 10 м3.
Спиртосховище захищається захисною бетонною стінкою, предухраняющей територію при протоках спирту. Проектом передбачені всі необхідні пристрої відповідно до технологічних і протипожежних норм.
Приймально-відпускне відділення призначається для приймання спирту з автотранспорту, а також для відпустки його на виробничі потреби й в автотранспорт. У будинку розміром 12,0х6,3 м є приміщення насосної й пускачів, і СТОСІВ з тамбуром. Для прийому й відпустки спирту передбачене сучасне встаткування українського виробництва (насоси, мерники, арматури).
Цех по виробництву трав'яних екстрактів призначається для готування водно-трав'яних екстрактів в обсязі 100 тисяч декалітрів у рік. Продукція цеху - це товарні екстракти, використовувані при виробництві бальзамів, коньяків, вин ароматичних, напоїв безалкогольних, настойок, лікарських засобів й ін. продукції харчової промисловості.
Сировиною для виробництва екстрактів повинні бути природні й культивируемые трави произростающие на Україні й поставля відсортованими, здрібненими, у відповідності зі стандартом.
Будинок цеху з розмірами в осях 32,5х12,6 м, одноповерхове, з висотою поверху - 6 м. Частина будинку двоповерхова, з висотою 1-го поверху - 3,0 м, 2-го поверхи - 2,7м. На першому поверсі цеху розташовуються наступні приміщення: купажное відділення, екстракційне відділення, відділення дозрівання екстрактів, відділення дозрівання сировини (з комори), сироповарочная (з комори цукру), відділення готування миючих і дез. розчинів. На 2-ом поверсі передбачені допоміжні й побутові приміщення, а також - лабораторія.
Все технологічне встаткування українського виробництва (резервуари, насоси, мерники, екстрактори й ін.).
ТЕХНІЧНІ ПОКАЗНИКИ ЦЕХУ ВИРОБНИЦТВА ТРАВ'ЯНИХ ЕКСТРАКТІВ
Площа забудови, м2...………………………………………......45,02
Загальна площа, м2...……………………………………………506,4
Будівельний обсяг, м3...………………………………………2863,7
Витрата тепла (загальний), ккал/ч......………………………………......30038
У т.ч. опалення, ккал/ч......……………………………………......52898
Вентиляція, ккал/ч......…………………………………………......95190
Гаряча вода, ккал/ч......…………………………………………81950
Витрата хол.води, м3/доба...……………………………………......2,11
У т.ч. виробничі потреби, м3/доба...……………………1,56
Хоз.бытов. потреби, м3/доба...……………………………………0,55
Витрата гарячої води, м3/доба...…………………………………1,74
У т.ч. произв.потреби, м3/доба...…………………………………......,10
Хоз.бытов. потреби, м3/доба...……………………………………......,61
Каналізація, м3/доба...…………………………………………......3,66
Річна витрата електроенергії, тис.квт/година...…………………......9,0
Установлена потужність, квт...…………………………………......68,0
Розрахункова потужність, квт...……………………………………….......46,0
Кіл.працюючих у добу, чіл...……………………………………10
Кількість працюючих у найбільшу зміну, чіл...……………8
|